Kaip aiškina Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI), fiksuotą pajamų mokestį, arba vadinamąją verslo liudijimo „kainą“, kuri mokama išsiimant verslo liudijimą, nustato savivaldybių tarybos. Kaina priklauso nuo pasirinktos veiklos teritorijos, veiklos rūšies, savivaldybių tarybų nustatytų lengvatų ir pasirinktos veiklos vykdymo trukmės, kuri gali būti nuo vienos dienos iki metų.

Nustatant verslo liudijimo kainą, savivaldybės savo sprendimu gali taikyti įvairias lengvatas tam tikriems gyventojams, pavyzdžiui, senjorams, vienišiems tėvams, moksleiviams ir studentams, bedarbiams ir kt.

Dings taikomos lengvatos

Jei nebeliks galimybės su verslo liudijimu verstis būsto nuoma, dings ir šiuo metu taikomos lengvatos.

O tokie asmenys sudaro kone pusę visų verslo liudijimų, skirtų gyvenamosios paskirties būsto nuomai. VMI duomenimis, šiais metais besiverčiančių gyvenamosios paskirties patalpų nuoma su verslo liudijimu yra 19 769 gyventojai, o lengvatos priklauso 9 142 gyventojams.

Palyginimui, iš viso 2023 m. verslo liudijimus bet kuriai veiklai yra įsigiję 67 664 asmenys, maždaug pusė jų moka lengvatinį GPM (30 442 asmenys).

Pavyzdžiui, daugiausia besiverčiančių būsto nuoma su verslo liudijimu (9246 asmenys) turinti Vilniaus miesto savivaldybė, kur šiemet nustatytas fiksuotas pajamų mokesčio dydis nuomoti gyvenamosios paskirties patalpas metams 684 Eur, taikomos šios lengvatos: 50 proc. gauna pensininkai, 25 proc. – bedarbiai, užregistruoti Užimtumo tarnyboje, o ilgalaikiai bedarbiai – 90 proc., 50 proc. lengvata priklauso daugiavaikėms šeimoms, auginantiems neįgalų vaiką ar vienišiems tėvams, 70 proc. – mokiniai ir studentai, 50–90 proc. neįgalieji, 99 proc. – gyventojai, per paskutinius 12 mėnesių grįžę į Lietuvą, karo pabėgėliai iš Ukrainos ir asmenys, nuomojantys būstą karo pabėgėliams iš Ukrainos.

Taigi šiemet būstą nuomojantys pensininkai už verslo liudijimą moka pusę kainos – 342 eurus, o ilgalaikiai bedarbiai ir neįgalieji – viso labo 69 eurus.

Maža to, kai kuriose savivaldybėse verslo liudijimą būsto nuomai galima įsigyti kone už dyką.

Štai Ignalinos raj., Jonavos raj., Klaipėdos raj. savivaldybėse galima įsigyti verslo liudijimą metams būsto nuomai vos už 1 eurą. Tiesa, yra viena sąlyga – šia veikla galima verstis tik savivaldybės teritorijoje. O visoje Lietuvoje būstą nuomoti galima įsigijus verslo liudijimą Panevėžio raj. savivaldybėje.

Nuomos ekspertas: dalis patrauks į šešėlį

Bendrovės „Numai‟ vadovas Aurimas Čiagus palankiai vertina siūlomus pokyčius, tačiau sako, kad esminė problema nesprendžiama.

„Pakeitimas būtų geras, bet problema egzistuoja kitur – apie pusę nuomotojų išvis nemoka jokių mokesčių, ir ši dalis po pakeitimų gali dar labiau išaugti.

Mūsų skaičiavimais, maža dalis verslininkų (gal tik apie 10 proc.), kurie verčiasi būsto nuoma, mokesčius moka per verslo liudijimus. Daugmaž apie 50–60 proc. išvis nemoka jokių mokesčių, likę 35–40 proc. deklaruoja GPM ir moka 15 proc. Šiai nuomotojų daliai lyg ir atpinga, nes jie mokės mokesčius nuo 80 proc. pajamų, o verslo liudijimų nelikus jų turėtojams mokesčiai turėtų padidėti“, – komentuoja NT ekspertas.

Anot jo, mokesčių pakeitimai neturės jokio poveikio nuomos rinkos kainoms.

„Skirtingai pagal miestus, verslo liudijimus apsimokėdavo imti brangesnių butų savininkams: butų, kurie yra centre, didesni ar geriau įrengti. Taigi svarbu, kad tai neturėtų paliesti pigesnių butų nuomos kainų, o su brangesniais – jei nedaug kas moka per verslo liudijimus, tai jie negali pakelti nuomos kainos, nes kiti, kurie ir taip nemokėjo mokesčių, jų nepakels. Tai, matyt, mokestinis pasikeitimas neturės jokio poveikio nuomos rinkos kainoms“, – vertina A. Čiagus.

„Tie, kurie įpratę mokėti mokesčius, tai jie ir toliau GPM mokės. O kurie neįpratę mokėti, sukosi su verslo liudijimais, kad būtų pigiau, tai dalis jų patrauks į šešėlį“, – mano jis.

Pašnekovas palaiko ir lengvatų naikinimą. O verslo liudijimai po 1 eurą esą iškraipo visą rinką.

„Kuo daugiau išimčių, tuo daugiau piktnaudžiavimo. <...>. Mažesniuose miestuose, suprantu, kad nuomos kainos mažos, savivaldybės greičiausiai stengiasi, kad būtų nuomos pasirinkimas, bet taip iškreipiama rinka“, – pažymi „Numai“ vadovas.

Aurimas Čiagus

Mokesčių ekspertas: nebeliks piktnaudžiavimo

Mokesčių ekspertas Kęstutis Lisauskas taip pat mano, kad verslo liudijimų būsto nuomai naikinimas – teisingas žingsnis, užkirsiantis kelią piktnaudžiavimui lengvatomis.

„Ką reiškia lengvatos, pavyzdžiui, studentams. Gal būtų visai normalu, jei 70 proc. nuolaida studentui būtų taikoma, jei jis kerpa plaukus, drožia rūpintojėlius ar užsiima kokia nors kita aktyvia veikla, o pas mus ši lengvata taikoma ir nekilnojamojo turto nuomai, kas yra pasyvios kapitalo pajamos. Normalioje sistemoje tokių nesąmonių neturėtų būti“, – pabrėžia jis.

„Kai egzistuoja tokia lengvata studentams ar senjorams, kas suskaičiuos, kiek giminaičių tarpusavyje pasidovanojo [NT – red.]? Pas mus sako, kad ne padovanojo, o perrašė, nes kai dovanojimas neapmokestinamas, tai niekas net nesupranta, kad tai – irgi sandoris, ir dovanos gavėjas gauna pajamų. Mūsų sistema tai praleidžia pro pirštus, todėl ir galimi visi tokie piktnaudžiavimai, o tos lengvatos tikrai nepasiekia deklaruoto tikslo“, – prideda K. Lisauskas.

Mokesčių ekspertas abejoja, ar pokyčiai padidins šešėlį.

„Kalbant apie verslo liudijimų panaikinimą ir kaip alternatyvą – asmenų apmokestinimą kaip individualią veiklą pagal pažymą, tai tiems, kurie uždirba mažas pajamas pagal individualią veiklą, taikomas 5 proc. tarifas, dar jie gali atimti menamas išlaidas, tad moka 5 proc. nuo 70 proc. faktiškai gautų pajamų. Tada išeina juokingas mokesčio dydis. Tai kalbėti apie tai, kad visi sulįs į šešėlį ar kad žlugdomas smulkusis verslas ir kitas nesąmones, – nerimta, nes kas sėdėjo šešėlyje, tas sėdės ir toliau, o kas pirko verslo liudijimą, tai 3 proc. nuo faktinių pajamų gal jau kaip nors sumokės“, – dėsto pašnekovas.

Verslo liudijimų ir lengvatų būsto nuomai naikinimas, anot jo, supaprastins ir praskaidrins rinką.

„Visiems lygios žaidimo taisyklės, skaidresnė ir paprastesnė sistema. Visiems nuo to bus tik sveikiau ir geriau. Kuo skaidresnė sistema, tuo mažiau galimybių piktnaudžiauti, o tada daugėja pasitikėjimo pačia sistema, nes nebelieka pagrindo galvoti: „Mano kaimynas gudresnis, o aš, vargšas, moku už visus“, – sako K. Lisauskas.

Kęstutis Lisauskas

Be kita ko, jis priduria, kad skirtumų neturėtų likti ir tarp kitų veiklos formų.

„Kalbant apie individualią veiklą ir verslą, vykdomą per UAB ar MB, ten taip pat neturėtų būti skirtumų. Jei šalia stovi dvi kirpyklos ir viena veikia kaip UAB, o kita – pagal individualią veiklą, kodėl turėtų skirtis jų apmokestinimas? Tai – absurdas.

Lygiai taip pat – jei žmogus teikia paslaugas vienai įmonei, pvz., finansų ar IT, neturėtų būti jokio skirtumo, ar jis tai daro pagal darbo sutartį, ar pagal individualios veiklos sutartį. Dabartinis skirtumas skatina piktnaudžiavimą, turime skambiai vadinamą „gyvulių ūkį“, kai tą patį verslą gali vykdyti skirtinga forma ir mokėti perpus mažesnius mokesčius arba tą patį darbą gali dirbti su kita sutarties forma ir sumokėti perpus mažiau mokesčių ir socialinio draudimo įmokų. Tai gimdo piktnaudžiavimą, o jis gimdo nepasitikėjimą sistema“, – komentuoja mokesčių ekspertas.

Jis įsitikinęs – jeigu siūlomas paketas bus įgyvendintas, jis vienareikšmiškai padės mažinti nelygybę ir atotrūkį tarp skirtingų veiklos formų.

Kur Lietuvoje nuomoti būstą brangiausia?

VMI duomenimis, iš viso 2023 m. verslo liudijimus yra įsigiję 67664 asmenys, populiariausia veikla – gyvenamosios paskirties patalpų nuoma, kuria verčiasi 18 850 verslo liudijimų turėtojų.
Daugiausia būsto nuoma su verslo liudijimais verčiamasi šalies didmiesčiuose ir rajonuose: Vilniaus m. savivaldybėje (9246), Klaipėdos m. savivaldybėje (3181), Kauno m. sav. (2815), Kauno r. sav. (450) ir Vilniaus r. sav. (303).

Daugiausia už verslo liudijimus šiais metais gyvenamosios paskirties būsto nuomą, kai ja galima verstis bet kur Lietuvoje, moka Elektrėnų sav. gyventojai (850 Eur), Plungės raj. gyventojai (841 Eur), Druskininkų sav. gyventojai (828 Eur), Mažeikių raj. gyventojai (774 Eur) ir Neringos sav. gyventojai (684 Eur).

Konkrečioje savivaldybės teritorijoje, t. y. ten, kur išduotas verslo liudijimas, verstis būsto nuoma brangiausia Palangos ir Vilniaus m. savivaldybėse (verslo liudijimai čia kainuoja po 684 Eur), Šiaulių m. ir Panevėžio m. savivaldybėse (po 500 Eur).

Kas keistųsi nuo kitų metų?

Šiuo metu fiksuotas pajamų mokestis gali būti taikomas gyvenamosios paskirties patalpų nuomos pajamoms, nors jos nelaikomos individualios veiklos pajamomis, iki 45 tūkst. eurų. Nuo kitų metų siūloma atsisakyti fiksuoti GPM tarifą ir taikyti 15 proc. GPM tarifą nuo 80 proc. pajamų.

„Nors remiantis Gyventojų pajamų mokesčio įstatymu, nekilnojamojo turto, įskaitant gyvenamosios paskirties patalpų, nuoma nuo 2010 metų nelaikoma individualia veikla, siekiant užtikrinti sklandesnį perėjimą nuo nekilnojamojo turto mokesčio nuomos pajamų, kaip gautų iš individualios veiklos, apmokestinimo prie tokių pajamų kaip gautų iš kapitalo apmokestinimo, o kartu išlaikyti paprastesnį administravimą, buvo sudaryta galimybė ir toliau mokėti fiksuoto dydžio pajamų mokestį ir nuo nekilnojamojo turto nuomos pajamų.

Tai reiškia, kad gyventojas turi galimybę rinktis gyvenamojo būsto nuomos pajamas apmokestinti savivaldybių nustatomu fiksuoto dydžio pajamų mokesčiu, mokamu įsigyjant verslo liudijimą, t. y. individualios veiklos apmokestinimo modelis, arba metines pajamas apmokestinti 15 proc. pajamų mokesčiu, jį sumokant metams pasibaigus, t. y. pasyvių pajamų apmokestinimo modelis“, – dabartinę tvarką Delfi komentuoja Finansų ministerija.

Ministerija paaiškino, kodėl siūloma atsisakyti verslo liudijimo būsto nuomai.

„Vertinant nuolat didėjantį mokesčių administratoriaus teikiamų su pajamų deklaravimu susijusių paslaugų spektrą, taip pat siekiant vienodesnio visų pasyvių, įskaitant iš turto nuomos, pajamų apmokestinimo ir užtikrinant nuoseklų traktavimą, kad fiksuotas gyventojų pajamų mokestis gali būti mokamas tik už pajamas, gautas vykdant individualią veiklą, siūloma atsisakyti verslo liudijimo nekilnojamojo turto, t. y. gyvenamosios paskirties patalpų, nuomai“, – pažymi ministerija.

Anot jos, atsisakius verslo liudijimo nekilnojamojo turto nuomai, būtų sudarytos sąlygos gyvenamosios nuomos patalpas apmokestinti vienodu principu. Tai reiškia – nuomos pajamos būtų apmokestinamos 15 proc. GPM tarifu, sudarant galimybę dalį pajamų (20 proc.) skirti patalpoms remontuoti ar pan.

„Kitaip tariant, siūloma sumažinti apmokestinamą bazę, nuomojant patalpas gyventojams. Įvertinant tai, jog skirtingai nei kitais, savo esme iš kapitalo investicijų gaunamų pasyvių pajamų atvejais, pvz., dividendai, palūkanos, nuomojant nekilnojamąjį turtą patiriamos išlaidos, į kurias šiuo metu neatsižvelgiama, siūloma apmokestinant pajamas iš turto nuomos kitiems gyventojams (išskyrus žemę) jas mažinti 20 proc. gautų pajamų dydžio suma, kas lemtų, kad efektyvus mokesčio tarifas nuomos pajamų atveju būtų mažesnis ir sudarytų 12 proc.“, – komentuoja Finansų ministerija.

„Jeigu gyvenamosios patalpos nuomojamos juridiniams asmenims, tos remonto išlaidos besinuomojančiam asmeniui pripažįstamos sąnaudomis“, – priduria ministerija.

Finansų ministerija iš naujų nuomos mokesčių tikisi papildomai surinkti 5 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)