Vilniaus ir Kauno gyvenamojo būsto kainų pokyčius bei tendencijas kas mėnesį analizuoja „Numai“ analitikai.

Nuomos rinkoje – mažėjanti pasiūla

Vidutinė išnuomoto buto kaina (mediana) Vilniuje balandžio mėnesį buvo 540 eurų (arba 12 eurų už kv.m.). Lyginant su kovo mėn., kaina kito nereikšmingai. Vidutinis išnuomoto buto plotas buvo 45 kv.m.

Nuo metų pradžios nuomos kaina sostinėje augo apie 10 proc., o butų nuomai pasiūla sumažėjo apie 20 proc.

„Išaugus EURIBOR, įmoka mokama bankui tapo didesnė, nei nuoma už tokį patį būstą. Todėl dalis pirkėjų nusprendė neskubėti įsigyti nuosavo būsto ir liko nuomos rinkoje. Dėl to, nuo metų pradžios stebime nuoseklų nuomos pasiūlos mažėjimą, ir mūsų manymu nuomos kainos šiais metais gali augti dar 10-20 proc.“, – teigia bendrovės „Mano numai“, valdančios prekės ženklą „Numai“, vadovas Aurimas Čiagus.

Anot eksperto tiesioginės EURIBOR įtakos dauguma nuomotojų nejaučia, kadangi didelė dalis nuomai įsigytų būstų perkami be būsto paskolos, o jei būstas pirktas prieš kelis metus, kad ir su paskola, juntama įtaka gerokai mažesnė.

Aurimas Čiagus

„Tačiau nuomininkų alternatyva – būsto paskola – reikšmingai pabrango, todėl dalis žmonių priima sprendimą būsto įsigijimą atidėti“, – teigia „Numai“ įmonės vadovas.

Senos statybos butų segmente – kainų augimas

Balandį vidutinė buto su pilna apdaila kaina Vilniuje buvo 141 000 eurų arba 2765 eurų už kv.m. Vidutinis parduoto buto plotas buvo 51 kv.m. Lyginant su kovo mėnesiu kv.m. kaina pakilo apie 5 proc. (kovo mėn. vidutinė kaina buvo 2630 eurų už kv.m.). „Numai“ analitikų nuomone, kainos augimą lemti galėjo didesnė pirkėjų dalis ateinanti į antrinę būsto rinką, dėl per aukštų naujos statybos butų kainų.

Kaune taip pat buvo fiksuotas įrengtų butų kainos augimas. Vidutinė buto su pilna apdaila kaina buvo 95 000 eurų arba 1820 eurų už kv.m. Vidutinis buto plotas buvo 52 kv.m. Lyginant su kovo mėnesiu kaina paaugo apie 7 proc.

„Numai“ analitikų vertinimu, antrinė būstų rinka šiais metais yra stabili, o aktyviai veikianti konkurencija atsispindi pirkėjų lūkesčius atitinkančiose kainose.

Auganti pasiūla

Balandį sostinėje vidutinio 50 kv.m. buto su daline apdaila kaina siekė 166 500 eurų. Vidutinė kv.m. kaina buvo 3 330 eurų. Nuo metų pradžios, butų su daline apdaila kainos reikšmingai nekito.

Balandžio mėnesį Vilniaus pirminėje butų rinkoje buvo parduoti 222 butai, tačiau fiksuota 19 nutraukimų, todėl bendras pokytis (kiek būstų išėjo iš sandėlio) yra 203. Palyginti su 2022 m. balandžio mėnesiu, kai fiksuota 276 pardavimai, jų skaičius šiemet yra apie 20 proc. mažesnis.

Tuo tarpu pasiūlą pasipildė 317 naujų butų. Šiuo metu Vilniuje galima rinktis iš daugiau nei 3 850 butų. Naujų butų pasiūla auga nuo pernai metų balandžio mėnesio, kuomet pirkėjams buvo siūlomi 2350 naujos statybos butų. Pasiūla per šį laikotarpį paaugo daugiau nei 60 proc.

„Pirminė Vilniaus butų rinka vis dar veikia neracionaliai. Pardavimų skaičiui toliau neaugant, o pasiūlai vis didėjant, būtų natūralu tikėtis atitinkamos kainos korekcijos. Tačiau vystytojai toliau siūlo akcijas pirkėjams, nekoreguodami kainų.

Nors mūsų vertinimu siūlomos akcijos dažnai sudaro net iki 5-10 proc. parduodamo būsto vertės, kol kas panašu, kad siūlomos akcijos yra nepakankamos ir pirkėjai toliau netiki šiomis kainomis“,– sako A. Čiagus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)