Jau bene 20 metų veikiančios bendrovės „Nuomos biuras“ direktorius Martynas Šulnius sako, jog pastaraisiais metais į agentūrą kreipiasi vis daugiau būsto ieškančių žmonių. Jie teigia nenorintys gaišti laiko kartais nemažai laiko sąnaudų pareikalaujančioms būsto paieškoms. Dažnas iš jų prisipažįsta bandęs ieškotis būsto per skelbimus laikraščiuose ar internete, tačiau butai arba jau būdavo išnuomoti, arba neįtikdavo klientui.

Nuomos bendrovės vadovas pabrėžia, jog būsto nuomos klausimas visais metų laikais yra aktualus, tačiau artėjant naujiems mokslo metams tampa dar aktualesnis, nes jau vasarą būsto pradeda ieškotis iš kitų Lietuvos vietų atvykstantys būsimieji studentai. „Būna mėnesių, kai studentai sudaro kone pusę visų mūsų klientų, pageidaujančių išsinuomoti būstą“, – teigia M. Šulnius.

Kainos nesikeičia

Visų būsto nuoma besiverčiančių nekilnojamojo turto agentūrų veiklos modelis – labai panašus: laisvus būstus turintys savininkai kreipiasi į jas prašydami tuos būstus išnuomoti, o būsto ieškantys potencialūs nuomininkai kreipiasi su prašymu surasti jiems pageidaujamą butą ar namą. Pasak M. Šulnio, du trečdalius jų klientų sudaro norintieji nuomotis būstą, trečdalį – siūlantieji gyvenamąjį plotą.

Būsto paieškos procedūra – labai paprasta. Ieškantis būsto asmuo nekilnojamojo turto agentūrai pateikia užsakymą, išsakydamas savo pageidavimus, taip pat gali prisijungti prie bendrovės nuomojamų būstų informacinės bazės. Jeigu tuo metu yra užsakovo pageidavimus atitinkančių būstų, procedūra užtrunka vos kelias dienas – būsimasis nuomininkas kartu su agentūros darbuotoju apžiūri siūlomą būstą ir, jeigu šis atitinka jo poreikius, pasirašo nuomos sutartį. Tačiau jei būsimasis nuomininkas kelia labai specifinius reikalavimus, būsto paieškos gali užtrukti ir mėnesį.

Nekilnojamojo turto nuoma užsiimančių bendrovių darbuotojai tvirtina, kad per pastaruosius metus butų nuomos kainos nedidėjo. Dėl gana brangaus šildymo nuomojamų butų savininkai nuomos kainos nedrįsta kelti, kai kuriais atvejais, pavyzdžiui, jei brangus butas yra prestižinėje miesto vietoje, žiemos mėnesiais nuomos kainą net šiek tiek sumažina. Geležinė nuomos taisyklė – nuomininkas sumoka būsto nuomos kainą ir visus komunalinius mokesčius. „Gal tik vienas procentas siūlomų nuomoti butų savininkų komunalinius mokesčius įskaičiuoja į bendrą būsto nuomos kainą“, – patikslino M. Šulnius.

Apie paklausą ir kainas

Šiuo metu į sostinę sugrįžtantys studentai – kitokie, nei buvo prieš keliasdešimt metų. Jie ir gyventi nori kitaip, nei studijų metais gyveno jų tėvai. Aišku, buto nuomos kaina visais laikais studentui buvo aktuali. Šiandien šioje srityje pasikeitė nebent tai, kad turtingesni tėvai savo atžaloms gali išnuomoti prabangesnius butus, nei būdavo anksčiau.

„Šiandien tik labai retais atvejais vienas studentas ieško išsinuomoti atskirą butą. Dažniausiai keli studentai pageidauja, tarkim, trijų izoliuotų kambarių buto ir kartu sumoka už jo nuomą bei komunalinius mokesčius. Tačiau nemažai yra ir tokių, kurie sutinka gyventi kartu su šeimininkais“, – apie šiandienių studentų poreikius kalbėjo nekilnojamojo turto nuomos agentūros vadovas.

Gana svarbus studentų būsto paieškos kriterijus – atstumas iki studijų vietos. Todėl sostinėje pirmiausia ieškomasi butų Antakalnio ar Žirmūnų rajone, iš kur nesunku pasiekti Saulėtekio alėjoje įsikūrusias aukštąsias mokymo įstaigas, centrinėje miesto dalyje, Naujamiestyje, iš kur netoli iki Vilniaus universiteto fakultetų, ar Žvėryne, kur įsikūręs Lietuvos edukologijos universitetas. Šių kriterijų nekeičia net ir tai, ar studentas turi nuosavą transporto priemonę, ar naudojasi viešuoju transportu – visiems šiuo atveju norisi taupyti.

Butų nuomos kainos – labai nevienodos: to paties dydžio butas vienoje miesto dalyje gali kainuoti vienokią kainą, kitoje – kelis kartus brangiau. Tarkim, vidutinis dviejų kambarių butas Šeškinėje gali „nuskilti“ ir už 300 Lt. Tačiau tokia kaina – retenybė, ir gyventi gali tekti tame pačiame bute kartu su šeimininkais. Paprastai miegamuosiuose sostinės rajonuose tokio dydžio buto nuoma gali kainuoti 500–800 Lt, arčiau centro įsikūrusiuose rajonuose – 1 200–1 500 Lt, o jei butas dar ir įrengtas prabangiai – ir 2 000 Lt. Išsirinkus pageidaujamą būstą, beveik visi savininkai reikalauja už nuomą sumokėti iš karto už du mėnesius.

Kad ir kaip būtų keista, vaikinams butą išsinuomoti lengviau nei merginoms. „Nuomojamų butų savininkai neretai pasako, kad pageidauja ne merginų, o vaikinų, nes šie neva yra tvarkingesni“, – butų savininkų pageidavimais stebino bendrovės „Nuomos biuras“ vadovas.

Per agentūrą ar savarankiškai

Nekilnojamojo turto bendrovės vadovas konstatuoja, jog šiais laikais nuomos agentūrų yra gausybė. Vadinasi, butų nuoma per agentūrą pasiteisina ir yra paklausi. „Dažnas klientas sako, jog ieškotis būsto per agentūrą yra patikimiau ir čia daugiau garantijų. Bent jau nekils pavojus būti išmestam iš buto po mėnesio ar kelių, jeigu staiga pasikeistų nuomotojo nuotaika“, – kalbėjo M. Šulnius.

Kartais būsto ieškotojai argumentuoja, kad butai, nuomojami per agentūras, – brangesni nei nuomojami tiesiogiai iš savininko. Tačiau pašnekovas tokią nuostatą neigia: „Tarpininkavimo paslaugą dažniausiai apmoka butų savininkai, o ne nuomotojai. Na, nebent nuomotojams tenka sumokėti už mažą dalį tos paslaugos, jeigu taip buvo sutarta su būsto savininku. Kalbant apie garantijas dera pasakyti, kad jų suteikia sutartis, kurioje išdėstyti ir patvirtinti nuomotojo ir nuomininko įsipareigojimai, kas paprastai nedaroma tiesioginės nuomos atveju.“
M. Šulnius tvirtino nepamenąs, kad tarp jų klientų ir savininkų būtų kilę kokių nors konfliktų. Tik kartą senamiestyje butą nuomoję prancūzų studentai taip įsismarkaudavo, kad kaimynai net buvo iškvietę policiją dėl pernelyg didelio triukšmo.

Bene vienintelis patarimas ieškantiesiems laikino būsto – ne pasikliauti vien internete skelbiamomis nuomojamo būsto nuotraukomis, o kartu su agentu apsilankyti bute ir tik tuomet priimti sprendimą. „Taip, kad butas nepatiktų klientui, nutinka retai, nes agentas paprastai ieško tokio buto, kurio kriterijus būsimasis nuomininkas išdėsto iš anksto pateikdamas savo prašymą“, – sakė pašnekovas.