3 kambarių buto nuomos kaina siekia 1500 eurų

Panagrinėjus vieną didžiausių NT skelbimų portalų Aruodas.lt, galima pastebėti neįprastų tendencijų. Vilniuje nuomojamų būstų pasiūla – akivaizdžiai sumažėjusi, šiuo metu čia galima surasti apie 550 aktyvių skelbimų, kai paprastai čia „kabo“ – apie porą tūkstančių.

Maža to, nuomos kainos per metus gerokai išsipūtė. Aruodas.lt balandžio duomenimis, per metus nuomos kainos Vilniuje vidutiniškai augo apie 30 proc., Kaune – apie 26 proc., o Klaipėdoje – net apie 40 proc.

Pravertus kelis skelbimų puslapius, atrodo, kad standartinė naujesnės statybos 3 kambarių buto kaina, nepriklausomai nuo vietos, siekia apie 1,5 tūkst. eurų per mėnesį. Štai praeitą savaitę Šnipiškėse, Linkmenų g., 70 kv. m 3 kambarių naujos statybos butas per kelias dienas buvo išnuomotas už 1500 eurų.

Kitas skelbimas – Senamiestyje, Gaono g., įsikūrusio 3 kambarių, šiek tiek erdvesnio – 80 kv. m – buto. Daugiau nei 10 metų senumo statybos name naujiems šeimininkams siūloma įsikurti už tą pačią kainą – 1500 eurų.

Nemenčinės plente apie 100 kv. m 3 kambarių butą taip pat galima išsinuomoti už 1500 eurų per mėnesį.


NT eksperto Igno Zabarausko tokios nuomos skelbimų kainos per daug nenustebino. Jo vertinimu, Šnipiškėse esančio buto pavyzdys atitinka realią kainą, galbūt ji šiek tiek didesnė nei įprastai.

„Mes patys stebimės, kiek tos kainos rekordus muša. Nuomos rinka – išsibalansavusi, čia sunkiai nusistovi kainos. Manau, ir patys nuomotojai išmušti iš vėžių, nežino, kiek galima prašyti pinigų. Vieni prašo šiek tiek per mažai, remiasi senesnėmis kainomis ir netiki, kad kažkas išsinuomos už daugiau. O kiti – dideli optimistai, prašo per daug“, – svarsto jis.

Ignas Zabarauskas

Nuomos rinką iškreipia atvykstantys baltarusiai

Pašnekovas mano, kad kaina ir sėkmė priklauso nuo paties nuomotojo ir jo apsisprendimo, ką priimti. NT ekspertas primena, kad šiuo metu į Lietuvą atvyksta itin daug baltarusių darbuotojų, kurie ir iškreipia Vilniaus nuomos rinką.

„Kas yra liberalūs užsieniečiams, gali įregistruoti gyvenamąją vietą, taip pat gali priimti su vaikais, tai tokie šeimininkai gauna didžiausias kainas rinkoje. Kaip žinia, atvyksta baltarusių darbuotojai, čia persikelia įmonės, tad jiems reikia registruotos gyvenamosios vietos. Kas nenori suteikti vietos, automatiškai praranda didelę dalį potencialių nuomininkų. Jiems tada lieka tik lietuviai, tai ta nuomos kaina irgi šiek tiek mažėja“, – pastebi I. Zabarauskas.

Jo teigimu, aukcionai, kurių metu kyla kaina, vyksta ne tik būsto pardavimų, bet ir nuomos rinkoje. Butų šeimininkai dažnai esą renkasi iš kelių potencialių nuomininkų, kuris pasiūlys didesnę kainą. Pašnekovas pateikia pavyzdį su baltarusiais.

„Baltarusis sako, kad mokės 100 eurų daugiau, iškart tai kelia kainas. Pats turėjau tokį atvejį: atėjo baltarusis su dviem katėmis ir lietuvis. Mes kaip ir pasirinkome lietuvį, nes gal šiek tiek bijojome dėl gyvūnų. Tačiau baltarusis sako – per mėnesį moku 100 eurų daugiau. Savininkas paskaičiavo, kad jam taip labiau apsimoka: jei per metus gaus 1200 eurų, gal tos katės tiek žalos nepridarys“, – pasakoja NT brokeris.

Ukrainiečių srautas sumažėjo

Visgi jis priduria, kad ne visi nuomininkus renkasi pagal pinigus, šeimininkai esą vertina ir patikimumą: „Greičiausiai tas žmogus, kuris linkęs mokėti daugiau, niekur kitur neišsinuomoja dėl savo problematikos.“

Tuo metu, kaip pastebi, į Lietuvą atvykstančių ukrainiečių srautas sumažėjo, tad ir jų įtaka nuomos rinkai nebe tokia reikšminga.

„Dalis ukrainiečių jau įsikūrę, kiti galvoja apie grįžimą į Ukrainos kai kuriuos regionus. Jie patys nėra agresyvūs kainos siūlymo atžvilgiu. Baltarusiai dirba IT įmonėse, uždirba dideles algas, todėl drąsiai gali mokėti 700-800 eurų už vieno ar dviejų kambarių butuką, puikiai tokių randa, ir automatiškai tą kainą kelia. Ukrainiečiai su rezervu žiūri į kainas, be to, jaučiasi ir mažesnis jų antplūdis“, – atkreipia dėmesį I. Zabarauskas.

100 eurų kupiūra

Nuomininkams kainą pakelia keliais šimtais eurų

Feisbuko grupėse vilniečiai dalijasi istorijomis, kiek jų nuomojamo būsto šeimininkai pastaruoju metu pakėlė kainas. Vieniems ji pakilo 60-100 eurų, kitiems net keliais šimtais eurų.

„Man nuomotojas nuo kito mėnesio pasiūlė pakelti nuo 650 iki 1200 eurų. Kai nesutikau, pasiūlė nuolaidą iki 900 eurų“, – pasakoja vienas vilnietis.

Dar vieną pavyzdį pateikia jauna moteris: buto nuomos kainą (550 eurų per mėnesį) šeimininkai pakėlė 40 proc., t. y. 350 eurų.

„Net minties nėra kelti kainos. Juk yra pasirašyta sutartis tam tikram laikotarpiui už sutartą kainą. Kažkas nusprendė pasinaudoti esama situacija ir užsidirbti“, – svarsto vienas iš nuomotojų.

„Aš nekėliau – geri nuomininkai man brangesni nei papildomas 50 eurų per mėnesį. Bet jei šiuo metu tektų ieškoti naujų, ieškočiau jau ir už naują kainą“, – pritaria dar vienas nuomotojas.

Kai kuriems nuomininkams jau tenka ieškotis naujos gyvenamosios vietos už mažesnę kainą, tačiau yra abejojančių, ar pavyks ką nors rasti. Pavyzdžiui, vienai vilnietei nuomos kaina pakilo 100 eurų, kitai – 260 eurų, jos abi jau ieško kitų butų.

„Baigėsi nuomos sutartis – nuo 300 eurų iki 400 eurų pakėlė, o butas tiek tikrai nėra vertas. Bet paieškos būtų bevaisės, tad tenka likti gyventi“, – pažymi kitas vilnietis.

NT brokerio vertinimu, tai yra natūrali nuomotojo reakcija į dabartinę situaciją.

„Tai – natūralus nuomotojo noras pasinaudoti esama situacija ir turėti aktualią kainą rinkoje. Jei su nuomininku pakalbėjus, jis nenori keisti kainos, tai dažniausiai ieško kito nuomininko, kuris sutinka mokėti daugiau.

Šeimininkas žino, kad dabartinis nuomininkas šiuo metu neras nieko pigiau, ir nuomininkai dažniausiai sutinka su pakeliamomis kainomis, nes pigiau būtų sunku ką nors rasti“, – pasakoja I. Zabarauskas.

Būsto nuoma

Kur Vilniuje pigiausiai išsinuomoti butą?

Pašnekovas mano, kad tokie kainų pokyčiai kai kuriems nuomininkams bus nepakeliami, todėl dalis nuspręs kraustytis į priemiestį ar šalia Vilniaus esančius mažesnius miestus. „Gali būti, kad Elektrėnai, Vievis taps populiarūs, paskaičiavus, kad bus pigiau važinėti, nei gyventi Vilniuje ir išlaikyti būstą“, – svarsto jis.

Norint sostinėje rasti pigiausių nuomos variantų, NT ekspertas pataria dairytis į priemiestį ir tolimesnius mikrorajonus, tokius kaip Naujoji Vilnia, Grigiškės ar Naujininkai. Pavyzdžiui, Naujojoje Vilniuje senos statybos 2 kambarių butą šiuo metu būtų galima išsinuomoti už maždaug 450 eurų.

„Dar yra Pašilaičiai, Perkūnkiemis – ten daug nuomojamų butų, todėl kainos ne taip greitai užkyla. Sąlyginai ten bus pigiau – naujesnės statybos 2 kambarių butą galima išsinuomoti už 500-600 eurų“, – dar vieną pavyzdį pateikia I. Zabarauskas ir priduria, kad arčiau centro esančiuose mikrorajonuose – Naujamiestyje ir Šnipiškėse jau seniai viskas išgraibstyta.

Graibstomi visi butai

Anot jo, graibstomi visų segmentų butai, tiek prabangesni, tiek ilgą laiką šeimininkų neradę būstai.

Aruodas.lt duomenimis, šiuo metu visoje Lietuvoje yra kiek daugiau nei 1000 aktyvių būsto nuomos skelbimų, iš kurių beveik 550 yra Vilniuje.

„Žvelgiant į statistiką, matome, kad sausio pirmoje pusėje buvo apie 1900 aktyvių skelbimų, vasario pirmoje pusėje iki 2000, kovo pirmoje pusėje – jau apie 1500, o balandžio – daugiau kaip 900. Kitaip tariant, aktyvių skelbimų apie butų nuomą skaičius šiuo metu yra sumažėjęs daugiau nei perpus“, – vardija Aruodas.lt atstovė Monika Jončaitė.

Mykolo Romerio universiteto studentai

Labiausiai kainos augo Klaipėdoje

Kalbant apie butų nuomos kainų pokyčius, balandžio mėnesį nuomos kainos Vilniuje augo vidutiniškai apie 30 proc., lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu. Kaune – apie 26 proc., o Klaipėdoje pokytis buvo didžiausias – maždaug apie 40 proc., lyginant su praėjusių metų balandžio mėnesio duomenimis.

Vertinant nuomos kainas, neatsižvelgiant į tikslią vietą mieste, statybos metus, įrengimo lygį, vidutiniškai balandžio mėnesį Vilniuje 1 kambario buto nuoma buvo apie 440 Eur, 2 kambarių – 725 Eur.

Kaune 1 kambario buto nuoma buvo 350-370 Eur, 2 kambarių – 500-540 Eur.

Klaipėdoje 1 kambario buto nuoma buvo apie 280-300 Eur, 2 kambarių – 450-510 Eur.
Anot NT eksperto I. Zabarausko, tolesnis nuomos kainos augimas priklausys nuo situacijos su užsieniečiais.

„Jei jų atvykimo srautas mažės, gal kainos taip stipriai nešoks. Kol kas viskas rodo, kad nėra ženklų į mažėjimo pusę. Nemanau, kad artimiausiu metu atsiras daugiau variantų rinkoje, o paklausa, manyčiau, išliks – ir dėl studentų, ir dėl toliau čia atvykstančių užsieniečių. Taigi kainos dar turėtų didėti“, – svarsto pašnekovas.

Kur įsikurs būsimi studentai?

Paprastai artėjant rudeniui, vasaros gale, būsimi studentai didmiesčiuose pradeda dairytis gyvenamojo būsto nuomai. I. Zabarauskas rekomenduoja būsto ieškotis nuo rugpjūčio mėnesio.

„Studentai būsto ieškotis tada, kai reikia, – vasaros gale ar šiek tiek anksčiau. Tie, kas dabar skambina ir sako, kad jam reikia buto rugsėjį, nieko neišsinuomos, niekas jam buto nerezervuos ir nelaikys kelis mėnesius. O patys studentai nenorės mokėti už tą laikotarpį, kol negyvena.

Iš tikrųjų įdomu, ką jie ras ir kaip reaguos į dabartines kainas, taigi iššūkių bus. Manau, atsiras daugiau kooperavimosi, didesni butai bus nuomojami keliems studentams, taip pat bus sena statyba aktuali“, – komentuoja pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)