Pasak nekilnojamojo turto specialistų, Registrų centro duomenys rodo, kad per pirmąjį šių metų pusmetį butų parduota tik keliomis dešimtimis daugiau, palyginti su 2015-ųjų tuo pačiu laikotarpiu, bet mažiau nei per tą patį laiką 2014-aisiais. Šįmet per šešis mėnesius mieste parduota 519, pernai per pusmetį – 457, o užpernai – 597 butai.

Butų pardavimo statistika Panevėžio rajone nekinta jau keletą metų. Per mėnesį parduodama maždaug po aštuonis butus. Šiemet per pusmetį pirkėjų sulaukė 45, pernai – 49 butai. Tačiau ir rajone, ir mieste padaugėjo individualių gyvenamųjų namų pardavimo sandorių. Per pirmus šių metų mėnesius mieste parduota 113, rajone – 115 namų. Per praėjusių metų tą patį laikotarpį Panevėžyje nupirkta 82, rajone – 95 namai.

Nekilnojamojo turto agentūros „RE/MAX Soliution“ Panevėžio biuro vadovo Vaido Šukio teigimu, šiemet daugiau namų, daugiausia nedidelių, statoma parduoti.

Tačiau mieste iki šiol nestatomas nė vienas didesnis daugiabutis. Tiesa, A. Jakšto gatvėje suplanuotas 37 butų daugiabutis. Jo butų kvadratinio metro kaina prasidės nuo 1100 eurų. Jeigu nesikeis projekto vykdytojų planai, namas iškilti turėtų per 2016 –2017 metus.

Vilnius toliau stebina būstų statybos šuoliais. Nekilnojamojo turto agentūros „Oberhaus“ ekspertai teigia, kad šiemet sostinėje naujų butų parduota itin daug. Vien per žiemą Vilniuje nupirkta 1118 butų neseniai pastatytuose ar statomuose daugiabučiuose. 2015 metais parduotų naujų butų dalis sudarė 33 procentus bendrų sandorių, o šiemet per pirmąjį ketvirtį – net 49 procentus.

Panašios tendencijos stebimos ir Kaune, kur pastaruoju metu statoma vis daugiau daugiabučių. Šiek tiek mažesnė naujų daugiabučių pasiūla Klaipėdoje. Šiauliai šių metų pirmąjį ketvirtį, palyginti su 2015-ųjų tuo pačiu laikotarpiu, išsiskyrė individualių gyvenamųjų namų pardavimo sandorių augimu – jų padaugėjo net 41 proc.

Kainas kėlė ir nepagrįstai

Panevėžyje, kaip ir ankstesniais metais, šiemet daugiausia parduodama 1–2 kambarių butų, kurių plotas nuo 40 iki 60 kvadratinių metrų. Trijų kambarių butai sudarė 20 proc., o keturių ir daugiau kambarių butai – vos 6 proc. visų parduotųjų.

Pasak V. Šukio, vieno kambario buto kvadratinio metro kaina šių metų pradžioje buvo vidutiniškai nuo 440 iki 480 Eur, dviejų – 460–500 Eur, maždaug tiek pat įkainotas ir trijų kambarių buto kvadratinis metras, o keturių kambarių kv. m kaina svyruoja nuo 430 iki 460 eurų.

„Oberhaus“ duomenimis, Panevėžio centre vieno kambario buto kvadratinio metro kaina svyravo nuo 470 iki 900 eurų, gyvenamuosiuose rajonuose esančių naujos statybos daugiabučių butų, kuriose atlikta apdaila, kvadratinis metras kainavo 900– 1000 Eur, o senos – nuo 380 iki 660 Eur. Miesto centre, senos statybos name, esančio dviejų kambarių buto kvadratinis metras kainavo nuo 420 iki 850 Eur, miegamuosiuose rajonuose senos statybos – nuo 360 iki 650 Eur, o naujos – 900–950 Eur. Trijų kambarių butų kvadratinio metro kaina beveik nesiskyrė Per pastaruosius 12 mėnesių Panevėžyje butų kainos augo 1,5 proc., o per paskutinį šių metų ketvirtį – 1,1 proc.

„Oberhaus“ Panevėžio biuro vadovas Romualdas Paulauskas teigia, kad kai kurie būsto pardavėjai, pajutę didesnį susidomėjimą, nepagrįstai užkėlė parduodamo turto kainas ir turėjo nusivilti – pirkėjai nepuolė graibstyti itin brangaus būsto. Norintiesiems greičiau parduoti teko nusileisti ant žemės. Jo kolega V. Šukys pabrėžė, kad tą patį tenka padaryti ir individualių namų, ypač senos statybos ir didelių, pardavėjams.

R. Paulausko teigimu, besidairantieji butų dažniausiai nusiteikę išleisti ne daugiau kaip 30 tūkst. eurų, namų – 70–100 tūkst. eurų. Jo patirtis rodo, kad įmanoma parduoti ir senesnės statybos didelius namus, pavyzdžiui, Rožyne, jeigu jie kainuoja ne daugiau kaip 60–70 tūkst. eurų. 80–100 kvadratinių metrų ne visai įrengti namai parduodami už 80–90 tūkst. eurų. Didesnių ir visai įrengtų namų kaina yra maždaug 150 tūkst. eurų. Žinoma, rinkoje yra gerokai brangesnių namų.

Naujos tendencijos

Pasak R. Paulausko, atsiranda ir ieškančiųjų namo išsinuomoti. Neseniai už daugiau kaip 500 eurų per mėnesį buvo išnuomotas naujos statybos namas. Nuomoti namą pasiūlos ir paklausos santykis daugmaž stabilus – nėra daug ieškančiųjų, nėra daug siūlančiųjų. O išsinuomoti butų labai trūksta. Yra žmonių, ieškančių miesto centre išsinuomoti gerai įrengtą butą ir pasiruošusių mokėti 400 eurų per mėnesį, tačiau surasti tokių būstų sunku.

Į Panevėžį vis dažniau atvyksta specialistų, verslininkų iš kitų miestų ir užsienio, kurie ieško išsinuomoti gerai įrengtą būstą.

„Tik atsiradęs butas nuomai yra greitai išnuomojamas, nepriklausomai nuo vietos, būklės. Nuomininkų poreikiai ir galimybės labai įvairios“, – kalbėjo R. Paulauskas.

Pašnekovas mieste įžvelgia ir dar vieną tendenciją – komercinių patalpų nuomotojai vis dažniau keliasi į naujos statybos ar renovuotas patalpas dėl mažesnių komunalinių mokesčių, estetiškesnės aplinkos. Tokių, nors ir nedidelių, iki vieno tūkstančio kvadratinių metrų, objektų daugėja.

„Panevėžiui pagal nekilnojamojo turto rinkos aktyvumą toli iki didžiųjų miestų, tačiau jis tikrai nėra apmiręs. Čia plėtojami verslo projektai, o tai turi įtakos ir nekilnojamojo turto rinkai“, – tvirtino R. Paulauskas.