„Net ir sunkmečiu būsto poreikis išlieka. Tačiau sustabdžius naujų gyvenamųjų projektų statybas bei kaskart įvykus naujos statybos butų kainų korekcijoms, rinkoje patrauklių objektų mažėja. Tokios susidariusios aplinkybės keičia pirkėjų įpročius – jie vis aktyviau žvalgosi tiek senos, tiek naujos statybos būsto antrinėje rinkoje“, – pranešime cituojamas „RE/MAX Capital“ vadovas Mindaugas Kazlauskas.

Registrų centro duomenimis, trečiąjį šių metų ketvirtį lyginant su antruoju, labiausiai sandorių skaičius antrinėje rinkoje išaugo Vilniuje ir sudarė 67 proc. visų pardavimų. O tai yra ketvirčiu daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. Šiauliuose ir Panevėžyje, kur naujos statybos butų pasiūla net ir NT pakilimo laikotarpiu nebuvo didelė, antrinės rinkos aktyvumas visus šiuos metus išlieka stabilus ir pardavimų sandorių skaičius joje svyruoja nuo 95 iki 99 proc.

Anot Mindaugo Kazlausko, auga domėjimasis ir senos statybos butais. „Kaina yra svarbiausias kriterijus renkantis būstą. Taigi logiška, kad NT bumo metu, kuomet senos ir naujos statybos butų kainos buvo supanašėjusios, žmonės prioritetą teikdavo naujos statybos būstui. Dabar, didėjant kainų skirtumui, didėja ir senos statybos butų paklausa. Tokių butų savininkai dažniausiai neturi finansinių įsipareigojimų, todėl lanksčiau reaguoja į besikeičiančią situaciją rinkoje ir kartais net labiau nei projektų vystytojai linkę į kompromisus su pirkėjais“, – kalba „RE/MAX Capital“ vadovas.

Trečiąjį ketvirtį daugiausia senos statybos butų pardavimo sandorių buvo įvykdyta Vilniuje – 31 proc. Kituose didžiuosiuose miestuose – Kaune ir Klaipėdoje – atitinkamai 14 ir 11 proc.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją