No­rė­ta pa­siū­ly­ti nau­jų bu­tų

1992 me­tais bu­vęs „Sig­na­lo“ vieš­bu­tis kaip vals­ty­bės tur­tas per­duo­tas Kraš­to ap­sau­gos mi­nis­te­ri­jai. Ji šį pa­sta­tą nau­do­jo mo­ky­mo cen­trui.

Tam tik­rą lai­ko­tar­pį „Sig­na­las“ net ne­bu­vo eks­plo­a­tuo­ja­mas. Dau­giau kaip prieš de­šimt­me­tį, 2004-ųjų va­sa­rą, Kraš­to ap­sau­gos mi­nis­te­ri­ja pen­kių aukš­tų sta­ti­nį par­da­vė, nes jos po­rei­kiams bu­vo ne­be­rei­ka­lin­gas.

Iki 2007-ųjų pa­bai­gos bu­vęs vieš­bu­tis San­tai­kos gat­vė­je per­par­duo­tas ke­lis kar­tus. Nuo 2001-ųjų vei­ku­si Kau­no ben­dro­vė In­ves­ti­ci­nių pro­jek­tų vyk­dy­mo gru­pė šį pa­sta­tą įsi­gi­jo iš Aly­taus ben­dro­vės „Bon­val­dos ser­vi­sas“ kar­tu su bu­vu­sios Aly­taus ap­skri­ties vir­ši­nin­ko ad­mi­nist­ra­ci­jos 55-eriems me­tams iš­nuo­mo­tu 52 arų vals­ty­bi­nės že­mės skly­pu ap­link jį.

2007-ųjų ru­de­nį Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ja Kau­no ben­dro­vei iš­da­vė lei­di­mą bu­vu­sį vieš­bu­tį re­konst­ruo­ti į dau­gia­bu­tį 84 bu­tų, 7 aukš­tų gy­ve­na­mą­jį pa­sta­tą.

Tuo­met In­ves­ti­ci­nių pro­jek­tų vyk­dy­mo gru­pės va­do­vai aiš­ki­no į re­konst­ruk­ci­ją ke­ti­nan­tys in­ves­tuo­ti apie 15 mln. li­tų, o bu­vu­sį vieš­bu­tį nu­spręs­ta pa­vers­ti dau­gia­bu­čiu no­rint žmo­nėms pa­siū­ly­ti nau­jų butų, ku­rių Aly­tu­je trūks­ta. Pas­ta­ro­ji prie­žas­tis Kau­no ben­dro­vei bu­vo svar­biau­sia už­si­mo­jus vyk­dy­ti gy­ve­na­mo­jo na­mo sta­ty­bos pro­jek­tą. Iki tol gyvenamojo būs­to sta­ty­ba ji ver­tė­si tik Kau­ne ir Pa­lan­go­je.

Bu­vu­sia­me „Sig­na­le“ pla­nuo­ta pa­sta­ty­ti 2–3 kam­ba­rių bu­tus, 1 kv. met­ro kai­na ta­da sie­kė nuo 3 tūkst. 600 li­tų iki 4 tūkst. 200 li­tų.

Sun­kme­tis at­ve­dė iki ban­kro­to

Kaip da­bar ma­ty­ti, vieš­bu­tį per­tvar­kant į gy­ve­na­mą­jį na­mą pa­lik­tos tik pa­grin­di­nės kon­struk­ci­jos. Ben­dra­bu­tį pri­me­nan­čia­me vieš­bu­ty­je at­nau­jin­tos sie­nos, at­lik­ti ta­da mo­der­nūs stik­li­ni­mo dar­bai. Ta­čiau mies­tie­čiams ar ki­tiems no­rin­tiems įsi­kur­ti Dzū­ki­jos sos­ti­nė­je čia ap­si­gy­ven­ti ne­pa­vy­ko.

Už­klu­po eko­no­mi­kos sunk­me­tis, su­sto­jo re­konst­ruk­ci­ja, sta­ty­bi­nin­kai ir ban­kas, su­tei­kęs pa­sko­lą, krei­pė­si į Kau­no apy­gar­dos teis­mą dėl ban­kro­to by­los In­ves­ti­ci­nių pro­jek­tų vyk­dy­mo gru­pei iš­kė­li­mo. Ban­kro­to by­la iš­kel­ta 2011-ųjų pra­džio­je, be­veik po me­tų teis­mas pri­ėmė nu­tar­tį lik­vi­duo­ti ben­dro­vę, ta­čiau jos val­dy­tas tur­tas Aly­tu­je, aki­vaiz­du, kol kas nie­kam ne­rei­ka­lin­gas – bu­vęs vieš­bu­tis, vė­liau sta­ty­tas dau­gia­bu­tis par­duo­tas var­žy­ty­nė­se, o jį per­nai įsi­gi­jo DNB ban­ko ant­ri­nė įmo­nė „In­trac­tus“, ku­ri ir sam­do jo ap­sau­gą. Nors ban­ko at­sto­vai pa­ti­ki­no, kad sam­do­ma įmo­nė ir pa­sta­to bei ap­lin­kos prie­žiū­rai, ap­lin­ka šian­dien pras­tai pri­žiū­ri­ma.

Te­ri­to­ri­ja kuo to­liau, tuo la­biau ap­au­ga žo­le ir krū­mokš­niais. Ka­dan­gi pa­sta­tas sau­go­mas, jis ne­virs­ta vai­duok­liu, kaip at­si­ti­ko su nau­jai sta­ty­tu gy­ve­na­muo­ju na­mu Puns­ko gat­vė­je vyk­dant gar­sų­jį pro­jek­tą „Mies­tas mies­te“.

Už­klu­pęs sun­kme­tis bu­vo skaus­min­gas to­li gra­žu ne vien mi­nė­tai Kau­no ben­dro­vei, ku­ri iš pra­džių no­rė­jo re­struk­tū­ri­zuo­tis teis­mui pa­tvir­ti­nus šio pro­ce­so pla­ną nu­ma­tant sko­lų grą­ži­ni­mą, ta­čiau teis­mas tam ne­pri­ta­rė.

Dau­giau kaip prieš ket­ve­rius me­tus ban­kro­to by­la bu­vo iš­kel­ta ir pa­sta­tą su že­mės skly­pu In­ves­ti­ci­nių pro­jek­tų vyk­dy­mo gru­pei par­da­vu­siai Aly­taus ben­dro­vei „Bon­val­dos ser­vi­sas“.

Šian­dien nie­kas ne­ga­li pa­sa­ky­ti, kiek il­gai bu­vęs vieš­bu­tis dar augs žo­lė­mis ir žels krū­mokš­niais. Tuo la­biau kad „In­trac­tus“ kol kas ne­ži­no, ar bu­vu­sį vieš­bu­tį par­duos, ar to­liau plė­tos sta­ty­bas.