Šiuo metu Vienybės aikštėje pradėta kloti iš Portugalijos atplukdyto granito danga, iš specialaus balto betono liejami architektūros elementai, vežamas gruntas augalams žaliosiose zonose sodinti.

Numatoma, kad tarptautinį pripažinimą už architektūrą pelniusi aikštė taps atvira miestiečiams jau rudens pabaigoje.

„Įžengėme į finalinį kelis mėnesius truksiantį darbų etapą, po kurio dovanosime kauniečiams šviesią ir gyvą Vienybės aikštę. Darbai šiuo metu vyksta maksimaliu pajėgumu, o aikštės kontūrai ryškėja kasdien. Jau dabar matyti dalis žaliųjų zonų formų, aiškėja per aikštę tekėsiančio dirbtinio upelio vaga, baigiamos rengti vietos gėlynams ir medžiams. Tikimės, kad atgimusi aikštė taps centrinių miesto aikščių etalonu“, – sako aikštę atnaujinančios SBA grupės nekilnojamojo turto bendrovės „Urban Inventors“ vadovas Lionginas Šepetys.

Betonavimo darbus aikštėje atlieka Latvijos bendrovė „City Playgrounds“, kuri specializuojasi išskirtinių betoninių elementų liejime, skate parkų, laisvalaikio zonų statyboje. Sudėtingos formos lenkti architektūriniai elementai iš specialaus balto betono Lietuvoje liejami pirmą kartą. Vienybės aikštėje latviai jau atliko daugiau nei trečdalį suplanuotų betonavimo darbų. Beje, bene visi darbai atliekami rankomis.

„Vienybės aikštės betoniniai elementai ne įprastos, aiškios geometrinės formos, o sudėtingi, netradicinių linijų, išlenkti elementai, kuriuos formuojame rankomis. Tai sudėtinga užduotis. Be to, užėjus karščiams specialus betonas greitai stingsta, tad mums tai dar vienas iššūkis, nes turime spėti liejinius suformuoti tarsi skulptūras“, – sako „City Playgrounds“ vadovas Janis Kundzins.

Anot jo, čia triukus galės rodyti dviračių ir riedlenčių sporto mėgėjai, kuriems bus išlieti specialūs betoniniai elementai. Aikštę puoš ir du fontanai: vienas tekės tarsi dirbtinis upelis, o kitas trykš iš žemės – 40 purkštukų bus įmontuoti tarp granito plokščių.

Sulaukus pirmųjų granito plokščių partijų iš Portugalijos, Vienybės aikštėje nuo Karo muziejaus pusės jau pakloti pirmieji aikštės dangos kvadratiniai metrai.

„Šie darbai unikalūs, pirmą kartą atliekami Lietuvoje. Viena granito plokštė sveria kone pusę tonos. Apmokymams, kaip paruošti aikštę ir kloti šios rūšies granitą, buvo atvykę specialistai iš Norvegijos ir Italijos. Iš viso paklosime apie 11 000 kv.m. tokių plokščių“, – pasakoja klojimo darbus vykdančios bendrovės „Gevalda“ projektų vadovas Jonas Dogelis.

Neskaitant granito dangos, kurios didžiąją dalį pirko Kauno savivaldybė, į Vienybės aikštės atnaujinimo projektą vien SBA grupės investicijos viršys 10 mln. eurų, iš kurių maždaug 5 milijonai
grupės lėšų buvo skirti prikelti Vienybės aikštės antžeminę dalį naujam gyvenimui. Tai istoriškai didžiausia investicija į centrinės aikštės projektą Lietuvoje.

Kauno Vienybės aikštės atnaujinimo architektūrinė koncepcija praėjusių metų pabaigoje pelnė aukščiausią įvertinimą tarptautiniuose Vokietijos Dizaino apdovanojimuose. Nugalėtoju kategorijoje
“Miesto erdvė” projektą pripažino iš garsių architektų ir dizainerių sudaryta tarptautinė žiuri. Laurus nuskynusią Kauno Vienybės aikštės architektūrinę koncepciją sukūrė tarptautinė architektūros ir
dizaino kompanija “3Deluxe”. Įgyvendinimo projektą kartu su Vokietijos architektais rengė architektas Rimantas Giedraitis.

„Neabejojame, kad atgimusi Vienybės aikštė bus centrinė miesto gyvenimo ašis – visų miestiečių aikštė: fontanai, aukšti medžiai, džiazo kiemelis, žalumos oazės, specialios vietos riedletininkams ir
dviratininkams. O ramesnės vietos poilsiui šalia žaliųjų zonų trauks įvairaus amžiaus kauniečius ir svečius į Vienybės aikštę“, – sako R. Giedraitis.

Greta Vienybės aikštės „Urban Inventors“ baigia statyti ir 16 800 kv. m. verslo centrų kompleksą BLC 2. Fasadų darbai jau finišo tiesiojoje.

Investicijos į Vienybės aikštės projektą, BLC 2 verslo centrų kompleksą bei aplinkos sutvarkymą sudarys beveik 40 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)