„Akivaizdu, kad laikas diskusijai (apie visuotinį NT mokestį-red.) yra absoliučiai netinkamas, nes infliacija yra daugiau nei 20 proc. ir kalbėti apie naujo mokesčio įvedimą yra nesąmonė“, – teigė jis.

Verslininko nuomone, dabar reikia galvoti, kaip mažinti infliaciją ir ką padaryti, kad ji nebūtų didžiausia visoje Europos Sąjungoje.

„Kodėl kitose šalyse yra 5 proc., o pas mus 20 proc.? Čia turėtų būti klausimas ir tam turėtų dirbti tiek politikai, tiek ekonomistai, o ne galvoti apie naujus mokesčius.

Bendrai visuotinis NT mokestis yra neišvengiamas ir, matomai, kažkada bus, bet šiuo metu jį įvesti nėra tinkama, daug tų mokesčių priskaldėme dabar, įskaitant ir žemės mokestį, kurį dabar turime mokėti ir tada niekas nebesuprantam, kodėl pakilo būsto kainos, kodėl trūksta būsto“, – svarstė jis.

Kaip aiškino, bendrai toks NT mokestis yra daugelyje Europos ir pasaulio šalių ir jo išvengti laikui bėgant nepavyks ir Lietuvai.

„Iš pradžių jis turėtų būti labai nedidelis, o paskui būti diferencijuotas, segmentuotas ir visoks kitoks, bet negali būti, kad vieni jį moka, o kiti ne.

Lietuvos banko siūlymas, mano nuomone, yra žemiau kritikos, o dabartiniame Finansų ministerijos projekte yra palikta ir keletas skylių.

Pagrindinė skylė yra tai, kad valstybė, kuri valdo daug NT ir turi jo daugiausiai, o dalis jo yra nenaudojama, apleista arba naudojama neefektyviai, ji yra atleidžiama nuo mokesčio. Tai yra didžiausia klaida“, – teigė A. Avulis.

Jis pasikartojo, kad jei mokestis įvedamas visiems, jį turėtų mokėti ir valdžia.

„O kodėl dabar kažkas turi jo nemokėti? Turi būti argumentai, kodėl.

Jeigu vieni moka, kiti ne, tai nėra sąžininga ir teisinga. Tai turi būti kertinis pamatas“, – sakė jis.

A. Avulio teigimu, visuotinis NT mokestis, jei bus tinkamai subalansuotas, rinkai didelės įtakos nepadarys.

„Dabar ten yra ir pasvarstymų, kad apmokestinkime tuos, kurie nuomoja būstą, bet tai trumparegiškas požiūris“, – sakė verslininkas.

Diskusijos, susijusios su visuotinio NT mokesčiu, kaip aiškino, vyksta dar ir šiandien, tačiau verslo atstovai jose dalyvauja labiau simboliškai.

„Pasikviečia asocijuotos struktūros vadovą, duoda jam 10 min. pakalbėti ir toliau daro viską taip, kaip jiems atrodo. Tiesiog tai daugiau formalumai, bet sprendimų neieškoma, nuomonė negirdima ir tada sunku pasakyti, kas čia iš to mokesčio išeis“, – sakė jis.

Plačiau apie Finansų ministerijos siūlytą mokesčio modelį galite skaityti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)