2017 metais rašyta, kad Kalnaberžės dvarą per teismus iš V. Uspaskicho atsikovojo valstybė ir dvaras buvo nacionalizuotas.

Kalnaberžės dvaras

Kalnaberžės dvaro kompleksą sudaro 5 statiniai ir jų dalys: išlikę beveik 507 kv. m ploto pagrindiniai rūmai (administracinis pastatas), 982 kv. m ploto mokyklos pastato liekanos, 495 kv. m ir 570 kv. m ploto ūkiniai pastatai bei 72 kv. m ploto kiemo rūsys.

Dvarą supa XIX a. viduryje įkurtas parkas. Parduodamam dvaro kompleksui priskirtas nuomojamas 13,7 ha žemės sklypas. 2017 m. buvo pradėti sodybos rūmų stogo ir fasadų tvarkymo darbai.

Kalnaberžės dvaro sodyba yra įtraukta į Nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą. Pirmą kartą ši vietovė minima dar kryžiuočių kronikose 1371 m., XVII a. šios valdos priklausė Radviloms, o nuo XVII a. antros pusės dvarą valdė Čapskių giminė. Už dalyvavimą 1863 m. sukilime prieš Rusijos carizmą tuometis dvaro savininkas grafas Eduardas Čapskis buvo suimtas ir ištremtas į Sibirą, o Kalnaberžės dvarą priverstas parduoti generolui Kušeliovui, iš kurio dvarą 1869 m. perpirko generolas Arkadijus Stolypinas.

Šiai šeimai dvaras priklausė iki pat Nepriklausomos Lietuvos. 1923 m. dvaro pastatus su parku išsimokėtinai nusipirko rašytojas, poetas ir dramaturgas Kazys Binkis, tačiau nesugebėjęs išlaikyti dvaro, taip jo ir neišsipirkęs, grąžino valstybei. 1926 m. dvare įsteigta nepilnamečių nusikaltėlių kolonija. 1949–1959 m. jame buvo įsikūrę vaikų namai, nuo 1959 m. – internatinė mokykla. Naujojo dvaro šeimininko paieškos tęsėsi ir Lietuvai atgavus nepriklausomybę.

„Dvarai yra neatskiriama mūsų šalies istorijos ir kultūros dalis, jaučiame didžiulę atsakomybę už šį turtą ir siekiame surasti naujus šeimininkus, kurie bus pajėgūs prikelti dvarus naujam gyvenimui. Tokių objektų parengimas pardavimui itin komplikuotas ir ilgai trunkantis procesas, tačiau radus gerus naujus šeimininkus dvarai atgyja, tampa turistų traukos centru. Tokių pavyzdžių Lietuvoje jau turime ne vieną“, – sako Mindaugas Sinkevičius, Turto banko generalinis direktorius.

Registracija į Kalnaberžės dvaro aukcioną vyks rugsėjo 12–14 dienomis, o aukcionas – rugsėjo 19–22 dienomis.

Dar šįmet Turto bankas planuoja pabaigti dar vieno – Vyžulėnų dvaro, Vilniaus rajone – parengimą pardavimui. Jo aukcioną tikimasi paskelbti kitų metų pirmąjį ketvirtį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją