Pirmakursis Rokas į Vilnių atsikrausto iš Biržų rajono. Į Vilniaus universiteto žurnalistikos studijas įstojęs vaikinas sako, kad tinkamo būsto ieškojo ilgą laiką, o bendrabučio nesirinko dėl privatumo ir ramybės stokos jame.

„Teko ieškoti apie tris savaites, nes netenkindavo tam tikros buto sąlygos. Iš tikrųjų nebuvo labai didelio pasirinkimo arba pasirinkimas yra, bet patys butai yra labai kritiškos būsenos“, – sako studentas Rokas Januševičius.

Už butą vaikinui per mėnesį be komunalinių ir mokesčių už šildymą teks pakloti 500 litų. Pasak studento, tai vidutinės klasės butas. Jo teigimu, ieškant buto ne kartą teko susidurti su nuomotojų požiūriu, kad studentams savo buto jie nenori patikėti.

Tikriausiai ne vienas studentas metų, praleistų universitete, neįsivaizduoja be gyvenimo bendrabutyje. Daugiau nei 30 metų stovinčiuose Vilniaus universiteto bendrabučiuose šiemet panoro įsikurti per 1300 studentų.

Pasak universiteto bendrabučius prižiūrinčio įmonės direktoriaus, šiemet prašymų gauti gyvenamąjį plotą buvo pateikta daugiau nei yra vietų, tačiau vėliau skaičiai kinta.

„Dabar prasidės ir atvirkštinis procesas, nes susiranda patys [studentai], kur gyventi mieste. Tai tuos, kurie nebuvo papuolę į sąrašus, mes priimsim į tų, kurie atsisako, vietas. Manau, kad iki rugsėjo 1-osios visi norintieji galės gauti vietas bendrabutyje“, – prognozuoja VšĮ „VU būstas“ direktorius Nerijus Cicilionis.

Bendrabučius prižiūrinčios bendrovės vadovo teigimu, kainos bendrabučiuose nesikeitė jau seniai. Triviečiame kambaryje vieta kainuoja 150 Lt, dviviečiame – 170 Lt. Ar kainos keisis, priklausys nuo elektros ir šildymo kainų.

Nekilnojamojo turto bendrovės atstovas sako, kad artėjant rudeniui naujo gyvenamojo ploto ieško ne tik studentai, bet ir kiti miesto gyventojai. Tuo dažniausiai naudojasi butus nuomojantys žmonės.

Kainos pakyla 5–10 proc. prieš šį rudeninį suaktyvėjimą ir taip kiekvienais metais būna, tad šie metai ne išimtis“, – teigia nekilnojamojo turto biuro vadovas Marius Čiulada.

Nekilnojamojo turto eksperto teigimu, geriausia kainą su nuomotoju derėti žiemą, kai būna didžiausios šildymo sąskaitos ir paklausa nuomai pati mažiausiai. Pasak specialisto, studentai dažniausiai gyvena po kelis – taip pigiau.

„Paprastai kaina neviršija 1500 Lt, dažniausiai – iki 1000 Lt. Taip pat yra tokia tendencija, kad neradus atskiro buto, tiesiog po kelis grupiokai, kursiokai, šiaip draugai kooperuojasi ir nuomojasi didesnius butus“, – sako M. Čiulada.

Artėjant rudeniui pagausėja norinčių nuomotis ar išnuomoti butus keliskart, tačiau, pasak nekilnojamojo turto atstovų, butų pardavimai nerodo didelių gyvybės ženklų.