„Vertiname, kad talentų ir darbo vietų apmokestinimas turėtų būti mažesnis, jog Lietuva būtų konkurencingesnė. Dabar pasiūlymuose matome NT mokestį, žaliuosius mokesčius, bet ką tarptautinės organizacijos taip pat rekomenduoja Lietuvai, kad jeigu einama apmokestinimo keliu, tada reikia mažinti ekonomikos augimą veikiančius mokesčius, pvz. darbo jėgos apmokestinimą“, – trečiadienį Ekonomikos ir inovacijų ministerijoje žurnalistams teigė A. Armonaitė.

„Tuo požiūriu mes ir žiūrime į mokesčių reformą, turėsime dar diskusijas partijoje lygiai taip pat, nes mokesčių pakeitimai yra labai detalūs, išsamūs ir mūsų pasiūlymai taip pat bus reaguojantys“, – sakė ji.

Laisvės partijos pirmininkė pažymėjo, kad Ekonomikos ir inovacijų ministerijos siūlymai nebus alternatyva jau pristatytiems mokestiniams pasiūlymams, tačiau bus siūloma dar labiau atsižvelgti į palankesnes sąlygas gerai apmokamų darbo vietų kūrimui.

„Nenorime iš Finansų ministerijos perimti jų darbo, fiskalinę politiką formuoja jie. Bet mes vis tiek žiūrime konkurencingumo, augimo aspektu, kad būtų kuriama daugiau gerai apmokamų darbo vietų tam, jog būtų palankesnės sąlygos“, – tvirtino Vyriausybės narė.

Galiausiai A. Armonaitė kritikavo planuojamą nekilnojamo turto (NT) mokestį, kuris, anot jos, gali kenkti vidurinei klasei iš šeimoms, kurios gyvena būstuose iš paskolų.

„Niekada neslėpiau, kad esu skeptiška nekilnojamo turto mokesčio pasiūlymams, nes ypatingai dabartinėje aplinkoje, kai žmonėms yra pabrangusios paskolos, mes tarsi dar iš žmonių banko sąskaitos siūlome paimti pinigų. Tas kenkia vidurinei klasei ir šeimoms, kurios gyvena būstuose iš paskolų, pagal pasiūlymą gali būti papildomai apmokestinamos. Šioje aplinkoje yra ne visai teisingas pasiūlymas ir tą reikės vertinti“, – aiškino ministrė.

ELTA primena, kad Vyriausybės pristatytoje mokesčių reformoje numatoma peržiūrėti pajamų mokesčio tarifus perskirstant mokesčio naštą tarp su darbo santykiais susijusių pajamų ir kitų rūšių aukštesnių pajamų, keisti individualios veiklos apmokestinimo sąlygas, peržiūrėti mokesčių lengvatas, keisti individualios veiklos įsigijus verslo liudijimą apmokestinimo tvarką.

Taip pat siūloma peržiūrėti smulkiojo verslo apmokestinimo kriterijus, suteikti visam verslui teisę taikyti momentinį tam tikro ilgalaikio turto nusidėvėjimą, pratęsti papildomiems 5 metams pelno mokesčio lengvatas investiciniams projektams ir filmų gamybai. Taip pat norima nustatyti teisingesnį pelno mokesčio apskaičiavimą.

Siūloma sukurti investicinės sąskaitos priemonę, smulkiojo verslininko sąskaitą, numatyti automatinį pajamų mokesčio deklaracijos pateikimą, padidinti registravimosi pridėtinės vertės mokesčio mokėtojais ribą nuo 45 tūkst. iki 55 tūkst. eurų.

Vyriausybė taip pat siekia savarankiškai dirbantiems asmenims užtikrinti didesnes socialines garantijas, plėsti nedarbo socialinio draudimo sistemos aprėptį, nustatyti minimalią nedarbo socialinio draudimo išmoką, pakeisti maksimalų nedarbo socialinio draudimo išmokų dydį. Jau anksčiau pristatyti pasiūlymai dėl žaliųjų akcizų ir nekilnojamojo turto mokesčio.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją