„Atsižvelgę į visuomenės ir įvairių institucijų išsakytus lūkesčius ir norus, šiandien priėmėme sprendimą, kuriuo sudaromos sąlygos ir istorinės atminties įprasminimui bei kartu užtikrinama didžiausia nauda valstybei kaip komplekso savininkei. Visuomeninės dalies vystymas ir ilgalaikė nuoma yra optimalus sprendimas, atsižvelgiant į komplekso reikšmę ir daugiafunkciškumą, ekspertinį vertinimą bei visuomenės interesus“, – sako finansų ministras Vilius Šapoka.

Pernai uždaryto Lukiškių kalėjimo kompleksą sudaro 17 292,11 kv. m pastatų ir ~ 2,2 ha žemės. VĮ Turto bankas vertino 5-is Lukiškių kalėjimo plėtojimo scenarijus. Visuose scenarijuose buvo prieita prie nuomonės, kad Lukiškių komplekso dalį, kurioje buvo įsikūrusi ligoninė, tikslinga parduoti, o dėl likusio komplekso dalies buvo vertinamos tokios alternatyvos: viso likusio komplekso plėtojimas, visuomeninės dalies plėtojimas ir likusios dalies pardavimas; visuomeninės dalies plėtojimas ir likusios dalies ilgalaikė nuoma, viso likusio komplekso pardavimas ir viso likusio komplekso ilgalaikė nuoma.

Pagal pasirinktą scenarijų, ligoninės pastatus (3 400 kv. m) ir sklypą numatoma parduoti už maždaug 6 mln. eurų viešame aukcione, visuomeninę dalį (4 231 kv. m) panaudoti edukacinėms veikloms, o likusią dalį (14 531 kv. m) išnuomoti viešojo nuomos konkurso būdu.

Įgyvendinti šį scenarijų numatoma per 4–5 metus (pastato paruošimas pardavimui gali trukti iki 2 metų, nuomos konkursas – iki 3 metų, plėtojimas – iki 5 metų). Skaičiuojama, kad valstybinės dalies plėtojimui prireiks apie 10,9 mln. eurų investicijų.

Visuomeninėje dalyje numatoma plėtoti edukacines veiklas, orientuotas į visuomenės pažangai būtinų kompetencijų puoselėjimą per švietimą, kultūrą, inovacines ir technologines sritis. Šiam tikslui bus telkiamos Vyriausybės, Švietimo, mokslo ir sporto, Kultūros, Ekonomikos ir inovacijų ministerijų pajėgos, bus bendradarbiaujama ir su Vilniaus miesto savivaldybe.

Trečiadienį Vyriausybė nusprendė, kad Lukiškių kalėjimo komplekso valdymas perduodamas VĮ Turto bankui, kartu pavedant parduoti pastatus, vykdyti laikinas veiklas, plėtoti visuomeninę dalį bei organizuoti ilgalaikės nuomos konkursą. Nuomojamos dalies įveiklinimo projektą planuojama pripažinti valstybei svarbiu projektu. Tikimasi, kad rinka sugebės maksimaliai išnaudoti šio Lukiškių kalėjimo daugiafunkciškumą ir pasiūlyti inovatyvius, kompleksinius ir išradingus sprendimus dėl komplekso dalies įveiklinimo, kurie sudarys sąlygas šalies gyventojams, miestiečiams ir svečiams susipažinti su šiuo istoriniu objektu, dalyvauti įvairiose veiklose.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)