„Pirmenybę įsigyti mūsų administruojamus žemės sklypus pirmiausia turės iki šiol juos naudoję patikimi ūkininkai, palaikę gerą agrarinę sklypų būklę. Tai jų, kaip teisėtų nuomininkų teisė, ir ji išliks net po 2014 metais įsigaliosiančio žemės įstatymo įtvirtinamų papildomų ribojimų“, - teigia „AgroMT“ atstovė Ingrida Dumčiutė.

Detalių apie siūlomos žemės kainas įmonės atstovė kol kas neatskleidžia: šiuo metu derinama pardavimų kainodara. Planuojama, kad konkrečių sklypų pasiūlymus ūkininkai turėtų gauti jau kitų metų pradžioje.

„Vidutiniškai per mėnesį yra perleidžiama apie 5 tūkst. ha. Manome, kad bent 50 proc. tų sandorių yra žemės ūkio paskirties. Paskaičiavome, kad mūsų pardavimai galėtų kitais metais sudaryti apie trečdalį visų tokių sandorių“, - aiškino pašnekovė.

I. Dumčiūtė prasitarė, kodėl būtent nuo kitų metų ūkininkams bus pasiūlyta pirkti daugiau žemės ūkio paskirties žemės: „Pastaruosius kelerius metus administravome turtą ir daugiausia dėmesio skyrėme į to turto likvidumo vertės didinimą – agrarinės būklės pagerinimą, investicijas, kad jis galėtų užsiauginti vertę“.

Pašnekovė neigė, kad didesnis žemės pardavimas planuojamas dėl sumažėjusių lūkesčių dėl jos kainos didėjimo.

„Tikrai taip nemanome, nes juo labiau, kad 2014 m. gali būti panaikintas draudimas užsieniečiams pirkti žemę. Kaina auga natūraliai“, - teigė ji.

I. Dumčiūtė pastebėjo, kad kaip tik šiuo metu žemės ūkio paskirties žemės kaina yra išsibalansavusi. Tai nulėmė praėjusių metų geras derlius, kuris įvedė nestabilumo rinkoje. Kai kur kainos išaugo du-tris kartus.

Pasak „Agro MT“ atstovės, kaip ir visada, paklausiausia žemė vidurio Lietuvoje.

„Natūralu, kad ūkininkai nori įsigyti kuo produktyvesnį turtą, kad galėtų turėti gerą derlių. Žemė, kaip Kėdainiuose ar Radviliškyje, pakankamai greitai superkama ir trūksta pasiūlos“, - kalbėjo pašnekovė.

Tuo metu sunkiausia sekasi pardavinėti žemės ūkio paskirties žemę Vilniaus rajone.

„Čia galima įsigyti žemę, už kurią reikės mokėti už arą, o ne hektarą. Žmonės perka ne žemės ūkio tikslais, o kitokiais ir kaina čia jau neadekvati. Juo labiau, kad žemė aplink Vilnių nėra labai pritaikyta žemės ūkiui, nebent alternatyviai veiklai, pavyzdžiui, gyvūnėlių auginimas, tačiau lietuviai šioje srityje dar tik auga ir bręsta“, - aiškino įmonės atstovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (113)