Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros agentūros direktorius Mindaugas Statulevičius prisipažino, kad birželio mėnesio butų pardavimai nustebino tiek vystytojus, tiek bankus.

„Rekordinis buvo visas ketvirtis. Mažai kas tikėjosi tokių rezultatų metų pradžioje“, - kalbėjo jis.

M. Statulevičius teigė, kad rinkos dalyvių apklausa rodo, kad pardavimus didinti padėjo gerėjantys vartotojų lūkesčiai, neišsipildę lūkesčiai, kad euro įvedimas sukels kainas.

„Kita priežastis – geopolitinė situacija Rytų Ukrainoje. Praeitų metų antrame ketvirtyje matėme, kad kai kurie, planuojantys pirkimą investicijoms, susilaikydavo. Dabar vėl atsigavimas ir geopolitinė situacija nedaro esminės reikšmės“, - svarstė M. Statulevičius.

Kalbėdamas apie kainų tendencijas pašnekovas pabrėžė, kad nuo pernai liepos Vilniuje butų kainos pakilo iki 7 proc., tačiau, pasak jo, tai lėmė faktas, kad pasiūloje atsiranda vis daugiau prestižinės klasės būsto.

Vis dėlto kaip vieną pagrindinę priežastį, kodėl birželis pradžiugino nekilnojamojo turto vystytojus, - Lietuvos banko sprendimas nuo lapkričio keisti atsakingo skolinimosi nuostatas.

Lietuvos bankas padarė mums labai didelę paslaugą“, - prisipažino ir „Hanner“ valdybos pirmininkas Arvydas Avulis.

Vis dėlto nekilnojamojo turto vystymo bendrovės vadovas nerimavo dėl naujos tendencijos rinkoje: apie du trečdaliai projektus vykdantys vystytojai yra nauji rinkos žaidėjai.

„Rinkoje matome daug naujų veidų. Jei palyginti, kiek yra senų ir kiek – naujų, tai seni stipriai pralošia, nes jų gal tik trečdalis. Apie du trečdalius rinkos žaidėjų užima nauji veidai, naujos kompanijos. Iš vienos pusės – gal gerai, iš kitos – kelia nerimą, kaip ta rinka judės“, - pridėjo jis.

A. Avulis nerimauja, ar nauji žaidėjai sugebės susitvarkyti su finansiniais srautais ir užtikrinti savo projektų kokybę.

Pasak pašnekovo, Vilniuje šiuo metu yra 70 aktyvių (per mėnesį parduodamas nors vienas butas) projektų, kuriuose parduodami butai. Iš viso – apie 100. Aktyviai pardavinėjamo būsto – 3000 butų, iš viso – 4000 butų.

A. Avulis komentavo ir butų kainos pokyčius. Jo nuomone, kainos nedidėja ir yra stabilios.

„Pernai metų pabaigoje kalbėjome apie galimas kainų korekcijas, tada buvome visi susirūpinę. Sausį parduota apie daugiau kaip 100 butų. Kodėl kainos stabilios? Nes susidomėjimas iš investuotojų nekilnojamojo turto rinka yra pakankamai didelis. Investuotojai neturi jokių galimybių didinti kainų. Tas efektas, kai statistiškai atrodo, jog kainos kyla yra tai, kad iš vieno segmento klientai persistūmė į kitą segmentą“, - tikino nekilnojamojo turto vystymo bendrovės atstovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)