Į tokias tendencijas dėmesį atkreipė bendrovės „Hanner“ valdybos pirmininkas Arvydas Avulis, ketvirtadienį apžvelgęs šalies nekilnojamojo turto rinką.

Jo teigimu, prieš kurį laiką būta nuogąstavimų, kad pirkėjai bus atsargūs ir NT nupirks mažiau, tačiau naujausi duomenys rodo, kad tokie nuogąstavimai nepasitvirtino.

„Panašu, kad dalis investuotojų pakeitė savo planus, statė mažiau. Rinka irgi šiek tiek aktyvesnė, dėl to pasiūla sumažėjusi. Tai, kas rinkoje vyksta dabar, yra pakankamai sveika“, – kalbėjo jis.

Naujų butų rinka ir toliau aktyviausia išlieka Vilniuje. Pirmąjį šių metų pusmetį sostinėje parduota 2,2 tūkst. naujų butų – 22 proc. daugiau nei tą patį praėjusių metų laikotarpį. Dėl to 12 proc., nuo 4,4 tūkst. iki 3,8 tūkst. sumažėjo naujų butų pasiūla.

A. Avulio vertinimu, tokias tendencijas lėmė dvi priežastys.

„Pirma, didėja darbo užmokestis, daugėja užsienio kompanijų atstovybių ir paslaugų centrų, kurie suteikia darbuotojams galimybes gauti didesnius atlyginimus. Kita priežastis – Vilnius yra vienintelis šalies miestas, kurio gyventojų skaičius didėja. Dėl to čia didėja poreikis tiek buto nuomai, tiek naujiems butams“, – aiškino bendrovės vadovas.

Verslininko pastebėjimu, šiais metais NT rinkoje matosi tokia tendencija: nemažai pirkėjų butus perka siekdami vėliau juos išnuomoti. Esą tokių pirkėjų yra apie 10 – 20 proc. skirtinguose NT projektuose.

A. Avulis taip pat atkreipė dėmesį, kad palyginti su kitais pusmečio mėnesiais, itin daug naujų butų parduota kovą. Jis svarstė, kad galbūt tą lėmė viešumoje pasklidę kalbos apie galimą bankuose laikomų indėlių apmokestinimą.
Arvydas Avulis

Šiuo metu nauji butai esą vidutiniškai parduodami per 10 – 12 mėn.

„Tai patrauklu investuotojams, nes butus galima parduoti dar tuo metu, kai jie statomi“, – svarstė verslininkas, pridūręs, kad būstas pradedamas pardavinėti gavus projekto statybų leidimą.

Bendrovės skaičiavimais, apie 50 proc. visų naujų butų yra dviejų kambarių ir nedidesni nei 50 kv. m. ploto.

Didžiausia naujų butų kaina Vilniaus rinkoje buvo fiksuota 2008 m. pradžioje. Tuo metu 1 kv. metras vidutiniškai kainavo 1 968 Eur. Šių metų pradžioje vidutinė kaina buvo 1 376 Eur – tai yra 3,8 proc. daugiau nei prieš metus, tačiau apie 30 proc. mažiau nei piko laikotarpiu.

„Būsto kainos ir turėtų didėti, nes didėja darbo užmokestis statybose. Be to, jaučiamas darbo jėgos trūkumas“, kalbėjo A. Avulis.

Jis prognozavo, kad nuosekliai butų kainos didės ir toliau – tol, kol bus jaučiamas darbuotojų stygius. Jį esą būtų galima sušvelninti, jeigu būtų paprasčiau įdarbinti darbuotojus iš užsienio. Beje, anot verslininko, kai kurie statybininkai iš trečiųjų šalių į Lietuvą atvyksta įdarbinti Lenkijoje.

„Betonuotojų, mūrininkų, tinkuotojų, kur darbo jėgos labai trūksta. Ir vienintelė išeitis šiandien ir yra darbo jėgos įvežimas“, – sakė A. Avulis, pridūręs, kad kai kurių profesijų darbuotojų, kurių trečdalį sudaro darbuotojai, atvykę iš trečiųjų šalių.

Anot verslininko, šiuo metu statybininkai gali uždirbti ir minimalią algą per mėnesį, tačiau yra ir tokių, kuriems „į rankas“ mokama po 1 500 Eur. Viskas esą priklauso nuo darbuotojo kvalifikacijos, jo požiūrio į darbą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (92)