Daugeliui siekiančių įsigyti nuosavą būstą didžiausiu iššūkiu tampa taupymas pradiniam įnašui. Kaip tai padaryti? Penki neseniai savo pirmuosius namus nusipirkę žmonės savo patirtimi pasidalijo su „Delfi Plius“ skaitytojais.

Jei norite nusipirkti butą, reikia nepamiršti, kad 15 arba 20 proc. jo kainos turėsite būti sukaupęs dar prieš einant paskolos į banką. Paprastai finansų įstaiga finansuoja 85 proc. būsto vertės, jei jis yra naujos statybos, ir 80 proc. – jei senos (išimtis – renovuoti namai, kuriems irgi pritaikomi 85 proc.).

Taigi, jei butas kainuoja 100 tūkst. eurų, reikės mažiausiai 15 tūkst. eurų.

Gaunant vidutinį darbo užmokestį (967,3 euro), tai užtruktų bent 16 mėnesių. Tačiau tuo metu reiktų nevalgyti ir negerti. O jei dar reikia mokėti už nuomą?

Tada atsidėti gali išeiti vos trečdalį atlyginimo (apie 320 eurų) ir taupymas užsitęstų iki 47 mėnesių (beveik 4 metų). Per tiek laiko 100 tūkst. eurų butas gali būti smarkiai pabrangęs (aišku, gali būti ir atpigęs).

Galbūt yra kokių nors gudresnių būdų sutaupyti?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)