Tie televizijos kanalai kaltinami tuo, kad pažeidė nuo gruodžio galiojančias naujas transliacijos taisykles, kurios įpareigoja transliuoti valstybės vadovo kalbas.

Opozicinio kanalo RCTV atstovė Gladys Zapiain sakė, kad visi Venesuelos kabelinės televizijos paslaugų teikėjai išbraukė šį ir kitus kanalus iš savo sąrašų.

RCTV netransliavo H.Chaveso kalbos, kurią šis šeštadienį pasakė šalininkų mitinge. Valstybinės televizijos transliacijų agentūros vadovas Diosdado Cabello (Diosdadas Kabeljas) pareiškė, kad nė vienas televizijos kanalas neturi teisės pažeisti įstatymą.

Be atsisakymo parodyti H.Chaveso kalbą, D.Cabello apkaltino minimus televizijos kanalus tuo, kad jų laidose su smurtinėmis ar seksualinėmis scenomis nebūdavo atitinkamo įspėjimo. Be to, pasak jo, vidudienį televizijos kanalai transliuodavo muilo operas, užuot rodę laidas vaikams, kaip nurodyta transliacijos taisyklėse.

RCTV vadovybė pareiškė protestą, oficialiame kreipimesi pažymėdama, kad Valstybinė televizijos agentūra neturi jokios teisės įsakyti televizijos paslaugų teikėjams išjungti vienų ar kitų televizijos kanalų transliaciją.

"Mus tiesiog išjungė, - sakė G.Zapiain. - Išankstinio perspėjimo nebuvo".

Venesuelos kabelinės televizijos rūmų prezidentas Mario Seijasas (Marijus Seichasas) AFP sakė, kad be RCTV, dar buvo išjungtos "Ritmo Son", "Momentum", "America TV", "American Network" ir "TV Chile".

Pagal naująsias taisykles, visos televizijos ar radijo stotys, kurių mažiausiai 30 proc. laidų yra sukurta Venesueloje, laikomos "nacionalinėmis" žiniasklaidos priemonėmis.

Kaip tokios jos privalo transliuoti prezidento ir kitų pareigūnų kalbas, taip pat - oficialius vyriausybės pranešimus. H.Chavezo kritikai daugelį tų kalbų, kurios gali trukti kelias valandas, laiko vyriausybine propaganda.

Venesuelos vyriausybės duomenimis, prie kabelinės televizijos tinklo yra prisijungę 37 proc. namų ūkių. Privačių televizijos bendrovių atstovai teigia, kad kabelinės televizijos žiūrovų yra beveik du kartus daugiau.