Amerikiečių nevyriausybinės organizacijos „Freedom House“ sudarytame reitinge Lietuva užima 33 vietą iš 199 įvertintų šalių ir teritorijų, ir lenkia nemažai Vakarų valstybių, įskaitant Prancūziją ir Didžiąją Britaniją.

„Freedom House“ Vilniaus biuro vadovas Vytis Jurkonis BNS sakė, kad organizacija, kaip ir anksčiau, Lietuvoje atkreipia dėmesį į didelę žiniasklaidos nuosavybės koncentraciją ir gana sudėtingas ekonomines sąlygas žiniasklaidai veikti.

„Kai žiniasklaidai sudėtinga išgyventi savarankiškai, ji neretai tampa priklausoma nuo savo rėmėjų ir donorų. Ne paslaptis, jog mokesčių politika gana skaudžiai kirto ypač laikraščiams ir žurnalams, o priklausomybė nuo savivaldybių ir vietos politikų ypač sudėtinga tam tikruose regionuose“, – BNS sakė V.Jurkonis.

Pasak jo, Lietuvos reitingą kiek kilstelėjo Seimo sprendimas panaikinti baudžiamąją atsakomybę už įžeidimą.

Geriausiai iš Rytų Europos šalių įvertinta Estija užėmė 15-ą vietą. Latvija ir Lenkija dalijasi 51-a pozicija.

Baltarusija ir Rusija atsidūrė reitingo lentelės dugne, užimdamos atitinkamai 192 ir 176 vietas.

Anot „Freedom House“, Rusija, ištobulinusi šiuolaikinę valstybės propagandą, didino pastangas griežtai kontroliuoti vidaus auditorijai pateikiamas naujienas ir manipuliuoti informacinę aplinką keliose geopolitiškai reikšmingose kaimynėse, įskaitant Ukrainą, Moldovą, Baltijos šalis ir Centrinės Azijos valstybes.

„Šalies viduje Rusijos vyriausybė perkėlė klaidinančio informavimo aparato dėmesio centrą nuo Ukrainos į prezidento Vladimiro Putino naujausią užsienio politikos užmojį – karinę intervenciją Sirijoje. Vyriausybės politikos ir jos siunčiamos žinios propagavimas tapo itin svarbus didėjant ekonominiams sunkumams Rusijoje; Kremliui draugiška žiniasklaida stengėsi nukreipti visuomenės nepasitenkinimą į Jungtines Valstijas ir Europą, kaltindama jas dar labiau aštrinant Rusijos ekonominius rūpesčius ir saugumo padėtį Sirijoje“, – rašoma ataskaitoje.

Tyrėjų vertinimu, laisviausia žiniasklaida gali džiaugtis norvegai, o blogiausia situacija yra Šiaurės Korėjoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)