46 metų Costas Vaxevanis, televizijos žurnalistas veteranas, kuris dabar leidžia žurnalą "Hot Doc", tvirtina, kad dirbo savo darbą, o ministrai, kurie turėjo patikrinti tą sąrašą dėl galimo vengimo mokėti mokesčius, dvejus metus nieko nedarė.

C.Vaxevaniss, kuris buvo areštuotas sekmadienį, buvo apkaltintas privatumo pažeidimu, jam grėsė kalėjimas iki trejų metų.

Ragindamas pripažinti jį kaltu, kaltintojas sakė: "Jūs viešai išjuokėte virtinę žmonių, jūs pateikėt šiuos žmones visuomenei, kuri yra ištroškusi kraujo".

"Problemų, su kuriomis susiduria šalis, sprendimas nėra kanibalizmas", - pridūrė kaltintojas.

Tačiau po 12 valandų trukusio posėdžio teismas C.Vaxevanį išteisino.

Teisėja Malia Volika deklaravo C.Vaxevanio "nekaltumą" ir atmetė visus kaltintojų prieštaravimus. Jos sprendimas buvo sutiktas plojimais, o pats teisiamas žurnalistas jai pasakė: "Labai jums ačiū, madam teisėja".

Išeidamas iš teismo salės C.Vaxevanis sakė: "Padariau tai, ką būtų padarę visi žurnalistai".

Teismo proceso metu jis pabrėžė, kad privalėjo paskelbti tą sąrašą: "Paskelbti šį sąrašą yra mano darbas; net jeigu mano tėvas būtų tame sąraše, aš jį būčiau paskelbęs".

Minimame sąraše yra garsių verslininkų, laivų savininkų, teisininkų, gydytojų, žurnalistų ir vienas buvęs ministras, taip pat - kompanijų, namų šeimininkių ir studentų, tačiau indėlių sumos nebuvo paskelbtos. Dėl šios bylos ir vyriausybė sulaukė kaltinimų - bandymais dangstyti.

C.Vaxevanio naudai liudijo ir keli žiniasklaidos atstovai, tarp jų - Tarptautinės žurnalistų federacijos vadovas Jimas Bumelha, kuris teismo procesą pavadino "absurdišku farsu".

"Tai stebės kolegos iš viso pasaulio. Jei Kostui kas nors nutiks, sutelksime visas jėgas, kurias turime, kad ir kur būtume, ir sieksime jo paleidimo", - prieš teismo verdiktą sakė jis reporteriams.

Atėnų žurnalistų sąjungos vadovas Dimitris Trimis taip pat laikėsi tokios pozicijos.

"Būčiau pasielgęs taip pat. Banko sąskaita nėra asmeniniai duomenys, mes gyvename skaidrumo eroje", - sakė jis teismui. Teismo posėdžio ištraukas savo tinklaraštyje paskelbė K.Vaksevanis.

Vienas radikalių kairiųjų parlamentaras, kurio tėvas dirba žurnalisto teisininkų komandoje, šią bylą pavadino "smūgiu demokratijai".

Teisių gynimo grupės "Amnesty International" programų direktoriaus pavaduotojas Europai ir centrinei Azijai Marekas Marczynskis prieš verdikto paskelbimą sakė, jog "labai neramina" tai, kad C.Vaxevaniui buvo pateikti kaltinimai "už informacijos paviešinimą visuomenės interesais".

"Šis žingsnis didina riziką, jog kiti žurnalistai cenzūruos save ir susilaikys nuo teisėtos vyriausybės kritikos, kad išvengtų baudžiamojo persekiojimo", - pažymėjo jis.

C.Vaxevanis asmenų, turinčių sąskaitas Ženevoje įsikūrusiame banke HSBC, sąrašą paskelbė žurnalo "Hot Doc" šeštadienio numeryje.

Jis buvo sudarytas 2007 metais, kai vienas HSBC darbuotojas pavogė ir nutekino duomenis apie 24 tūkst. banko klientų.

Šioje medžiagoje minimus Graikijos piliečių vardus Atėnams 2010 metais perdavė tuometinė finansų ministrė Christine Lagarde, todėl ji dar vadinamas Lagarde sąrašu.

C.Vaxevanis sako, kad šią informaciją gavo laišku iš neįvardijamo asmens, kuris tvirtina ją gavęs iš vieno politiko.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)