„Nuo šios Konvencijos sudarymo prabėgo beveik 40 metų, todėl jos tekstą būtina modernizuoti, atsižvelgiant į technologinę plėtrą bei keliamus naujus tikslus asmens duomenų apsaugai. Todėl sieksime, kad pasirašytas protokolas įsigaliotų kuo anksčiau ir Konvencija toliau vaidintų svarbų vaidmenį efektyviai saugant asmenų teises Europos žemyne ir kitose šalyse, kurios prisijungs prie Konvencijos“, - sako teisingumo viceministrė I. Gudžiūnaitė.

Atnaujintoje Konvencijoje bus tiksliau apibrėžti teisėto duomenų tvarkymo principai ir dar labiau sustiprinta tam tikrų kategorijų asmens duomenų apsauga. Pavyzdžiui, griežtesni reikalavimai bus taikomi genetinių duomenų, biometrinių duomenų, duomenų, atskleidžiančių su rasine ar etnine kilme, politiniais įsitikinimais, naryste profesinėje sąjungoje, religiniais ar kitais įsitikinimais, sveikata ar lytiniu gyvenimu susijusią informaciją, tvarkymui siekiant apsaugoti žmones nuo pavojų, ypač diskriminavimo pavojaus.

Konvencijos pakeitimais padidinamas bendras duomenų apsaugos lygis, numatomos papildomos apsaugos priemonės, taip pat sustiprintos asmenų teisės, susijusios su skaidrumu ir prieiga prie duomenų. Šios pataisos yra visiškai suderintos su Bendruoju duomenų apsaugos reglamentu, įsigaliojusiu visoje Europos Sąjungoje šių metų gegužę.

Iki šiol šią 1981 m. Europos Tarybos Konvenciją ratifikavo 53 šalys: 28 ES valstybes narės, Armėnija, Gruzija, Turkija ir kitos valstybės.

Pasirašytą protokolą dar turės ratifikuoti Seimas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)