Nėra to blogo, kas neišeitų į gerą. Taip sako Lietuvos spausdinimo pramonės atstovai. 2008-ųjų pabaigoje rinkai šalies viduje beveik visiškai susitraukus, klientų įmonės suskubo ieškoti užsienyje. O tie per sunkmetį tapo sukalbamesni.

„2009 metais pardavimai ir atspausdintų gaminių, spaudinių kiekis sumažėjo 90 proc. Tai toks buvo dramatiškas kritimas, kuris privertė labai smarkiai susimąstyti spaustuvininkus ir optimizuoti – jeigu kažkur dirbo trys pamainos, tik tai liko viena pamaina“, – teigia Erika Furman, spaustuvininkų asociacijos prezidentė.

Verslininkai teigia, kad krizė privertė dairytis užsienio rinkų ir be eksporto jie neišsilaikytų. Pavyzdžiui, Kaune spausdintas etiketes skaito kelių Europos šalių pirkėjai – daugiau kaip pusę savo produkcijos ši spaustuvė eksportuoja. Spaustuvininkai sako ir anksčiau ieškoję užsakovų užsienyje, tačiau būtent sunkmetis atvėrė kelius.

„Tos šalys, kol viskas buvo gerai tiek pas mus, tiek pas juos, jie gana taip skeptiškai žiūrėjo į mūsų kraštą ir nepasirodėme jiems tada tiek patrauklūs. Krizė iš tikrųjų privertė juos šiek tiek gal daugiau pabusti ir pažiūrėti alternatyvų“, – sako „Aurika“ generalinis direktorius Arūnas Akstinas.

Modernias spausdinimo įrangas prieš krizę supirkę Lietuvos verslininkai tikina, kad konkuruoti užsienyje įdomu ir reikliems užsakovams lietuvių kokybė tinka.

„[Lietuvos spaustuvininkų kokybė] vertinama Rusijoje, Baltarusijoje – tai senos rinkos, kur mūsų eksporto rodiklis yra labai aukštas. Tačiau lygiai taip pat sėkmingai eksportas auga ir į Skandinaviją – Švedija būtų viena tų šalių, kur eksportas yra labai aukštas. Bet kalbant apie knygų spausdinimą kitom šalims, tai daugiausiai 2011 metais buvo atspausdinta knygų Vokietijos rinkai“, – sako E. Furman.

Tuo metu užsakovų iš Lietuvos – nedaug, tačiau gerai esą tai, kad jie vis labiau vertina ne tik kainą.

Verslininkai skaičiuoja, kad per pastaruosius trejus metus bankrutavo apie ketvirtadalis didžiųjų spaustuvių, dar kelių ateitis esą neaiški. O atlaikiusios sunkmetį ir radusios užsakovų užsienyje esą išsilaikys.