Tai remdamasi laikraščiu "Kommersant" penktadienį pranešė naujienų svetainė NEWSru.com.

Per praėjusius metus Rusija šiame sąraše smuktelėjo žemyn dar viena eilute.

Ataskaitą "Spaudos laisvė 2010: pasaulinis žiniasklaidos priemonių nepriklausomybės tyrimas" parengusių teisių gynėjų nuomone, Rusija "tebėra valstybė, kurioje sąlygos žurnalistams dirbti nepaprastai sudėtingos".

Be to, esant šioms sąlygoms, kaip pažymima ataskaitoje, Rusijos milicija nepajėgia užtikrinti spaudos atstovų saugumo.

Dauguma nusikaltimų prieš žurnalistus kaltininkų lieka nenubausti, todėl žiniasklaidos priemonių atstovai jaučiasi vis labiau nesaugūs, pažymi "Freedom House". Dėl šios priežasties šalyje plečiasi toks reiškinys kaip savicenzūra, kurios imasi žurnalistai, kad nebūtų persekiojami ar net nužudyti.

"Kai Rusijoje nužudomas dar vienas smalsus reporteris, siunčiamas aiškus signalas, kad tas, kas kovoja už pagrindines žmogaus teises, yra pažeidžiamas ir jį gali ištikti nužudytojo likimas", - sakė "Freedom House" vykdomoji direktorė Jennifer Windsor.

Ataskaitoje taip pat pažymima, kad Rusijos vadovybė, be kita ko, mėgina kištis ir į "kol kas palyginti laisvą internetą". "Vingriomis technologijomis" užkertamas kelias gauti tam tikros informacijos, o "antidemokratiniai ir nacionalistiniai" pareiškimai neliečiami, teigia "Freedom House".

Vienas būdų daryti spaudimą internete, kaip tvirtina teisių gynėjai, yra teismo procesai interneto dienoraštininkams.

Apskritai "Freedom House" pažymima, kad tik kas šeštas žmogus pasaulyje gyvena šalyje, kurioje yra laisva spauda. Tarp šalių, kuriose padėtis, susijusi su žodžio laisve, kritiškiausia, - Mianmaras, Kuba, Iranas, Libija ir Šiaurės Korėja. Į paskutinį dešimtuką taip pat pateko Baltarusija, Uzbekija ir Turkmėnija.

Kaip rašo NEWSru.com, Rusijos žurnalistų sąjungos vadovas Vsevolodas Bogdanovas sutiko su vietų išdėstymų "Freedom House" sąraše. Jis pridūrė, kad per pastaruosius 15 metų Rusijoje buvo nužudyti daugiau nei 300 žurnalistų, ir dauguma nužudymų taip ir liko neišaiškinti.

V.Bogdanovas taip pat pažymėjo, kad žurnalistai Rusijoje negali padaryti poveikio valdžiai.

"Visuomenė nereaguoja net į ryškiausius žurnalistų straipsnius, po jų niekas nesikeičia", - sakė Žurnalistų sąjungos vadovas, vadindamas tai "Kremliaus politikos technologų darbo rezultatu".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją