Negana to, kilo konfliktas tarp viešbučio administracijos, puolusios gelbėti LRT vadovą nuo žiniasklaidos dėmesio. Būrys žurnalistų tapo viešosios tvarkos pažeidėjais, mat administracija parašė pareiškimą policijai, tai žadėjo padaryti ir A. Siaurusevičius.

Vos nenumetė ant žemės fotoaparato

Nemalonus incidentas kilo viešbutyje „Best Western. Naujasis Vilnius“, kur po rinkimų socialdemokratai rinkosi laukti rezultatų. Tarp svečių buvo ir premjeras Gediminas Kirkilas, kadenciją baigęs prezidentas Algirdas Brazauskas, kiti įvairias pareigas užimantys socdemai.

Dar sekmadienio vakarą politikus aplankė A. Siaurusevičius, vėliau jis iškeliavo, o po vidurnakčio sugrįžo į viešbutį. Kaip manoma, neblaivus LRT vadovas supainiojo duris ir pateko į nedidelę patalpą pirmame aukšte, kur sumontuotas elektros skydelis ir laikoma patalynė. Greičiausiai svečiui iškrito mobilusis telefonas ir nuslydo į šią patalpą, o A. Siaurusevičius pradėjo jo ieškoti.

Čia LRT vadovą užklupo dienraščio „Respublika“ fotografas Irmantas Sidarevičius. Šiam ėmus fotografuoti, A. Siaurusevičius jį išstūmė pro duris, be to, pačiupo nepigiai kainuojantį fotoaparatą ir vos jo neišmetė.

Teigdamas, jog nukentėjo nuo LRT vadovo, žurnalistas į viešbutį iškvietė policijos pareigūnus. Šie atsisakė imtis kokių nors priemonių, nes esą tam nebuvo jokio pagrindo.

Prie uždarytų elektros skydinės durų liko būrys žurnalistų. Kadangi A. Siaurusevičius patalpos nepaliko, į beldimą nereagavo ir neatsakė į telefono skambučius, žurnalistai pareigūnus iškvietė dar kartą.

Pareiškimai – ir dėl A. Siaurusevičiaus, ir dėl žurnalistų

Šiek tiek po pusės keturių į viešbutį vėl atvyko keli policijos pareigūnai. Fotografas papūtė į alkoholio tikrintuvą (tai padaryti pasisiūlė jis pats, kadangi parašė pareiškimą policijai), tačiau šis parodė nulį promilių. Nepaisant to, policininkai fotografą išsivedė su savimi.

Tuo metu viešbučio atstovai bandė išprašyti žurnalistus lauk, aiškindami, esą viešbutis baigė darbą.

Pareigūnai sugrįžo prie elektros skydinės durų ir pabandė jas atidaryti. Policininkai pareiškė, esą durys užrakintos, nors žurnalistams pavyko jas praverti stipriai pastūmus petimi. Atidaryti duris plačiau trukdė viduje esanti kliūtis.

Žurnalistai pradėjo skambinti aukštiems policijos pareigūnams ir siūlyti jiems pabendrauti su policininkais, tačiau šie atsisakė. Vilniaus policijos vadovas Sigitas Mecelica pareiškė, esą pareigūnai vykdo pareigą, o laužti durų privačiame statinyje negali.

Netrukus viešbutyje pasirodė socialdemokratas Vytenis Andriukaitis. Paprašytas įvertinti LRT vadovo poelgį atsisakė, tačiau pripažino, kad jo veiksmai tokias pareigas einančiam žmogui garbės nedaro.

Apie 4.45 val. viešbučio administracija išjungė elektrą koridoriuje prie elektros skydinės ir greta esančiame restorane, taip tikėdamasi išprašyti žurnalistus lauk. Tokios energetinės blokados metus primenančios akcijos žiniasklaidos atstovų neišgąsdino, tad teko imtis „rimtesnių” sankcijų – administracijos atstovas parašė pareiškimą, esą žurnalistai trukdo darbui.

Policija šį kartą darbą atliko uoliau nei krapštydama LRT vadovą iš elektros skydinės: kiekvienas žurnalistas buvo paprašytas pateikti asmens dokumentą ar bent pasakyti savo vardą, pavardę ir gimimo datą.

„Įkaitų drama“ baigėsi prieš pat 6 val., kai A. Siaurusevičius pagaliau atidarė duris. Jis į elektros skydinę besiveržiantiems žurnalistams nelabai rišliai dėstė, neva žiniasklaida jį persekioja, todėl jis esą ir užsidarė patalpoje.

Po kelių minučių LRT vadovas vėl užtrenkė duris, tačiau patalpoje, be jo, atsidūrė ir du fotografai bei operatorius. Tuomet A. Siaurusevičius paskambino į policiją ir paprašė atsiųsti ekipažą, kad būtų galima patikrinti, ar jis neblaivus. Policijos atstovė DELFI patvirtino, kad jiems skambino A. Siaurusevičius. „Mes visą naktį šita istorija užsiimame“, - sakė pareigūnė.

Grasino „dideliais kaltinimais“

Išėjęs į koridorių A. Siaurusevičius sustojo atsakyti į žurnalistų klausimus ir kalbėjo kur kas rišliau, tačiau neslėpdamas sarkazmo.

Ką veikė elektros skydinėje, neatskleidė. Aiškindamas, kodėl nusprendė išeiti, jis teigė „galų gale prisiskambinęs policijai“. LRT vadovas neneigė, kad buvo išgėręs. „Ir jūs esate išgėrusi“, - žurnalistei mestelėjo jis, tačiau patikino esąs pasirengęs pasitikrinti girtumą (tiesia, vėliau pasiūlė tai padaryti ir žiniasklaidos atstovams), o pirmiausiai parašysiąs pareiškimą.

A. Siaurusevičius teigė reikalausiąs iš žurnalistų atlyginti nuostolius, vėliau primygtinai siūlė policininkams užsirašyti visų žiniasklaidos atstovų duomenis, kad prireikus būtų galima juos surasti.

„Nebuvau užsidaręs, bet buvau uždarytas. Viską išsiaiškinsime. Ko jūs nervinatės?“ – stebėjosi A. Siaurusevičius ir pagrasino kreiptis į teismą „su dideliais kaltinimais“.

Į klausimą, ar neketina tauktis iš posto, visuomeninio transliuotojo vadovas atsakė klausimu: „Kodėl turėčiau?“, vėliau pridūrė neketinąs. „Žinau, jog tam ir atėjote, kad tai suorganizuotumėte. Galvojote, kad jūsų veikla tam padės“, - kalbėjo A. Siaurusevičius.

Atvykęs patrulių ekipažas išsivežė LRT generalinį direktorių. Tiesa, jam buvo leista važiuoti savo mašina, prie kurios vairo sėdėjo vairuotojas. „Labai malonu, aš prie kamerų pripratęs“, - jį filmuojantiems ir fotografuojantiems operatoriams bei fotografams replikavo visuomeninio transliuotojo vadovas.

A. Siaurusevičius buvo nuvežtas į Vilniaus I-ąjį policijos komisariatą netoli Kalvarijų turgaus, kur jam teko pasitikrinti blaivumą.

Tikrino A.Siaurusevičiaus blaivumą

Vilniaus miesto 1-ojo policijos komisariato viršininkas Kęstutis Skendelis DELFI sakė, kad komisariate A. Siaurusevičiui blaivumas patikrintas. Tačiau jis sakė negalįs komentuoti, ar A. Siaurusevičius buvo blaivus.

„Negaliu nei paneigti, nei patvirtinti“, - žiniasklaidoje pasirodžiusios informacijos, kad LRT vadovui nustatytas vidutinis girtumo laipsnis, nekomentavo K. Skendelis.

Viršininkas patvirtino, kad A. Siaurusevičius irgi parašė pareiškimą dėl laisvės atėmimo.

S. Mecelica pirmadienio rytą DELFI aiškino, kad „naktinis triukšmas yra naktinis triukšmas“. Pasak jo, pirma reikia išsiaiškinti, kas įvyko. „Buvo nebuvo, gal kas pasikarščiavo“, - situaciją DELFI komentavo sostinės policijos vadovas.

Jis spėjo, kad situacijoje geriausiu atveju gali būti įžvelgtas baudžiamasis nusižengimas, bet ne nusikaltimas. „Jei kas daugiau pašvenčia ir patalpų neapleidžia, sąžinės reikalas“, - aiškino S. Mecelica.

Pasak S. Mecelicos, policininkai situacijoje elgėsi „labai santūriai ir normaliai“, nes privačioje teritorijoje negali laužti durų.

Sostinės policijos vadovas teigė nežinantis, ar A.Siaurusevičiui buvo patikrintas girtumas.

G.Ilgūnas siūlys A.Siaurusevičių svarstyti LRT tarybai

LRT tarybos pirmininkas socialdemokratas Gediminas Ilgūnas DELFI sakė naktį viešbutyje nebuvęs ir nesiimantis daryti apibendrinimų. Tačiau jis patikino siūlysiąs svarstyti klausimą antradienį vyksiančiame LRT tarybos posėdyje.

„Poelgis vertinamas, kai išklausomos abi pusės“, - teigė G. Ilgūnas, antradienį lauksiantis A. Siaurusevičiaus versijos.

G. Ilgūno teigimu, pagal įstatymą LRT taryba gali išreikšti nepasitikėjimą A. Siaurusevičiumi.

D.Radzevičius: A.Siaurusevičiaus vietoje po štabus nevažinėčiau

„Aš, būdamas nacionalinio transliuotojo vadovu, rinkimų naktį nedirbdamas tiesioginio žurnalisto darbo, po skirtingų partijų štabus nevažinėčiau. Bendravimas su viena kita valdančiąja ar kita politine jėga gali sukelti dvejonių dėl nepriklausomumo“, - teigė LRT tarybos narys, Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius. D. Radzevičius šio klausimo svarstymą siūlys įtraukti į LRT tarybos posėdžio darbotvarkę.

Be to, pasak jo, važinėjimai darbiniais reikalais geriau apseitų be alkoholio. „Tačiau į asmeninį žmogaus pasirinkimą išgerti naktimis, ar ne, aš nelendu, svarbu, kad nebūtų teisinių pasekmių ir netrukdytų kitiems dirbti savo darbo“, - kalbėjo D. Radzevičius.

Pasak tarybos nario, LRT taryba situaciją vertins atskirai, jei policija nustatys A. Siaurusevičių pažeidus įstatymą.

G.Kirkilas: blogai vertinu

„Tai yra viešbutis, į viešbutį bet kas gali užeiti ir jūs visi žurnalistai juo labiau. Nematau čia nieko bendro su mūsų štabu“, - paklaustas, ką mano apie nakties įvykį socialdemokratų rinkimų štabe, sakė partijos pirmininkas Gediminas Kirkilas.

„Blogai vertinu, kaip čia kitaip galima vertinti“, - paklaustas, kaip vertina LRT vadovo elgesį, atsakė premjeras.

DELFI primena, kad A. Siaurusevičius nacionaliniam transliuotojui vadovauja nuo balandžio 1 d. LRT vadovui kelti reikalavimai būti Lietuvos piliečiu, turėti universitetinį arba jam prilygintą išsilavinimą, turėti vadovaujamo darbo patirties ir būti nepriekaištingos reputacijos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją