Kaip rašoma pranešime spaudai, teikiamomis pataisomis taip pat yra tikslinama retransliavimo samprata bei stiprinami Lietuvos radijo ir televizijos komisijos įgaliojimai, kurie leis operatyviau reaguoti į pažeidimus, susijusius su neskelbtinos informacijos platinimu.
 
Įstatymu taip pat siūloma numatyti, kad už karo propagavimą ir kurstymą, raginimus kėsintis į Lietuvos Respublikos suverenitetą ir nepriklausomybę Lietuvos radijo ir televizijos komisija galėtų ne tik svarstyti transliavimo ar retransliavimo licencijos sustabdymo ar nutraukimo klausimą, bet ir skirti pinigines baudas.

Panaši tvarka esą galioja ir kitose Europos Sąjungos šalyse - Vokietijoje, Prancūzijoje, Slovėnijoje, Maltoje. 

„Šiandien niekam nebekyla abejonių, kad informacinis saugumas yra nacionalinio saugumo dalis. Priešiška propaganda, karo ir neapykantos kurstymas, dezinformacija iš išorės kelia grėsmę mūsų šalies demokratijai ir saugumui. Turime imtis priemonių ir aktyviau integruotis į Europos Sąjungos informacinę erdvę", - pranešime spaudai teigė D. Grybauskaitė.

Pasak prezidentės, Lietuva turėtų būti labiau integruota į Europos Sąjungos informacinę erdvę, todėl siūloma įstatyme nustatyti reikalavimą, kad ne mažiau kaip 90 proc. retransliuojamų televizijos programų kiekio būtų oficialiomis Europos Sąjungos kalbomis. 

Kaip rašoma pranešimo spaudai, dabar iki 30 proc. visų retransliuojamų programų Lietuvoje sudaro rusiška produkcija.

Galiotų ir Viasat"

Prezidentės siūlymai griežtinti atsakomybę už skleidžiamą dezinformaciją ir plėsti informacijos prieinamumą Europos Sąjungos kalbomis, apribojant rusišką, galiotų ir Estijoje registruotai kompanijai AS "Viasat", kuri iki šiol nepateko į transliuotojo apibrėžimą.

Kadangi jūsų minėtas retransliuotojas ("Viasat". - ELTA) dabar jau pateks į sąrašą retransliuotojų, tai jam galės būti taikomi visi principai, kurie yra nustatyti Visuomenės informavimo įstatyme", - paaiškino Prezidentės vyriausioji patarėja Švietimo, mokslo, kultūros ir nevyriausybinių organizacijų klausimais Virginija Būdienė.

Šalies vadovės vyriausioji patarėja paaiškino, kad yra siekiama patikslinti retransliuotojo apibrėžimą.

Šis patikslinimas reikš, kad ne tik anksčiau įvardinti, bet ir elektroninių ryšių tinklais skleidžiantys sąlyginės prieigos sistemomis apsaugotas radijo ir televizijos programas taip pat pateks po retransliuotojo apibrėžimu", - sakė V. Būdienė.

Estijoje registruota "Viasat" iki šiol nepareiškė noro gauti retransliavimo Lietuvoje licenciją, nes esą to nereikalauja šalies, kur bendrovė registruota, įstatymai. Tokiu būdu ji negalėjo būti baudžiama arba reguliuojama Lietuvos radijo ir televizijos komisijos, nors nepaisė tuomet galiojusio Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimo riboti „NTV Mir Lithuania" ir RTR Planeta" programas.

Dar Prezidentė siūlo sustiprinti pačios Lietuvos radijo ir televizijos komisijos įgaliojimus. Ji pati taps kompetentinga institucija, galinčia nustatinėti pažeidimus, ne tik kreipdamasi į kitas institucijas", - sakė V. Būdienė.

Įvardijo baudas

Už raginimus prievarta keisti Lietuvos Respublikos konstitucinę tvarką, kėsintis į suverenitetą, teritorijos vientisumą, politinę nepriklausomybę, karo ar neapykantos kurstymą, tyčiojimąsi, kurstymą diskriminuoti, smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe ar asmeniu dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, socialinės padėties, tikėjimo ar įsitikinimų, siūloma numatyti baudą iki 100 tūkst. litų.

Už pornografijos, seksualinių paslaugų, lytinių iškrypimų, žalingų įpročių, narkotinių arba psichotropinių medžiagų propagavimą siūloma numatyta baudą iki 50 tūkst. litų.

Prezidentės vyriausioji patarėja paaiškino, kad taip yra siekiama garantuoti Lietuvos gyventojams kokybiškesnę ir įvairesnę informaciją, pagreitinti neskelbtinos informacijos priežiūrą ir įvesti alternatyvias ekonomines sankcijas už dezinformaciją.

"Konstitucija garantuoja laisvę nekliudomai ieškoti, gauti informaciją. Taip pat Konstitucinio Teismo išaiškinimas paaiškina, kad taip pat informacijos laisvė reiškiasi ne tik per teisę informuoti, bet per teisę gauti teisingą informaciją, tai yra ne dezinformaciją", - teigė V. Būdienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (919)