Tautietis privertė raudonuoti lietuvius

Kovo 16-ąją, kai Jungtinės Karalystės visuomeninio transliuotojo BBC interneto svetainė bene pirmoji pranešė apie lietuvį, kuris puolė pareigūnę atkišęs penį, ši žinia internete ėmė sklisti žaibo greičiu. Informaciją apie incidentą vienas po kito ėmė skelbti įvairūs tinklalapiai – nuo solidžių britų dienraščių iki vien keistas naujienas publikuojančių svetainių ir blogų. Žinią pasigavo net tokių tolimų šalių, kaip Australija ar Indija, žiniasklaida ir socialinių tinklų nariai.

„Kokia gėda... Mano draugas britas atsiuntė nuorodą... Tai paraudonuokime kartu... Siaubas... Siaubas... Siaubas...“ – savo puslapyje „Facebook“ tinkle užrašė viena mergina.

Incidentas, į kurį įsivėlė statybose Škotijoje dirbantis 28-erių emigrantas, įvyko dar pernai lapkritį. Tuomet jo mergina, neapsikentusi neblaivaus draugo, iškvietė policiją. Atvykus pareigūnams vaikinas sėdėjo ant sofos vienomis apatinėmis kelnaitėmis. Netrukus lietuvis atsistojo, išsitraukė savo lytinį organą ir bandė juo suduoti pareigūnei į veidą. Ši spėjo laiku atšokti. Teismas vaikinui, kuris pripažino savo kaltę ir atsiprašė, skyrė 600 svarų (apytikriai 2,3 tūkst. Lt) baudą.

„Nereikėtų veltis į konfliktą su girtu lietuvių inžinieriumi, vilkinčiu vien apatiniais“, – ironizavo vieno tinklalapio autorius.

Šiai istorijai dėmesio skyrė ir žinomo britų dienraščio „Daily Telegraph“ interneto svetainė, ir vienas Indijos tinklalapis. Rašydami apie incidentą žurnalistai nevyniojo žodžių į vatą: rinkosi ironiškus ir vulgarius žodžius. Vienas tinklalapis iliustracijai parinko ne lietuvio portretą, kaip bbc.co.uk ir kai kurie kiti tinklalapiai, bet pačią paprasčiausią dešrą.

Žinios apie Kovo 11-osios metines – solidesnės, bet jų mažiau

Kur kas solidžiau užsienio žiniasklaida rašė apie praėjusią savaitę minėtą Nepriklausomybės atkūrimo 20-metį. „Lietuva švenčia skilimą, kuris sugriovė Sovietų Sąjungą“, – pranešė naujienų agentūra AFP. Tą pačią žinią galima rasti ir Australijos, ir Filipinų žiniasklaidoje.

„Lietuva švenčia Nepriklausomybės 20-metį“, – lakoniškai pranešė svetainė earthtimes.org ir vienas Taivano tinklalapis.

Tiesa, čia pat galima rasti ir ilgesnių rašinių, kuriuose tilpo ne tik mūsų šalies istorija, bet ir reportažas iš neseniai vykusios Kaziuko mugės.

Tuo metu vienam airių žurnalistui pasirodė, kad „Nepriklausomybė nėra panacėja, tačiau sovietų valdymo pabaiga Lietuvoje vis dar švenčiama“. Anot jo, pyktis dėl kruvino ištrūkimo iš SSRS išlieka stiprus.

O kai kurie Rusijos žurnalistai įsitikinę, kad Lietuva ką tik atšventė autonomijos 20-metį. Jų teigimu, mūsų šalies pasiekimai naujoje eroje kelia diskusijų.

Nors didelė dalis rašinių apie Nepriklausomybės atkūrimo jubiliejų yra kur kas išsamesni negu minėto incidento aprašymai, paįvairinti Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo vadovo Vytauto Landsbergio ir kitų politikų citatomis, ano meto įvykių vaizdais ir kitomis istorinėmis detalėmis, jų internete – gerokai mažiau.

Paieškos sistema „Google“, įvedus žodžius „Lithuania celebrate independence 20 March“ (angl. „Lietuva švęsti nepriklausomybė 20 kovas“), surado apie 10,9 tūkst. tinklalapių. Žodžių „Lithuanian penis policewoman“ (angl. „lietuvis penis policininkė“) paieškos rezultatai kur kas solidesni – 52,1 tūkst. tinklalapių ir jų skaičius nuolat auga.

Kritika dėl homofobijos

Pastarosiomis dienomis internete vėl pasipylė kritika Lietuvai dėl homofobijos – ne tik prisimintas kovo 1 d. įsigaliojęs Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymas, bet ir raginama netrukdyti gegužę Vilniuje suplanuotoms homoseksualų eitynėms „Baltic Pride“.

Be to, britų žiniasklaida iki šiol prisimena savo tenisininkų pralaimėjimą lietuviams Deviso taurės mače. Bene didžiausias akmenukas į Lietuvos daržą – kad mūsų šalis turi vos tris žaidėjus, kurių pavardės figūruoja pasauliniame reitinge, ir kad šios sporto srities finansavimas, palyginti su Jungtine Karalyste, yra itin menkas. Didžiausia kritikos lavina žurnalistai užpylė saviškius. „Kodėl Britanija yra tokia bloga tenise?“ – tiesiai šviesiai klausė „The Independent“, o „The Times“ pasiūlė „septynių žingsnių planą britų tenisui išgelbėti“.

Pernai rudenį, kai Latvija visame pasaulyje išgarsėjo verslininkų sugalvotu pokštu – „numesti meteoritą“, Lietuva daug kam galėjo pasirodyti kaip šalis, kur nuo tiltų mėtomi šunys, klesti pedofilija, vidury dienos šaudomi net teisėjai, priimami CŽV kaliniai ir draudžiami homoseksualūs santykiai. Tokį įspūdį galėjo susidaryti užsieniečiai, atsivertę didžiausias diskusijas keliančius rašinius apie dvi kaimynes. Lietuviai tuomet šaipėsi iš latvių, kurie, užuot sukę galvas, kaip išbristi iš krizės, ieškojo nenukritusio meteorito, net australai baisėjosi Lietuvoje nuo tilto metamo šunelio vaizdu.

„Išgarsėjome kaip žiaurūs ir buki žmonės. Tai – pats blogiausias įvaizdis“, – tada užsienio žiniasklaidos dėmesį šunelio Pipiro istorijai lakoniškai įvertino viešųjų ryšių specialistė Rūta Vanagaitė.

Tiesa, reklamos agentūros „Not Perfect | Y&R" direktorius Paulius Senūta, pasiūlęs kurti drąsios Lietuvos įvaizdį, atkreipė dėmesį, kad dėl žiniasklaidos darbo specifikos kai kurie pranešimai apie mūsų šalį užsienyje nuspalvinami gerokai juodesnėmis spalvomis. Žurnalistai esą mėgina skelbti kuo negatyvesnes žinias, taip daroma ir Lietuvoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)