Grasinantys laiškai

Į redakciją paskambinusi skaitytoja Vaida Dambrauskienė pasakojo, kad jaučiasi reketuojama. „Prieš trejus metus įsigijau butą Šilainių mikrorajone. Niekada nebuvau niekam skolinga, o dabar gaunu grasinančius laiškus, raginančius susimokėti už paslaugą, apie kurią nė nenutuokiu“, – stebėjosi moteris.

Šiais metais ji gavo antrą sąskaitą iš viešosios įstaigos „Teleradijo kompanija Hansa“, kurioje nurodoma susimokėti už radijo taško paslaugą – 110 litų. „Paskambinau į kompaniją ir pasakiau, kad nesudariau su šia įstaiga jokių sutarčių, nieko apie jas nesakė ir ankstesni buto savininkai“, – pasakojo V.Dambrauskienė.

Jai įstaigos „Teleradijo kompanija Hansa“ darbuotoja paaiškino, esą ji įsigijusi butą jau su skolomis radijo taško transliuotojui ir privalo sumokėti susikaupusią sumą. „Kitu atveju man pagrasino, kad mano duomenys bus perduoti skolų išieškojimo bendrovei. Taip pat man pasiūlė atsisakyti radijo taško paslaugos už 15 litų, jei nenoriu gauti naujų sąskaitų“, – kalbėjo gyventoja.

Ji girdėjo, kad mokesčiai ir grasinimai apmokėti skolas siunčiami ir kitiems Kauno gyventojams. Per mėnesį iš jų reikalaujama mokėti 4,95 lito mokestį.

Veikia nelegaliai

Kauno diena“ rašė, kad gyventojų nuo įkyrios įstaigos negelbsti net ir oficialiai nutrauktos paslaugų sutartys. Antai pernai Rasytės gatvės 30-ojo namo gyventojai pasipiktino gavę sąskaitas už jų namuose neveikiantį radijo tašką. Šios paslaugų jie atsisakė dar prieš kelerius metus ir jau buvo apie ją visai pamiršę. Po to jie sužinojo neva esantys skolingi po 70 litų.

Lietuvos radijo ir televizijos komisijos, reguliuojančios radijo ir televizijos programų transliuotojų ir retransliuotojų veiklą, teisininkas Viktoras Popandopula sakė, kad dėl įstaigos „Teleradijo kompanija Hansa“ seniai sulaukia daugybės skundų ir klausimų, ar teisėti šios įstaigos reikalavimai.

„Jie negali imti jokių mokesčių už paslaugą, dėl kurios nesudarytos sutartys. Be to, jie apskritai net neturi teisės teikti radijo transliacijos paslaugas, nes licencija tokiai veiklai iš jų yra atimta“, – paaiškino teisininkas. Jo teigimu, į siunčiamas sąskaitas nereikia reaguoti ir baimintis dėl grasinimų. „Dėl jų veiklos dar pernai pradėtas ikiteisminis tyrimas Vilniaus apskrities vyriausiajame policijos komisariate. Esame pateikę visą medžiagą ir įrodymus apie neteisėtą įstaigos veiklą“, – sakė V. Popandopula.

Jaučiasi teisūs

Įstaigos „Teleradijo kompanija Hansa“ steigėjas Jonas Varna sakė nenorintis komentuoti įstaigos darbo, kol vyksta ikiteisminis tyrimas. „Tegul viską paaiškins teisėsaugininkų tyrimas. Kol jis vyksta daug komentuoti nenoriu“, – kalbėjo jis.

Paklaustas, kodėl tada gyventojai vis dar gauna sąskaitas nežinia už ką ir sulaukia grasinimų, atsakė, kad įstaigos veikla vykdoma teisėtai. „Dešimt metų vykdėme teisėtai ir mums nereikėjo licencijų. Tai čia jų (Lietuvos radijo ir televizijos komisijos – red. past.) neteisėta veikla – jie agituoja žmones nemokėti, dėl to jie pasimetę. Aišku, patogiau nemokėti, jei apie tai pasakoma per Lietuvos radiją. Bet tegul aiškinasi teisėsaugininkai“, – įsitikinęs jis.

„Teleradijo kompanija Hansa“ radijo taško tinklą perėmė 2001 m. iš „Lietuvos telekomo“ (dabar „Teo“). Tuo metu buvo apie 250 tūkst. radijo taško abonentų.