Posėdžio darbotvarkėje buvo numatyta svarstyti tarybos nario susipažinimo su pareigoms atlikti būtina informacija tvarkos pakeitimą. To prireikė, kai informacijos apie LRT veiklą reikalavęs, bet jos negavęs A. Račas pasiskundė teismui. Teismas konstatavo, kad LRT neturėjo teisės A. Račui neleisti susipažinti su norima informacija.

Per penkias dienas nuo sprendimo įsiteisėjimo teismas įpareigojo LRT leisti A. Račui susipažinti su norima informacija. Tačiau to A. Račas iki šiol to negalėjo padaryti – LRT teismo sprendimą apskundė aukštesnės instancijos teismui.

Todėl antradienį A. Račas pasiūlė planuoto klausimo nesvarstyti, o prie jo grįžti, kai baigsis teisminiai procesai. Tiesa, dėl pasibaigusios kadencijos A. Račui to daryti jau neteks.

R.Valatka LRT linkėjo išlikti

Antra posėdžio dalis buvo kur kas linksmesnė – atsisveikinimas su kadenciją baigiančiais nariais.
Paliekantieji tarybą dovanų gavo gėlių ir po „Gustavo receptų“ knygą.

Dvi kadencijas – 12 metų – taryboje praleidęs rašytojas M. Martinaitis juokavo
per tą laiką atleidęs apie 12 direktorių (iš tikrųjų jų buvo kelis kartus mažiau – DELFI). Pasak M. Martinaičio, tuomet dar tikėta, kad atleidus direktorių, kažką galima pakeisti. M. Martinaičiui teko būti ir pirmosios LRT tarybos pirmininku.

„Šita taryba labai skiriasi nuo pirmosios tarybos. Atvirai kalbant, mes nežinojome, ką veikti. Buvo mąstymai, svajonės, vieni norėjo televizijoje matyti baletą, kiti poeziją ir taip toliau. Ši taryba labai skiriasi nuo ankstesnių dėl to, kad, man atrodo, yra profesionaliausia“, – kalbėjo M. Martinaitis.

R. Valatka į tarybą prieš 12 metų atėjo kartu su M. Martinaičiu. Žurnalistas tvirtino, kad per tuos metus sutikti įvairūs tarybos nariai buvo asmenybės, turėjusios gerų ir aštrių kampų. „Man atrodo, po 12 metų iš tarybos išeinu jau ne tik pasenęs, bet ir šiek tiek išmokęs taikytis prie kitų nuomonės“, – sakė R. Valatka.

Nacionaliniam transliuotojui jis linkėjo išlikti. „Linkiu, kad LRT išliktų ir toliau, ypač šiais laikais, kai tokių kokybiškų, klasikinių dalykų vis labiau mažėja. Lietuvos radijo ir televizijos klasika turi išlikti. Linkiu to todėl, kad kai mes prieš 12 metų pradėjome, nebuvome įsitikinę, kad per artimiausius 2-3 metus institucija nežlugs“, – prisiminė R. Valatka.

A. Jokubaitis taryboje praleido apie penkerius metus. Dukart jis buvo išrinktas tarybos pirmininko pavaduotoju. „Aš būdavau tas, kuris, pirmininkui atsistatydinus, turėdavo surinkti visus, kad būtų išrinktas kitas pirmininkas“, – juokėsi A. Jokubaitis.

Apie ketverius metus taryboje dirbęs A. Račas buvo santūrus ir apsiribojo padėka už „įdomią patirtį“.

DELFI primena, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė naujais tarybos nariais paskyrė Žygintą Pečiulį, Ziną Gaidienę, Lolitą Jablonskienę ir Giedrę Lastauskienę.

LRT taryba – aukščiausiasis visuomeninio transliuotojo valdymo organas. Ji sudaroma 6 metams iš 12 asmenų - visuomenės, mokslo ir kultūros veikėjų. Keturis tarybos narius 6 metams skiria prezidentas, keturis narius 4 metams skiria Seimas, dar keturis narius, kaip savo atstovus (po vieną), 2 metams skiria šios organizacijos: Lietuvos mokslo taryba, Lietuvos švietimo taryba, Lietuvos meno kūrėjų asociacija, Lietuvos vyskupų konferencija.
Šiuo metu tarybai vadovauja Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius. Tarybai taip pat priklauso Kauno arkivyskupijos atstovas spaudai Darius Chmieliauskas, Mokyklų tobulinimo centro direktorė Eglė Pranckūnienė, žurnalistai Liudvikas Gadeikis ir Edmundas Ganusauskas, pedagogė Audronė Pitrėnienė, verslo konsultantas Tomas Eitutis, humanitarinių mokslų daktarė Gražina Daunoravičienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)