Į kaimus pristatyti laikraščius, žurnalus atsieina gerokai brangiau nei miesto gyventojams. Dėl mokamų algų, transporto ir kitų išlaidų kaimo vietovėse Lietuvos paštas užpernai patyrė per 20 milijonų litų nuostolių.

Pernai, nors prenumeratos įkainiai didinti, nuostoliai siekė 15 milijonų. Anksčiau dalį nuostolių dengdavo leidėjai, gavę paramą iš Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo.

Nuo sausio įsigaliojus naujam Pašto įstatymui, paštas privalo platinti prenumeratą kaime, o susidarę nuostoliai turi būti kompensuojami iš valstybės biudžeto. Nors Susisiekimo ministerija ketino mažinti pristatymo įkainius, apsispręsta palikti pernykščius.

„Kaip atsakingas už Lietuvos paštą, aš tikrai negaliu leisti, kad paštas sąmoningai darytų nuostolius visų savo funkcijų sąskaita“, – sakė susisiekimo ministras Eligijus Masiulis.

„Įstatymas numato, kad kompensuojamas skirtumas tarp pajamų ir sąnaudų. Jei taip įvyktų, tai dėl paslaugų kaimui paštas turėtų neturėti nustolių“, – teigia „Lietuvos pašto“ Pardavimų tarnybos direktorius Arūnas Venckavičius.

Pasak regioninės spaudos leidėjų, prenumeratoriams kaimuose tenka net 75 procentai tiražo. Šiemet leidėjai turės mokėti tuos pačius įkainius paštui, kaip ir pernai, kai iš Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo leidėjams parama siekė 3 milijonus litų ir padengdavo 30 procentų platinimo išlaidų.

„Leidėjams yra labai liūdna ir labai skaudu, nes nebekompensuoja per Lietuvos spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondą, ką turėjo leidėjai iki šiol ir ko neturės dabar pasikeitus įstatymui. Reiškia, leidėjams išlaidos savaime išauga 30 procentų“, – sako Nacionalinės rajonų ir miestų leidėjų asociacijos direktorė Rasa Navickienė.

Regioninės spaudos leidėjai sako negalintys kelti leidinių kainų, nes po kiekvieno brangimo sumažėja prenumerata. Tačiau negaudami paramos iš minėto fondo esą bus priversti žlugti.