Triukšmas dėl žurnale „Literatūra ir menas“ paskelbtos recenzijos kilo dar praėjusių metų lapkritį. Recenzija pasipiktinęs publicistas, vertėjas Karolis Klimka kartu su grupe asmenų dėl rašinio kreipėsi į Europos socialinio fondo agentūrą, per kurią „Literatūra ir menas“ gauna Europos Sąjungos paramą.

Skunde teigta, kad recenzija yra neetiška, joje naudojama per aštri retorika. K. Klimka su bendražygiais paprašė agentūros imtis priemonių, kad būtų užtikrinta paramą gaunančio „Literatūros ir meno“ atsakomybė visuomenei.

Gavęs šį skundą, agentūros direktorius Povilas Česonis paprašė įvertinti publikaciją Žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso požiūriu. Komisija etikos pažeidimų neįžvelgė.

„Šis atvejis nesukėlė didesnių diskusijų. Recenzijoje pavartoti žodžiai iš spektaklio – tai, kas kalbama G. Varno spektaklyje. Reikia turėti galvoje, kad pati pjesė pagal turinį ir vartojamus žodžius dar žiauresnė. Tikrai neįžvelgėme, kad V. Gedgaudas savo rašinyje būtų padaręs kokį nors etikos pažeidimą“, – DELFI sakė Žurnalistų ir leidėjų etikos komisijos pirmininkas Linas Slušnys.

Komisija stabtelėjo ties recenzijos vieta, kurioje G. Varnas vadinamas „nepaprastuoju ir įgaliotuoju gėjų ambasadoriumi, specialiuoju teatrinės homoseksualistų subkultūros Lietuvoje atašė“. Tačiau ir čia komisija pasityčiojimo neįžvelgė.

„G. Varnas tą viešai deklaravęs, jis tarsi kartais atstovauja seksualinėms mažumoms“, – teigė L. Slušnys.

DELFI primena, kad „Tiksinti bomba“, sukurtas pagal populiarią kanadiečių dramaturgo Michaelio MacLennano pjesę „Beat the Sunset“, pasakoja apie du jaunus vyrus, visuomenės akyse nuteistus dėl intymių jausmų vienas kitam.

ŽLEK – viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų savitvarkos institucija, 15 komisijos narių skiria visuomeninės institucijos. Komisija rūpinasi žurnalistų profesinės etikos ugdymu, nagrinėja jų padarytus profesinės etikos pažeidimus, nagrinėja žurnalistų ir viešosios informacijos rengėjų ar leidėjų tarpusavio ginčus dėl Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso pažeidimų. Į LŽLEK gali kreiptis visi suinteresuoti asmenys.

Šiuo metu LŽLEK vadovauja L. Slušnys, jai dar priklauso Inga Abramavičiūtė, Leonas Remeika, Aušvydas Belickas, Marytė Kontrimaitė, Viktoras Trofimišinas, Artūras Matusas, Mindaugas Nastaravičius, Laima Abromaitytė, Sigitas Židonis, Vaiva Žukienė, Ramutė Šimukauskaitė, Tautvydas Musteikis, Vidas Mačiulis, Aistė Žilinskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (261)