93 Lietuvos spaudos fotografai ir 5000 jų darbų varžėsi 10-yje temų – „Gamta ir jos apsauga“, „Kariuomenė“, „Kultūra“, „Naujienos“, „Portretas“, „Pramogos“, „Reportažas“, „Socialinė fotografija“, „Sportas“ bei „Žmonės naujienose“.

„Gamtos ir jos apsaugos“ temoje nugalėtoju tapo Kristoforas Akromas („INNA“), „Kultūros“ – Valentinas Pečininas, „Socialinės fotografijos“ – Tomas Kauneckas („Ciklopas“), „Sporto“ – Alfredas Pliadis (KAM).

Rekordinį apdovanojimų skaičių šiais metais gavo „Lietuvos žinių“ fotografas Ramūnas Danisevičius, pelnęs apdovanojimus 6 temose – „Kariuomenė“, „Naujienos“, „Portretas“, „Pramogos“, „Reportažas“, „Žmonės naujienose“. R. Danisevičius yra daugiausiai „Auksinių kadrų“ gavęs spaudos fotografas per visą konkurso istoriją. Praėjusiais metais jis laimėjo tris apdovanojimus, 2002 m. – keturis.

Tarptautinės žiuri nario Andy Hernandez nuomone, R.Danisevičiaus nuotraukos išsiskiria kompozicija, turiniu, apšvietimu, yra aistringos ir gerai apgalvotos.

Nepriklausomos fotoagentūros „Panos pictures“ direktoriaus ir žiuri nario Adrian Evans teigimu, spaudos fotografo pareiga yra surasti būdą, kaip parodyti mums kažką naujo tame, ką mes jau pažįstame. „Nuotrauka, kurioje užfiksuotas toli nuo pagrindinio įvykio esantis vyksmas, dažnai būna stipresnė už patį įvykį. Džiugu matyti, kad yra fotografų, kuriems tai pavyko padaryti“, - sako A.Evans.

Apdovanojimų vakaro metu tradiciškai atidaryta geriausių konkursui pateiktų fotografijų paroda, su kurios ekspozicija visuomenė galės susipažinti apsilankę Vilniaus Rotušėje iki gegužės 31 d. Parodos darbai, kaip ir kasmet, yra išleisti albume „Tai Lietuva“.

Parodoje “Lietuvos spaudos fotografija 2005” – per pusantro šimto Lietuvos spaudos fotografų darbų. „Surinkta reportažinė medžiaga yra įvairių Lietuvos gyvenimo sričių metraštis ir geriausių spaudos fotografų darbų rinkinys, turintis išliekamąją vertę. Spaudos fotografija – tai sustabdyta akimirka, laimingas fotoaparato spustelėjimas neturint galimybės pasirinkti nei vietos, nei laiko“, - sakė konkursą rengiančio Lietuvos spaudos fotografų klubo prezidentas Jonas Staselis.

Specialiai apdovanojimų vakarui Lietuvos spaudos fotografų klubas parengė 30 minučių trukmės nuotraukų filmą „Lietuva. Pirmoji diena Europoje“. Jame demonstruojamos nuotraukos iš to paties pavadinimo akcijos, kurioje dalyvavo 100 fotografų profesionalų bei mėgėjų, tarp jų ir akcijos globėjas Prezidentas Valdas Adamkus, įamžinę Lietuvos gyvenimą, jos žmones, džiaugsmus ir rūpesčius pirmąją įstojimo į Europos Sąjungą dieną.

Šių metų parodos „Svečio“ rubrikoje fotografijas pristato garsūs keliautojai Algimantas Jucevičius ir Arūnas Matukas, kelionių metu patirtą kalnų dvasią ir įtaigą įamžinę nuotraukose didingais jų vaizdais. Į septintą dešimtį įkopęs A. Jucevičius sako, kad jo nuotraukų tikslas – leisti tiems, kas nėra buvęs kalnuose, nors akies krašteliu pamatyti jų karališkus siluetus, atskleisti jų tyrumą ir galią. Parodoje žiūrovai galės susipažinti su jo darbais iš praėjusių metų turiados Kirgizijoje, Tian Šanyje, kurios metu autorius jau 10 kartą įkopė į Gedimino Akstino viršūnę.

Rubrikoje „Istorija fotografijoje“ pristatytos Mstislavo Botaševo, fotografavusio net 9 olimpinėse žaidynėse ir savo nuotraukomis papuošusio ne vieną sporto albumą, darbai, kuriuose žinomi Lietuvos ir ne tik sportininkai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją