Žurnalistų etikos sargus užrūstino sausio 21 dieną parodyta „TV pagalba“, kurioje „gelbėtojai“ bandė padėti neįgalios merginos mamai atsiimti dokumentus iš Kauno bendrijos „Viltis“, vienijančios neįgalius vaikus auginančias šeimas. Laidoje kalbinta moteris tvirtino esą neatgaunanti dokumentų, o „Vilties“ pirmininkė Joana Šimanauskienė tvirtino jų neturinti.

Po laidos LŽLEK pasiekė „Vilties“ narių skundai, kuriuose tvirtinta, kad „TV pagalba“ įskaudino bendrijos vokalinio ansamblio narius ir neįgaliuosius, buvo pateikta tikrovės neatitinkanti informacija apie bendrijos pirmininkę, iš jos pasityčiota.

LŽLEK: pažeisti 8 kodekso straipsniai

„Buvo peržiūrėta laida, susidaryta bendra komisijos narių nuomonė, buvo iškeltas komisijos pasiūlymas ir jis buvo priimtas“, – DELFI paklaustas, kas lėmė tokį sprendimą, sakė LŽLEK pirmininkės pavaduotojas Leonas Remeika.

Komisijos nuomone, laida pažeidė aštuonis Žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso straipsnius, bet ir galimai Visuomenės informavimo įstatymą dėl pernelyg ankstyvo nepilnamečiams netinkamos informacijos rodymo. Dėl šių galimų pažeidimų kreiptasi į Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybą.

LŽLEK nuomone, laida pažeidė nuostatas, reikalaujančias iš viešosios informacijos rengėjo neskelbti nepagrįstų, nepatikrintų, faktais neparemtų kaltinimų, o informaciją rinkti ir skelbti tik etiškais ir teisėtais būdais.

Taip pat, komisija mano, kad laidoje nesilaikyta nuostatos, jog žinios ir nuomonė turi būti aiškiai atskirti.

Sieks apginti savo poziciją

Laidą kuriančios prodiuserių kompanijos „Just TV“ vykdantysis prodiuseris Aurelijus Šliavas DELFI sakė gerbiantis ir nekomentuojantis komisijos sprendimo, tačiau tvirtino, kad oficialaus pranešimo apie jį dar negavo nei televizija, nei laidos autoriai.

„Gerbiame jų sprendimą. Yra jų tiesa, yra mūsų tiesa. Savąją tiesą bandysime įrodyti kultūringais ir etiškais būdais“, – sakė jis.

LRTK administracijos direktorius Nerijus Maliukevičius DELFI sakė neprisimenantis atvejo, kad apskritai būtų svarstoma galimybė, ar laida yra tinkama eteriui.

DELFI primena, kad LRTK kartą jau buvo nubaudusi TV3 už „TV pagalbos“ laidą. Tąkart skirta minimali 1000 Lt bauda už Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo pažeidimą.

Laidoje neigiamų socialinių reiškinių (konfliktinė situacija šeimoje) kontekste buvo pateikiama nepilnametės nuomonė, vertinimai. Žurnalistų etikos inspektorius nusprendė, kad pateikiant duomenis apie nepilnametę buvo pažeisti jos interesai.

„TV pagalbą“ TV3 rodo šeštą sezoną. Laidoje dirbančius „gelbėtojus“ trumpuoju telefonu gali išsikviesti į bėdą papuolę lietuviai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)