Kaip žinoma, pavasarį atsistatydinus ligšioliniam inspektoriui, ŽLEK turėjo pateikti Seimui jo įpėdinio kandidatūrą. Komisija surengė konkursą ir pasiūlė savo nario vaikų psichiatro Lino Slušnio kandidatūrą.

Tačiau liepą įsigaliojo Visuomenės informavimo įstatymo nuostata, kad inspektorius turi ne tik būti nepriekaištingos reputacijos ir turėti tam tikrą kompetenciją, bet ir būti baigęs universitetines teisės studijas. Todėl buvo surengtas naujas konkursas, kuriame, be Z. Zamžickienės, dalyvavo D. Velkas ir kitas komisijos narys Andrius Vitkevičius, deleguotas Lietuvos radijo ir televizijos asociacijos. Seimo kontrolierė slaptame balsavime surinko 9 balsus, kiti kandidatai gavo po vieną.

Kaip trečiadienį ŠMKK posėdyje teigė komisijos pirmininkė Edita Žiobienė, įspūdį padarė pretendentės teisinė patirtis, įgyta dirbant Seimo kontroliere. Žurnalistų etikos inspektorius yra vienasmenė institucija, kurioje svarbu vadovaujančio darbo patirtis, – Z. Zamžickienė turinti patirties personalo vadybos srityje. Ši institucija yra atskaitinga Seimui, o kontrolierė jau dabar bendrauja su parlamentu. Be to, ji turi patirties skundų nagrinėjimo srityje.

Pati Z. Zamžickienė pasakojo Seimo kontroliere dirbanti 9 metus. Jai pavesta nagrinėti skundus dėl šešių apskričių, kuriose yra 33 savivaldybės, įstaigų.

Į komiteto posėdį atvykęs R. Gudaitis ragino parlamentarus kuo greičiau paskirti naują inspektorių, mat jis jau daugiau nei pusmetį šias pareigas eina laikinai. Tačiau atsistatydinęs pareigūnas apgailestavo, kad jo įpėdiniu siūloma Z. Zamžickienė, o ne patarėjas D. Velkas.

„Aš ją labai gerbiu, bet man atrodo, kad tie du konkursai buvo tariami. Tai buvo siekis užkirsti kelią puikiam kandidatui“, – kalbėjo pareigūnas. Pasak jo, D. Velkas yra kvalifikuotas profesionalas, sąžiningas ir nepriklausomas, turintis pakankamai kompetencijos ir jaunatviško užsidegimo.

Kartu R. Gudaitis pasiskundė dėl menko tarnybos finansavimo: „Jei tokie asignavimai, tarnyba negalės veikti. Nuomai, elektrai, ryšiams, trims ekspertų grupėms skiriamas 1 tūkst. Lt“, – aiškino jis.

Ligšiolinis inspektorius, vos įpusėjęs antrą kadenciją, atsistatydino kovą. Tokį žingsnį jis motyvavo asmeninėmis priežastimis. Šias pareigas signataras R. Gudaitis ėjo nuo 2001-ųjų.

Žurnalistų etikos inspektorius prižiūri, kaip įgyvendinamos Visuomenės informavimo įstatymo nuostatos. Jis nagrinėja suinteresuotų asmenų skundus dėl žiniasklaidoje pažeistos jų garbės ir orumo, teisės į privataus gyvenimo apsaugą pažeidimo, užtikrina Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo reikalavimų vykdymą.

Inspektorių penkeriems metams skiria Seimas ŽLEK teikimu. Juo skiriamas nepriekaištingos reputacijos Lietuvos pilietis, turintis aukštąjį išsilavinimą bei pareigoms atlikti būtiną kompetenciją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją