„Respublikos leidiniai“ kreipėsi į teismą, kai „WikiLeaks“ paviešino JAV diplomatų susirašinėjimus, kuriuose aprašomi kai kurie dienraščių „Lietuvos ryto” ir „Respublikos” darbo metodai

Aprašoma, kiek kainuoja užsakomieji straipsniai, taip pat kokiais metodais siekiama pritraukti reklamos – aprašoma prieš ketverius metus įvykusi situacija, kai farmacijos bendrovės „Pfizer“ vadovui Lietuvoje Raimundui Voiškai atsisakius pirkti reklamos „Respublikoje”, pasipylė neigiami straipsniai.

Medžiagas, remdamasi „WikiLeaks“ duomenims, parengė „Verslo žinios”, „15 minučių”, persipublikavo ir DELFI.

„Respublika“ yra išsiuntinėjusi kelioms Lietuvos žiniasklaidos priemonėms prašymus paneigti perspausdintą informaciją iš „WikiLeaks“, tačiau jos tai atsisakė padaryti.

Teismo tinklalapyje skelbiama, kad ieškinys „Verslo žinioms“ pateiktas „dėl pažeistos dalykinės reputacijos gynimo ir žalos atlyginimo“.

„Verslo žinių” vadovas Ugnius Jankauskas ryte teigė, kad jokių žinių iš teismo įmonė kol kas dar nėra gavusi. Popiet jis patvirtino, kad teismas patenkino „Respublikos" prašymą dėl laikinų apsaugos priemonių.

Su „Respublikos“ vadovais susisiekti antradienį nepavyko – galintys komentuoti esą atostogauja.

Panašus ieškinys buvo pateiktas ir prieš DELFI, tačiau prašymą taikyti laikinąsias apsaugos priemones teismas atmetė. „15min.“ generalinis direktorius Tomas Balžekas teigia, kad įmonė yra sulaukusi tik prašymo paneigti informaciją.

„Jokio ieškinio nesame gavę. Mes esame sulaukę prašymo paneigti informaciją, atsakėme, kad citavome užsienio informaciją“,- sakė T. Balžekas.

Prašė paneigti nuomonę

Dainius Radzevičius
Dėl komentarų ir vertinimų savo tinklalapyje „Respublikos" savininkų nemalonės susilaukė ir Žurnalistų sąjungos vadovas D. Radzevičius.

„Gavau prašymą paneigti daugybę komentarų savo tinklaraštyje, nepaneigiau, todėl gali būti ir ieškinys. Jie prašė paneigti ištisus tekstus mano tinklaraštyje, net ne atskirtus faktus ar teiginius. Aš atsisakiau paneigti savo nuomonę, tik išspausdinau savo tinklaraštyje („Respublikos“ - red.) jų tekstą, kuris, mano galva, yra neadekvatus visai. Todėl tikėtina, kad ieškinys gali būti ir man. Jau supratau, kad dalis žiniasklaidos priemonių susilaukė tokių ieškinių“, - DELFI sakė D. Radzevičius.

„Mano asmenine nuomone, vyksta labai sudėtingas žiniasklaidos sluoksniavimosi etapas, kur, mano galva, dalis socialiai neatsakingai dirbančių medijų, tokių kaip „Respublikos leidinių“ grupė, imasi neadekvačių veiksmų, bandydami truks plyš kažkaip reabilituoti savo reputaciją ar panašius dalykus“, - galimas priežastis aiškino D. Radzevičius. Pasak jo, pastaraisiais metais atliktuose tyrimuose buvo „iškelta abejonė“ dėl „Respublikos“ ir tai pačiai grupei priklausančių „Vakaro žinių“ reputacijos.

„Akivaizdu, kad tokia pono V. Tomkaus (vienas „Respublikos“ vadovų – red.) reakcija nors ir neadekvati, bet pozicija bandant gelbėti tai, ką sunku išgelbėti“, - sakė D. Radzevičius.

Prokuratūra dėl „WikiLeaks“ pažymoje minimų faktų tyrimo nepradėjo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją