Vidos Bronislavos K. baudžiamąją bylą išnagrinėjusi teisėja Danutė Švitinienė nusprendė iš nuteistosios nekonfiskuoti asmeninio kompiuterio ir jį moteriai grąžino, nors kiti teismai elgiasi principingiau ir nusikaltimo padarymo įrankius konfiskuoja.

Panevėžietė nemalonumų sulaukė po praėjusių metų gegužės 7-ąją viename interneto portale parašyto komentaro apie gėjus. Perskaičiusi straipsnį apie Vilniuje ketinamas rengti homoseksualų eitynes „Už lygybę“, pensininkė nusprendė parašyti komentarą.

Dovilės vardu pasirašiusios moters komentaras papiktino Tolerantiško jaunimo asociaciją, kurios atstovai kreipėsi į prokuratūrą ir paprašė pradėti ikiteisminį tyrimą.

„Būkit pasveikinti susirgę liga, kuri kaip tik pavasarį labai gerai pagydoma. Visus iškrypėlius reikia pasodinti plikais užpakaliais į dilgines!!! Kai pasikasys kokią savaitę, visi norai praeis. Na, jei jau norit nustebinti Lietuvą, nepamirškit savo užtarėjos Aušrinės Marės Pavilionienės, tik iš tos laimės nepamirškit juodai nudažyti jos tam tikrų pražilusių vietų. Valio, valio!!!” – komentare Vida Bronislava K. viešai tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ir kurstė diskriminuoti homoseksualios orientacijos žmonių grupę dėl jų seksualinės orientacijos.

Ikiteisminio tyrimo metu pensininkė savo kaltę pripažino iš dalies ir nurodė, kad straipsnį internete komentavo kaip medikė.

„Manau, kad jie visi yra ligoniai ir jų liga yra pagydoma, jei pastebima ankstyvoje vaikystėje“, – apklausos metu pareigūnams nurodė moteris.

Ji neslėpė, kad siūlydama gėjus pasodinti į dilgėlyną ji turėjo omeny tai, kad būtent šis daugiametis žilinis augalas gali sukelti skausmą.

„Manau, kad komentaru nieko neįžeidžiau ir fiziškai susidoroti su tais žmonėmis dėl jų seksualinės orientacijos niekam nesiūliau ir nekursčiau, o tik išsakiau savo nuomonę“, – pareigūnams aiškino pensininkė.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos specialisto išvadoje teigiama, kad Vidos Bronislavos K. parašytame komentare buvo propaguojama idėja, sukelianti nesantaiką, be to, skaitytojos žodžiais buvo skatinama tyčiotis, niekinti, kurstyti diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl seksualinės orientacijos.

Baudžiamąjį įsakymą priėmęs teismas konstatavo, kad pensininkei turi būti skirta bauda, kurios dydis yra artimas bausmės minimumui. Pasak teismo, nuteistosios padarytas nusikaltimas priskiriamas prie nesunkių, ji anksčiau nebausta administracine tvarka, neteista, be to, dėl jos nėra gauta jokių skundų.

Už komentarus atsako jų autoriai

Praėjusiais metais dėl kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę buvo pradėta 160 ikiteisminių tyrimų, kai galimi nusikaltimai ar baudžiamieji nusižengimai buvo padaryti elektroninėje erdvėje.

Tyrimus atliekantys pareigūnai pabrėžia, kad nusikalstamas veikas viešojoje erdvėje padaro ne tik užgaulius komentarus rašantys paaugliai, bet ir išsilavinę suaugusieji –už tai yra nuteistas ir Prienų rajono ligoninės vidaus ligų gydytojas, bet ir vienos Klaipėdos mokyklos muzikos mokytojas. Vienai Kelmės gydytojai dėl parašytų komentarų teismai yra priėmę net du apkaltinamuosius nuosprendžius.

Visose praėjusiais metais teismams perduotose bylose buvo priimti baudžiamieji įsakymai arba apkaltinamieji nuosprendžiai. Visiems nuteistiesiems teismai skyrė pinigines baudas nuo 2 MGL (260 Lt) iki 25 MGL (3 250 Lt). Iš kai kurių komentatorių teismas konfiskavo nešiojamąjį kompiuterį – jis pripažintas nusikaltimo įrankiu.

Už skaitytojų komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako jų autoriai, kurie už šmeižikiškus, viešųjų ar privačių asmenų garbę ir orumą įžeidžiančius, tautinę ar kitokią neapykantą skatinančius teiginius gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Ji gresia ir už smurto kurstymą, raginimus nuversti teisėtą Lietuvos valdžią bei kitokius neteisėtus veiksmus.

Baudžiamojo kodekso 170 straipsnis numato, kad Tas, kas viešais pareiškimais žodžiu, raštu ar panaudodamas visuomenės informavimo priemonę tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Tas, kas viešai kurstė smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų arba finansavo ar kitaip materialiai rėmė tokią veiklą, gali būti baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų. Už šiame straipsnyje numatytas veikas atsako ir juridinis asmuo.

Gresia atsakomybė ir už įžeidinėjimus, ir už šmeižtą

Valstybė gina ir saugo asmens lygiateisiškumą bei sąžinės laisvę. Tokios bylos nėra privataus kaltinimo, todėl dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo į pareigūnus gali kreiptis ne tik tas asmuo, apie kurį yra komentaras, bet ir kiti asmenys.

Be to, gresia baudžiamoji atsakomybė ir už šmeižtą ar įžeidimą.

Apie netinkamus komentarus DELFI skaitytojai raginami informuoti redakciją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)