„Iš to, ką kalba A. Lukašenka, matyti, kad jis negali pakęsti kritikos ir laisvų žmonių pozicijos“, – teigė Lietuvos žurnalistų sąjungos vadovas Dainius Radzevičius.

Nepriklausoma žiniasklaida Baltarusijoje – tarsi nedidelė salelė, kuriai nuolat reikia stengtis išgyventi ir kuri pastoviai jaučia spaudimą iš valdžios struktūrų. Ne kartą kalbėta, kad Baltarusijos žiniasklaida nuolat laukia blogiausio.

Nepriklausomi leidiniai „Mūsų Niva“ ir „Liaudies valia“ – praktiškai ant ribos, nuolat laukia uždarymo. „Mūsų Nivos“ redakcijoje ne kartą atliko kratą, sulaukė kelių oficialios valdžios įspėjimų. Kaip pabrėžė Baltarusijos žurnalistų asociacijos valdybos narys Eduardas Melnikovas, „Dviejų įspėjimų per metus pakanka, kad leidinį uždarytų.“

Nepriklausomų Baltarusijos žiniasklaidos leidinių padėtis neramina ne tik baltarusių žurnalistus, bet ir Europos Sąjungą, tarptautines organizacijas. Birželio 20 d. Liuksemburge perskaitytame ES Tarybos pranešime konstatuojama, kad nepriklausomos žiniasklaidos padėtis Baltarusija suprastėjo. „Mūsų Nivos“ redakcija sulaukė įspėjimo dėl straipsnių apie sprogimą metro, o „Liaudies valia“ – už straipsnį apie Baltarusijos televiziją.

Bet kurią akimirką leidinius gali uždaryti, o užsienio žurnalistą išvaryti iš šalies ir atimti akreditaciją (taip nutiko su Rusijos kompanijos „Lietus“ žurnalistui), o už žurnalisto pareigų vykdymą galima atsidurti ant teisiamųjų suolo arba už grotų, kaip atsitiko Aleksandrui Otroščenkovui. Kitas pavyzdys – Lenkijos laikraščio „Gazeta Vyborča“ žurnalisto Andrejaus Počiobuto teismas. Jį apkaltino Baltarusijos prezidento A. Lukašenkos įžeidimu.

Ši citata atspindi Baltarusijos valdžios požiūrį į žiniasklaidą:

„Didžiulė isterija Rusijos žiniasklaidoje. Aš stebiu ir mūsų (žiniasklaidą), kurie prezidento administracijos dėka tapo valdančiomis masinės informacijos priemonėmis, ir užsienio (žiniasklaidą). Antroje vietoje – mūsiškiai, kurie leidžiami čia. Nesakysiu pavadinimų, kad nesukurčiau reitingų, bet padarykite viską, kad šitos žiniasklaidos mūsų teritorijoje neliktų“, – neseniai pareiškė A. Lukašenka.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją