"Valstiečių laikraščio" žurnalistai ir kiti darbuotojai prieš mėnesį pasirašė kolektyvinį pareiškimą, kuriame pasisakė prieš darbdavių reikalavimą nutraukti darbo sutartis ir dirbti pagal verslo liudijimus. Laikraštį valdančios bendrovės vadovai tvirtino tokio nurodymo nedavę.

VMI kartu su Valstybine darbo inspekcija (VDI) pagal šį kolektyvinį laišką ir žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją pradėjo tyrimą.
Patikrinę bendrovę "Krašto spauda", jie nenustatė darbo pagal verslo liudijimus atvejų, tačiau įspėjo bendrovės vadovus, kad tokių atvejų netoleruos, teigiama Lietuvos žurnalistų sąjungai (LŽS) išsiųstame VMI atsakyme, kurio kopiją gavo BNS naujienų agentūra.

"Operatyvaus patikrinimo bendrovėje metu buvo nustatyta, kad su visais dirbančiaisiais yra sudarytos darbo sutartys, tačiau, atsižvelgiant į kolektyviniame laiške išdėstytus teiginius, su bendrovės vadovais vyko pokalbis, kurio metu jiems pateikta informacija apie teisės aktų reikalavimus darbo santykių įforminimui bei išdėstyta VMI pozicija, kad nebus toleruojami bandymai darbo santykius slėpti, sudarant kitas civilines sutartis, pavyzdžiui, kaip sutartis dėl paslaugų atlikimo su asmenimis, tariamai vykdančiais individualią veiklą", - teigiama VMI vadovo pavaduotojo Artūro Klerausko rašte.

LŽS vadovas Dainius Radzevičius sako, kad po inspektorių apsilankymo nusiskundimai dėl reikalavimo dirbti pagal verslo liudijimus liovėsi.
"Kiek man tenka bendrauti su kolegomis, panašu, kad tas perėjimo prie verslo liudijimų procesas yra sustojęs. Bent jau mūsų nepasiekė papildoma informacija, kad kažkokios redakcijos bandytų pereiti. VMI ir VDI labai aiški pozicija - kad bandymai dirbtinai arba fiktyviai sukurti verslo liudijimą žurnalistų rinkoje netoleruotini, jie stebės, tikrins. Kol kas institucijų vaidmuo, matyt, vaidina tam tikrą vaidmenį", - BNS ketvirtadienį sakė D.Radzevičius.

Bendrovės "Krašto spauda" darbuotojai sausio pradžioje teigė sulaukę vadovų reikalavimo pereiti prie darbo pagal verslo liudijimus - anot jų, bendrovės vadovas Žanas Panovas susitikime su bendrovės darbuotojais žodžiu pasiūlė savanoriškai nutraukti galiojančias darbo sutartis pakeičiant jų sąlygas į veiklą su verslo liudijimais.

Darbuotojai sakė neketinantys to daryti, kadangi tai neteisėta, be to, įsigydami verslo liudijimus, jie praranda socialines garantijas - pašalpą ligos atveju, taip pat ir netekus darbo.

Tačiau Ž.Panovas BNS tuomet tvirtino, kad darbuotojų nebuvo reikalaujama dirbti pagal verslo liudijimus. Anot jo, buvo išplatinta "bendra informacija apie verslo liudijimus".

Bendrovė "Balsas.lt leidiniai" apie laikraščių "Valstiečių laikraštis" ir "Gimtasis kraštas" kontrolinių akcijų paketų įsigijimą iš bendrovės "ŽIA Valda" pranešė 2010 metų gruodžio mėnesį.

"Balsas.lt leidiniai", kuriam priklauso ir interneto portalas balsas.lt, taip pat leidžia savaitraščius "Ekonomika.lt", "Balsas.lt savaitė", "Moters savaitė", mėnesinius žurnalus "Ieva", "Gala", "Palmiros žvaigždės" ir laikraštį "Akistata".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją