„Kodekso reikia, nes tobulėjame. Pažiūrėjau BBC tarybos etikos kodeksą, kurį jie priėmė neseniai ir pasirodė, kad tai prasmingas dalykas – visai gerai, kai užrašyti tam tikri principai, kaip bendrauja tarybos nariai. Tada yra tam tikras sutarimas“, - DELFI aiškino etikos kodekso iniciatorius, LRT tarybos primininko pavaduotojas Alvydas Jokubaitis.

Pasak A. Jokubaičio, praktiškai kodekse viskas perimta iš BBC.

Kaip rašoma priimtame kodekse, taryba nuosekliai laikosi septynių pagrindinių principų: kolegialumo, visuomeniškumo, padorumo, atsakingumo, atvirumo, sąžiningumo ir pavyzdingumo.

Kodekse numatyta, kad tarybos narys neturi naudotis savo padėtimi ir negali turimos su LRT susijusios informacijos naudoti tam, kad įgytų asmeninį pranašumą arba suteiktų pranašumą kažkam kitam, taip pakenkdamas LRT interesams. Tarybos nario veiksmai neturi kelti grėsmės diskredituoti LRT arba kenkti LRT reputacijai. Tarybos narys neturi priimti dovanų, mokamų kelionių bei išvykų ir kitokio bandymo įsiteikti, nes gali pakenkti tarybos nario nepriklausomumui.

Etikos kodeksas kiek apriboja tarybos narių bendravimą su žiniasklaida. Viešai komentuodamas su tarybos veikla susijusius klausimus, tarybos narys turi pateikti bendrą tarybos poziciją. Tarybos narys taip pat neturi viešai skelbti savo asmeninės nuomonės apie dalykus, kuriuos tuo metu svarsto taryba. Išreiškęs nuomonę žiniasklaidos atstovams, tarybos narys apie tai turi pranešti tarybos pirmininkui. Tarybos narys negali gauti atlygio už darbą LRT, išskyrus tarybos nario atlyginimą. Tarybos narys turi pasirašyti įsipareigojimą laikytis konfidencialumo ne tik kadencijos laikotarpiu, bet ir kadencijai pasibaigus.

Dėl etikos kodekso tarybos nariai audringai diskutavo ne vieną mėnesį. Antradienio posėdyje tarybos narys Darius Chmieliauskas įžvelgė etikos pažeidimų A. Račo pranešimuose ir pasisakymuose apie LRT tarybą. 10 tarybos narių etikos kodeksui pritarė bendru sutarimu, A. Račas balsavime nedalyvavo.

DELFI primena, kad LRT taryba – aukščiausioji LRT valdymo institucija, atstovaujanti visuomenės interesams. Ji sudaroma 6 metams iš 12 asmenų – visuomenės, mokslo ir kultūros veikėjų.

Šiuo metu tarybai priklauso Gediminas Ilgūnas, Alvydas Jokubaitis, Auksė Balčytienė, Edmundas Ganusauskas, Darius Chmieliauskas, Marcelijus Martinaitis, Audronė Pitrėnienė, Eglė Pranckūnienė, Artūras Račas, Dainius Radzevičius, RimvydasValatka, Saulius Vosylius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją