Mat televizijos generalinis direktorius Michailas Garberis, peržiūrėjęs naujutėlę po šeštos valandos į žinių tarnybą parvežtą unikalią filmuotą medžiagą, kuria taip džiaugėsi žurnalistai, uždraudė rodyti.

Direktorius argumentavo, kad užtampys teismuose

Pirmoje dienos pusėje BTV žinių tarnybos naujokas Albertas Barauskas Vilniaus centre rengė reportažą apie mokytojų streiką. Tačiau, gavęs skambutį iš žinių tarnybos vadovo, kartu su operatoriumi nuskubėjo į Šnipiškių nuovadą, kur sulaikytieji galimos balsų pirkimo ir pardavimo istorijos herojai ruošėsi apklausai.

Šešiolika asocialiais laikomų grigiškiečių ir kraštietė, šviesias garbanas po juodu trumpų plaukų peruku paslėpusi 37–erių Naujosios sąjungos (socialliberalų) kandidatė į Vilniaus savivaldybės tarybą Loreta Dovidauskienė Šnipiškių nuovadoje buvo apklausti kaip liudytojai.

BTV žurnalistas priprašė rusakalbį vyriškį papasakoti, ką, kartu su kitais grigiškiečiais atvežtas prie savivaldybės taksi, ruošėsi veikti. Vyras pageidavo, kad per televiziją nerodytų jo veido. „Pasiūlė dešimt litų, bet dar nebuvo pasakiusi, už kokią partiją balsuoti”, – filmuotoje medžiagoje iš už nusisukusio vyro nugaros girdėti rusiškas balsas.

Tuo tarpu L.Dovidauskienė į BTV žurnalisto klausimą, ar ant Naujosios sąjungos (socialliberalų) agitacinio lankstinuko išspausdinta jos nuotrauka, patvirtino, kad tai tikrai ji. „O kodėl dabar jūs su peruku”, – klausė žurnalistas. „Nes šalta”, – lakoniškai atsakė ji.

Kandidatė guodėsi, kad ją, turinčią teisinę neliečiamybę politikę, policija be jokių skrupulų sulaikė sekmadienio ryte einančią apsipirkti į kitoje pusėje savivaldybės esantį CUP prekybos centrą. Įvykį komentavo ir sostinės apylinkės prokuroras. Tačiau visų šių kruopščiai nufilmuotų autentiškų vaizdų Baltijos televizijos žiūrovams buvo nelemta išvysti.

Kai žurnalistas kartu su montuotoju buvo bepradedą sukti reportažą, o žinių tarnyba ruošėsi anonsuoti įvykį kaip pirmąją žinią, į naujienų tarnybos patalpas atskubėjo BTV generalinis direktorius Michailas Garberis. „Šaunuoliai, bet užtampys mus teismuose... Mes niekada neužsiėmėme tiriamąja žurnalistika, tai gal geriau ir neužsiimkime”, – kaip žirnius nesuprantamus argumentus apstulbusiems žurnalistams pylė jis.

„Tai buvo pirmas kartas, kai BTV generalinis direktorius atėjo į žinių tarnybą ir, visiems girdint, uždraudė reportažą leisti į eterį”, – „Atgimimui” žurnalistų nuoskaudas perpasakojo Baltijos televizijos darbuotojams artimas žmogus.

„Kiekviena televizijos žinių tarnyba turi savo politiką. Kad ir LNK – tą vakarą parodė visai kitą reportažą apie rinkimų pažeidimus. Tačiau, matyt, Baltijos žinių tarnyba turi per daug draugų”, – sakė „Atgimimo” šaltinis.

Televizijos savininko atstovas apie incidentą nežinojo

Iš kur ir kodėl atsirado tokia griežta cenzūra? „Atgimimas” susisiekė su Baltijos televiziją valdančios „Achemos” įmonių grupės „Balto Media“ holdingo vadovu Rolandu Čečkausku. „Negaliu komentuoti, nes nieko nežinau apie šitą įvykį. Mes esame valdymo įmonė, todėl programų sudarymo procesuose nedalyvaujame. Mums rūpi kiti dalykai – programos reitingai, žiniasklaidos įmonių plėtra, finansiniai reikalai”, – paaiškino „Achemos” įmonių grupės holdingui, priklausančiam Lietuvos verslo magnatui Bronislovui Lubiui, vadovaujantis R.Čečkauskas.

„Tai, kad BTV žinių tarnyba neparodė autentiškos, unikalios medžiagos, neabejotinai kenkia ir laidos reitingams. Šis generalinio direktoriaus žingsnis arba neapgalvotas, arba priešingai – apsvarstytas labai nuodugniai”, – dėstė šaltinis.

Tiesa, trečiadienio pavakare panaikinus į miesto valdžią taip ir nepatekusios kandidatės teisinę neliečiamybę, medžiaga buvo parodyta, tačiau tik užkadriniam tekstui, pranešusiam apie pastarąją žinią, iliustruoti.

Gali būti, kad taip BTV generalinis direktorius nusprendė pasipelnyti. Kad tai ne žiniasklaidos priemonių grupės bendra politika, signalizuoja ir tai, kad tai pačiai grupei priklausančios „Lietuvos žinios” ketvirtadienį – iškart po įvykio – šią istoriją detaliai aprašė.

Beje, laikraštyje istoriją iliustruojančiose „Lietuvos žinių” fotografo Gintaro Mačiulio darytose nuotraukose matyti ir BTV reporterio laikomas mikrofonas su televizijos ženklu.

Deja, su M.Garberiu “Atgimimo” žurnalistei susisiekti nepavyko - po įkyrių skambučių trečiadienį ragelį pasibaigus darbo dienai pakėlė apsauginis.

BTV – ketvirtas pagal populiarumą kanalas

„Achema Group” – antrasis pagal dydį lietuviško kapitalo koncernas, kurio 51 proc. akcijų paketą valdo verslo magnatas Bronislovas Lubys. Kiti „Achemos grupės” valdytojai – verslininkai Jonas Sirvydis ir Arūnas Laurinaitis. Viena koncerno veiklos krypčių – žiniasklaida.

Turimas žiniasklaidos priemones koordinuoja „Balto Media” holdingas, kurio vadovu, buvusiam ūkio ministrui Eugenijui Maldeikiui išvykus į Europos Parlamentą, tapo Rolandas Čečkauskas. „Balto Media” holdingas koordinuoja šias „Achemos grupei” priklausančias žiniasklaidos priemones:

- dienraštį „Lietuvos žinios”;

- vietos laikraštį „Naujienos” (Jonava);

- „Aušros” spaustuvę,

- UAB „Muzikos topai”, kuriai priklauso radijo stotys „Radiocentras”, „RC 2” ir „Zip FM”;

- BTV – vieną didžiausių nacionalinės televizijos kanalų Lietuvoje.