Gruodžio 20 d. įvykusioje spaudos konferencijoje vėl išrinktasis prezidentas Aleksandras Lukašenka buvo rūstus ir žarstė grasinimus, ypač žurnalistams. Jis pažadėjo reformuoti internetą, kad jis atitiktų vakarietiškus pavyzdžius ir nedviprasmiškai pagrasino žiniasklaidos atstovams, kad jie turės atsakyti už savo žodžius.

„Jūs turėsite atsakyti už visus nepagrįstus pranešimus. Net jei jūsų redakcijos toli užsienyje, mes pateiksime pretenzijas toms valstybėms, kuriose įsikūrusios redakcijos“, – skelbė vėl išrinktas prezidentu A. Lukašenka.

Lietuvos žurnalistų sąjungos vadovas Dainius Radzevičius įsitikinęs, kad A. Lukašenka grasina žurnalistams. „Jo pasisakymų kitaip nei grasinimai nepavadinsi, – sakė D. Radzevičius DELFI. – Visų pirma dėl to, kad ne tik žurnalistai, bet ir visi kiti žmonės, platinantys kažkokią informaciją, demokratinėje šalyje turi teisę bent jau į savo nuomonę, kurią gali išsakyti.“

Jis pridūrė, kad vien pasakymas, kad už kiekvieną žodį turėsi kažkaip atsakyti, jau reiškia, kad kiekvienas žodis gali būti traktuojamas kaip kažkas, už ką, teisėsaugos požiūriu, galima bausti.

„Manau, kad tai iššūkis žodžio laisvei“, – įsitikinęs D. Radzevičius.

A. Lukašenkos pasakyme, kad kur bebūtų žurnalistų redakcija, jie turės atsakyti už savo žodžius – esą, Baltarusijos valdžios rankos ilgos – D. Radzevičius taip pat įžvelgia grėsmę ir iššūkį.

Jis patikslino, kad šie žodžiai, kuriuos pasakė senas naujas Baltarusijos prezidentas, yra iššūkis ne tik žurnalistams, bet ir ESBO, nes jos veikla glaudžiai susijusi su teisės į žodžio laisvę užtikrinimu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją