Kaip rašo britų visuomeninio transliuotojo BBC naujienų svetainė, leidyklos išplatintame pareiškime sakoma, kad šalys pasirašė "išimtinį susitarimą, bet jame tarpusavio įsipareigojimų nenumatyta".

Penktadienį apie būsimą "The Independent" pirkimą pranešė autoritetingas šalies verslo laikraštis "Financial Times".

Jo duomenimis, per metus A.Lebedevas kelis kartus aptarinėjo galimybę pirkti "The Independent", bet derybos buvo sustabdytos, kai leidinys ėmė siekti, kad kreditoriai restruktūrizuotų jo 1,3 mlrd. eurų (1,8 mlrd. dolerių) skolas.

Dabar, teigia šaltiniai, artimi sandoriui, finansiniai klausimai sureguliuoti ir derybos dėl laikraščio pirkimo atnaujintos.

Tuo tarpu birželį, kai verslo sluoksniuose imta kalbėti apie 50 metų milijardieriaus ketinimą įsigyti "The Independent", pats A.Lebedevas griežtai paneigė šią informaciją.

"Juokinga net komentuoti", - sakė jis BBC korespondentui, paklausiusiam jo apie sandorio perspektyvas.

"Jokių derybų mes nevedame", - pabrėžė A.Lebedevas ir patikino, kad nenagrinėja galimybių pirkti "The Independent" ir ateityje, kai baigsis ekonomikos krizė.

Įtakingas liberalus laikraštis "The Independent" seniai laikomas kandidatu į pardavimą, nes turi finansinių sunkumų. "Financial Times" duomenimis, šiais metais leidinys patyrė daugiau kaip 10 mln. svarų (daugiau kaip 16 mln. dolerių) nuostolių.

Maždaug tokia pati ir Londono vakarinio laikraščio "Evening Standard", kurį A.Lebedevas nusipirko 2009 metų sausyje, situacija. Verslininkas įsigijo 75,1 proc. nuostolingo leidinio akcijų už simbolinį mokestį, prisiimdamas finansinius įsipareigojimus, kurie tuo metu sudarė apie 12 mln. dolerių.

Spalyje "Evening Standard" buvo pradėta platinti nemokamai, drauge laikraščio tiražas išaugo beveik trigubai.

"Financial Times" žiniomis, panašus likimas gali laukti ir "The Independent" - A.Lebedevas nupirks leidinio kontrolinį akcijų paketą, žadėdamas sutvarkyti jo skolas.

"The Independent" ir "The Independent on Sunday" tiražai krinta jau kelerius metus - 14-15 proc. kasmet. Šiuo metu dienraščio tiražas - 190 tūkstančiai egzempliorių, savaitraščio - 159 tūkstančiai.

A.Lebedevas, kaip jis pats prisipažino, devintojo dešimtmečio pabaigoje -dešimtojo dešimtmečio pradžioje buvo KGB ir kitų jį pakeitusių specialiųjų tarnybų darbuotojas ir dirbo SSRS, o vėliau Rusijos ambasadoje Londone.

Iš savo pareigų tuo metu jis mini tik spaudos apžvalgų rengimą.

A.Lebedevas, 2008 metais gegužę buvęs 358-ojoje vietoje turtingiausių žmonių sąraše, kurį sudarė žurnalas "Forbes", įvertinęs jo turtą 3,1 mlrd. dolerių, be kita ko, kontroliuoja "Nacionalinį rezervų banką" ir turi Rusijos aviakompanijos "Aeroflot" akcijų paketą.

2006 metais A.Lebedevas drauge su buvusius SSRS lyderiu Michailu Gorbačiovu nusipirko laikraščio "Novaja gazeta" 49 proc. akcijų. Šis laikraštis griežtai kritikuoja Kremlių, jame dirbo tų metų spalį nužudyta žurnalistė Ana Politkovskaja.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją