Vilniaus apygardos teismas (VAT), išnagrinėjęs Nerijaus Lukaičio ir bankrutuojančio Ūkio banko prašymus, "Baltic Media Holding" bankroto bylą iškelė rugsėjo 5 dieną.

VAT nutartis gali būti skundžiama per 10 dienų, tačiau teismo atstovas spaudai Gintautas Stalnionis BNS pirmadienį sakė, kad kol kas skundų negauta.

"Baltic Media Holding" bankroto administratoriumi paskirta bendrovė Bankroto administratorių biuras, kreditoriai per 40 dienų nuo nutarties įsigaliojimo gali pateikti reikalavimus, teigiama VAT nutartyje.

N.Lukaitis teismui nurodė, kad lengvatinių mokesčių zonoje registruota bendrovė "PrimeField Capital" 2012 metų balandžio 2 dieną jam perleido teisę į 5,113 mln. litų "Baltic Media Holding" skolą, kuri susidarė nuo 2011-ųjų lapkričio iki 2012 metų kovo pabaigos.

Anot N.Lukaičio, šių metų kovo 18 dieną jis informavo "Baltic Media Holding" apie reikalavimo į skolą perėmimą ir nurodė, kad negrąžinus skolos laiku, po 30 dienų jis kreipsis į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo. N.Lukaičio teigimu, "Baltic Media Holding" skolos negrąžino, todėl tikėtina, kad bendrovė yra nemoki.

Bankrutuojantis Ūkio bankas teismui nurodė, kad "Baltic Media Holding" nevykdo įsipareigojimų - šių metų birželio pabaigoje bankui ji buvo skolinga 1,442 mln. litų. Ūkio bankas rugpjūčio pabaigoje vienašališkai nutraukė su "Baltic Media Holding" pasirašytą paskolos sutartį ir nurodė, kad bendra skola bankui siekia 22,763 mln. litų.

Ūkio bankas bankroto administratoriumi prašė paskirti bendrovę "Insolvensa", o N.Lukatis - Bankroto administratorių biurą.
VAT konstatavo, kad pagal "Baltic Media Holding" birželio 30 dienos balansą įmonės turtas siekia 26,039 mln. litų, o iš esmės visą turtą sudaro 50,1504 proc. "Diena Media News" akcijų, kurių balansinė vertė yra 25,85 mln. litų.

Bendrovės pradelsti įsipareigojimai, anot teismo, yra 27,917 mln. litų ir viršija pusę realios į balansą įrašyto turto vertės, todėl bendrovė yra nemoki.

O.Lukošius ir N.Gasparavičius "Baltic Media Holding" ir tuo pačiu netiesioginę "Diena Media News" kontrolę įgijo balandžio 26 dieną. Vienintelis "Baltic Media Holding" akcininkas iki balandžio buvo Andrius Stepanavičius, tuo metu bendrovė buvo sieta su verslininku Vladimiru Romanovu. "Diena Media News" vadovybė tuomet išplatino pranešimą, kuriame teigė neturinti dokumentų, patvirtinančių sandorį.

"Baltic Media Holding" dar gegužę kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą ir prašė pradėti "Diena Media News" veiklos tyrimą, tačiau bylą iš esmės nagrinėti dar nepradėta.

Savo DELFI atsiųstame komentare bendrovės „Diena Media News“ akcininkė ir valdybos pirmininkė Angelė Dementavičiūtė teigė, jog „Baltic Media Holding“ bankrotas bendrovės „Diena Media News“ veiklai tiesioginės įtakos neturi.

„Lauksime bankroto procedūros pabaigos, viliuosi, kad galėsime realizuoti savo pirmumo teisę įsigyti „Baltic Media Holding“ turtą – 50, 15 proc. „Diena Media News“ akcijų paketą“, – teigė A.Dementavičiūtė.