Renginio metu susirinkusieji galėjo išgirsti Sruogos poemos „Giesmė apie Gediminą“ ištraukas (skaitė aktorė Karina Metrikytė) ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino 1323 m. sausio 25 d. laišką „Visiems visamepasaulyje paplitusiems Kristaus garbintojams“ (skaitė aktorius Saulius Čėpla), taip pat pasigrožėti Vilniaus folkloro ansamblis „Laukis“ (meno vadovė Lijana Šarkaitė) pasirodymu.

Vėliau istorikas prof. dr. Valdas Rakutis perskaitė pranešimą „Lietuvos valdovas Gediminas“, o sveikinimo žodį susirinkusiams tarė Respublikos Aukščiausiosios Tarybos akto dėl Lietuvos nepriklausomos valstybės atstatymo signatarė Birutė Valionytė.

Renginį vainikavo apdovanojimų „Už nuopelnus Vilniui ir Tautai“ įteikimo ceremonija. Tarp apdovanotųjų - politikos apžvalgininkas Donatas Valančiauskas, Lietuvos nusipelniusi gydytoja, Vilniaus ukrainiečių bendrijos pirmininkė Natalija Šertvytienė, tinklalapio DELFI rusiškos redakcijos vadovas Olegas Jerofejevas ir dienraščio „Kurier Wilenski“ žurnalistas Stanislavas Tarasevičius. Visi jie sulaukė šiltų sveikinimo žodžių iš Apdovanojimų komisijos kanclerio Sauliaus Povilaičio.

Apdovanotieji yra žinomi kaip bičiuliškų santykių tarp Lietuvos etninių grupių puoselėtojai. Ta progą galima prisiminti, kad šių metų sausio 25 d. suėjo 692 metai, kai Lietuvos didysis kunigaikštis Gediminas išsiuntinėjo laiškus į skirtingus Vakarų Europos miestus, kviesdamas atvykti į Lietuvą pirklius, amatininkus, žemdirbius ir rašto platintojus – vienuolius.

2009 metais gimusi iniciatyva apdovanoti asmenis už ypatingus nuopelnus Vilniui ir Tautai sulaukė pripažinimo ir palaikymo visuomenėje, prie jos aktyviai prisidėjo M. ir J. Šlapelių muziejus, Krašto apsaugos bičiulių klubas, Vilniaus rotušė, Vilniaus ainių klubas.

Apdovanojimų komisiją papildė ir 26 valstybės gynybines galias stiprinančių visuomeninių organizacijų vienijanti Nevyriausybinių organizacijų koordinacinė taryba (NOKT). Apdovanojimų Komisijos pirmininku išrinktas Medininkų tragediją išgyvenęs kunigas Tomas Šernas, o kancleriu – Saulius Povilaitis. Jo vadovaujama įmonė nemokamai sukūrė ir tebegamina I ir II laipsnio medalius, kuriais pagerbiami nominantai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)