Apie išmokėtas pajamas gauti duomenys – pagrindas gyventojų pajamų deklaracijoms

Iš 124,3 tūkst. turinčių pateikti duomenis apie 2022 metais gyventojams išmokėtas A ir B klasės pajamoms priskiriamas išmokas, duomenų dar laukiama iš beveik 21 tūkst. mokesčių mokėtojų. Duomenis apie gyventojų patirtas išlaidas (gyvybės draudimą, už studijas, įmokas į pensijų fondus ir kt.) pateikti turi dar apie 20 proc. privalančiųjų atlikti šią pareigą.

Dėl vis dar „keliaujančių“ duomenų, gyventojams siūloma neskubėti teikti Metinių pajamų deklaracijų ir palaukti viešai skelbiamo deklaravimo starto, kai deklaracijos bus užpildytos gautais duomenimis, nes tada jas pateikti galės daug greičiau ir paprasčiau.

Tiek teikiant duomenis apie A, tiek apie B klasės išmokas naudojama ta pati deklaracijos forma – GPM312. Šią ir kitas formas bei jų pildymo taisykles visada galima rasti Elektroninio deklaravimo sistemoje – EDS, formų sąraše nurodžius atitinkamą formos kodą.

Komercinio NT mokestį iki šiandien reikia ne tik deklaruoti, bet ir sumokėti

Komercinio NT mokesčio deklaracijas jau pateikė 37 tūkst. NT savininkų ir valdytojų, kurie deklaravo 106 mln. eurų. Iki šiandienos pabaigos tai padaryti dar turi 22 tūkst. įmonių ir 10 tūkst. gyventojų.

VMI primena, kad įmonės deklaruoti ir sumokėti komercinio NT mokestį turi už joms priklausantį ir iš gyventojų perimtą turtą, o gyventojai – už komercinės paskirties pastatus. Mokestį reikia sumokėti ir tuo atveju, jei ekonominėje veikloje savininkas NT nenaudoja, nebent turtas yra faktiškai nenaudojamas dėl neužbaigtų statybos darbų.

NT mokesčio deklaracijas (forma KIT711) pateikti reikia per EDS ir jose nurodyti kiekvienoje savivaldybėje esančio komercinio NT bendrą mokestinę vertę, savivaldybės tarifą bei taikomos lengvatos dydį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją