Kaip sakė VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė – Šnirienė, už 2019 metus nesusigrąžinusių pinigus yra apie 71 tūkst., o bendra GPM permoka siekia 4 mln. Eur.

„GPM permoka gali būti grąžinama už praėjusius penkerius metus, tereikia teisingai užpildyti atitinkamų metų pajamų deklaraciją.

Taigi, tie gyventojai, kurie gali susigrąžinti GPM permoką, gali tai padaryti pateikę deklaraciją ir po deklaravimo termino pabaigos.

Gyventojams rekomenduojama Elektroninio deklaravimo sistemoje (EDS) pasitikrinti preliminarias pajamų deklaracijas už visus ankstesnius 5 metus.

Pažymėtina, kad tiems gyventojams, kurie pateikę pajamų deklaracijas galėtų susigrąžinti mokesčio permoką, VMI savanoriškai eilę metų rudenį siunčia priminimus ir primena apie šią galimybę“, – informavo ji.

S. Aliukonytė – Šnirienė aiškino, kad tais atvejais, kai gyventojai per penkių metų laikotarpį nepasinaudoja galimybe susigrąžinti mokesčio permoką, ji lieka valstybės biudžete.

Paklausus, kaip tokios permokos susidaro, atstovė aiškino, kad tai tokie atvejai, kai gyventojai pagal gyvybės draudimo sutartis savo, sutuoktinio, nepilnamečių vaikų arba vyresnių kaip 18 metų neįgalių vaikų naudai moka draudimo, įmokas, pensijų kaupimo įmokas, palūkanas už būsto kreditą, paimtą iki 2009 metų sausio 1 dienos.

Taip pat tais atvejais, kai gyventojai moka už studijas, kurių metu įsigyjamas pirmasis aukštasis išsilavinimas ar suteikiama pirma kvalifikacija, arba grąžina studijoms gautą paskolą.

„Šiais metais gyventojai pirmą kartą gali susigrąžinti dalį GPM ir už pernai sumokėtas sumas savo ar sutuoktinio naudai atliktus pastatų ir kitų statinių apdailos ir bet kokio remonto (išskyrus daugiabučių modernizavimą) darbus, lengvųjų automobilių remonto, nepilnamečių vaikų priežiūros paslaugas ir kt.“, – sakė ji.

Pagrindinės priežastys, dėl kurių dalis gyventojų nepasinaudoja galimybe susigrąžinti gyventojų pajamų mokesčio permokos, pasak VMI, yra šios: gyventojas negavo jokių pajamų, gavo per mažai apmokestinamųjų pajamų, kad galėtų pasinaudoti lengvata, gavo tik neapmokestinamųjų pajamų, gavo pajamas tik iš veiklos pagal verslo liudijimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (164)