„Daržovės pabrango taip, kad kai kurias darosi sunku įpirkti. Viską reikia rinktis labai apdairiai, nes, nespėk pažiūrėti, kaip keičiasi kainos“, – įspėja sostinėje gyvenanti Ilona.

Moteris pasakoja pastebėjusi sparčiai kilusias daržovių, vaisių bei kitų produktų kainas, o tai ją paskatino peržiūrėti turimus čekius iš senesnių apsipirkimų ir paskaičiuoti per metus susidariusį kainos skirtumą.

Ji tikino, kad „Lidl“ parduotuvėje daugiau nei prieš metus, sausį, kilogramas paprikų kainavo 2,69 Eur, o praėjusių metų kovą – 2,89 Eur. Tada gegužę šios prekės kaina mažėjo ir už kilogramą buvo prašoma vos 1,77 Eur.

Visgi, metams einant į pabaigą, gruodį, ji kilogramą pirkusi už 2,99 Eur, o šių metų sausį kaina dar paaugo – iki 3,49 Eur. Neseniai apsilankiusi to paties tinklo parduotuvėje moteris tikino nustebusi, mat už kilogramą šios daržovės jau buvo prašoma 4,99 Eur.

Daržovių kaina

„Kai lankiausi paskutinį kartą, paprikos atpigo ir kainavo jau 4,49 Eur/kg.

Galiu suprasti, kad šiuo metu nėra sezonas, tačiau pernai metų tokio pat laikotarpio čekiuose matau, kad paprikos kainavo 2,69 Eur.

Suprantama, kad šiuo metu daugelis prekių kainų pakilo, infliacija, buvo padidėjusios energetinių išteklių kainos, tačiau negi normalu per kelerius mėnesius kainą padidinti kone dvigubai?“ – klausė ji.

Kad šios daržovės kainos drastiškai didėjo – Ilona pastebėjo ir kituose prekybos tinkluose.

„Vienoje tinklinėje parduotuvėje pamačiau net 6,49 Eur/kg. Anksčiau tai buvo kone kasdienė mūsų šeimos prekė, tačiau dabar tai atrodo prabangos prekė.

Šiandien man pasisekė, tikrai jau pasiilgau šios daržovės ir viename iš prekybos tinklų aptikau 30 proc. akciją paprikoms ir dabar jos kainuoja 3,49 Eur“, – sakė ji.

Prekybos tinklo atstovai aiškino, kad didėjusias kainas lėmė tiekimo sutrikimai.

„Visada stengiamės pasiūlyti geriausią kainos ir kokybės santykį rinkoje bei platų šviežių vaisių ir daržovių asortimentą.

Pavasarį tokios daržovės, kaip agurkai, pomidorai, paprikos ir didelė dalis salotų yra tiekiamos daugiausiai iš Ispanijos, tačiau pastaruoju metu Ispanijoje susiduriama su ekstremaliomis oro sąlygomis, kurios ženkliai paveikė ir daržovių derlių.

Pavyzdžiui, prieš maždaug dvi savaites Ispanijoje snigo, o šią savaitę užplūdo karščio banga – šiluma pasiekė beveik 30 laipsnių. Tokios orų anomalijos Ispanijoje daro ženklią įtaką derliaus kiekiui, kainoms ir kokybei“, – aiškino „Lidl Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene Lina Skersytė.

Pasak jos, dėl itin aukštų energetinių kaštų, sezoną pavėlino ir Olandijos augintojai. Kaip tikino, bus laukiama, kol orai bus šiltesni ir reikės mažiau dirbtinės šviesos bei šilumos, o tai taip pat turi įtakos asortimentui.

„Būtent šios priežastys lemia šiuo metu pakilusias paprikų ar kitų daržovių kainas. Dedame visas pastangas, kad galėtume užtikrinti šių produktų pasiūlą ir patenkintume pirkėjų poreikius, jokių trūkumų savo tinkle neturime“, – sakė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)