„Mažmeninė prekyba – darbas septynias dienas per savaitę, darbo valandos neribojamos. Tikrai nebuvo lengva. Dažnai jam kartojau – jeigu nebūtume vedę, vis tiek būčiau tave samdžiusi“, – pasakoja 43 metų C. Bowman.

Šeima verslą sėkmingai vystė daugiau nei 13 metų, kol galiausiai 2013 metais pardavė. Išėjo į pensiją ir persikėlė gyventi į Ispaniją. Šiuo metu C. Bowman – laisvai samdoma rašytoja ir tinklaraštininkė iš joyjournism.com.

Viena iš jų verslo sėkmės priežasčių labai paprasta: kartą per savaitę sutuoktiniai darbus susidėliodavo taip, kad biure būtų po vieną. Be to, anot C. Bowman, visą tą laiką teko atidžiai rinktis, dėl ko verta pyktis. „Nesutarimai dėl smulkmenų labai žalingi santykiams“, – teigia buvusi verslininkė.

Moteris teigia, kad, net jeigu ir galėtų, nieko nekeistų. Bet ir su vyru daugiau nebedirbtų. „Mūsų asmenybės ir darbo etika pernelyg skirtingi“, – šypsosi moteris.

Statistika negailestinga: sėkmingai vystyti verslą pavyksta nedaugeliui sutuoktinių, tačiau tiems, kam pavyksta suderinti ir verslą, ir santykius, sekasi šauniai.

Patalynės iš organinės medvilnės bendrovę „Boll & Branch“ 2014 metais Jungtinėse Valstijoje įkūrė sutuoktiniai Missy ir Scottas Tannenai. Pirmaisiais metais jie uždirbo 1,75 mln. dolerių (1,6 mln. Eur). Iš Jungtinės Karalystės kilę Helen ir Simonas Pattinson metė teisininkų darbus ir įkūrė „Montezuma“ – bendrovę, prekiaujančia išskirtiniais ir prabangiais šokolado gaminiais. Šiuo metu jie valdo šešias parduotuves. Australijos Melburno mieste vyras ir žmona Tedas Tolfree ir Shey Newitt įkūrė „Crisp“ salotų barą, šiuo metu valdo tris. Kalifornijoje esančios ekologiško maisto ir gėrimų bendrovės „Clif Bar & Company“ vadovai – vyras ir žmona. Jiems priklauso ir Los Andžele registruotas vandens buteliuose prekės ženklas „Fiji Water“.

Kaip ten bebūtų, verslas su sutuoktiniu – savotiška loterija. Remiantis JAV smulkaus verslo tarnybos turimais duomenimis, ilgiau nei penkerius metus savo veiklą sėkmingai vysto mažiau nei pusė tokių bendrovių. Ryžtis verslui su mylimu žmogumi – dar didesnė rizika. Štai kaip viskas vyksta iš tikrųjų.

Ko reikia? Pirmiausia reikia elementarių žinių apie verslą, gebėjimo atskirti darbą ir asmeninį gyvenimą, ryžto su antrąja puse praleisti itin daug laiko. „Santykiai turi būti tvirti. Būtina pagarba vienas kitam ir pasitikėjimas – be pasitikėjimo į verslą geriau nenerti“, – perspėja finansų planuotoja iš Kalifornijos Hillary Hendershott.

Galimybių sulaukti sėkmės daugiau, jeigu su antrąja puse gyvenimą dalijatės jau kurį laiką. „Ilgą laiką santuokoje gyvenančioms poroms lengviau tvarkyti verslo reikalus, nes jie jau įpratę prie krizių ir pakylėjimų santykiuose, jiems jau tekę patirti ir sunkių, ir gerų akimirkų. Neseniai susituokusios poros neretai dar gyvena medaus mėnesio prisiminimais, nepakankamai pažįsta vienas kitą, neįsivaizduoja, kaip jų antroji pusė elgsis susidūrusi su, pavyzdžiui, finansiniais sunkumais, kaip gebės kontroliuoti stresą“, – teigia finansų planuotoja iš „Simmons Financial Planning“ Toronte Shannon Lee Simmons.

Kiek laiko reikia pasiruošimui? Skirkite laiko verslo planui, išsiaiškinkite, kokių dokumentų ir leidimų reikia, pamąstykite apie logistiką. „Jeigu kartu nepavyksta parengti abiem priimtino verslo plano, nesutariate dėl esminių dalykų, tai gali būti aiškus signalas, kad jums greičiausiai nepavyks“, – perspėja Sh. L. Simmons.

Viską gerai apgalvokite. Specialistai pataria viską gerai suplanuoti, apgalvoti ir imtis veiksmų. „Jeigu paklausytumėte finansų, teisės ir psichologijos specialistų, jie neabejotinai patartų susėsti prie stalo ir tiksliai aptarti, kaip viskas bus, kiek konkreti verslo idėja gali kainuoti“, – teigia psichologė iš Oregono ir knygos „Entrepreneurial Couples“ autorė Kathy Marshack. Esate jauna pora ir dar neturite vaikų? Ar ketinate jų turėti? Ar jie nesujauktų dabartinių planų?

Turėkite pasitraukimo strategiją. Pasitraukimo planas – labai svarbus kiekvieno verslo elementas. „Tai dalykas, apie ką poros pradžioje nesikalba, nes nauja veikla teikia daug gerų emocijų, niekas nenori galvoti apie blogiausią variantą. Klausimas labai paprastas: kam verslas atiteks skyrybų atveju? Kas tada?“, – perspėja Sh. J. Simmons. O ką daryti, jeigu verslas nesiseks? Tokius reikalus būtina raštu aptarti dar prieš imantis tokios bendros veiklos – kad bėdos atveju nekiltų problemų.

Įteisinkite savo idėją. Verslo reikalus vertinkite labai rimtai. „Jeigu tiesiog susėsite ir pareikšite „Ei, pasirašykime verslo sutartį“, smegenys bus priverstos galvoti, ko imtis, kad viskas būtų gerai. Toks sprendimas ateityje išgelbės nemažai nervų ląstelių“, – sako K. Marshack.

Išsiaiškinkite, ar jūsų lūkesčiai verslo klausimu teisingi. Kartais poros bendram verslui ryžtasi, nes abiems patinka tokia mintis ir abu būna vienodai suinteresuoti tokio projekto sėkme, tačiau visko neapgalvoja. Jie mano „Kaip bus šaunu dirbti kartu“. Pažįstų nemažai smulkiųjų verslininkų, kurie nieko nesupranta apie pelno ir nuostolių ataskaitą, o tai tikrai nieko gero. Verslui būtinos reikiamos žinios“, – pabrėžia K. Marshack.

Pasidalinkite atsakomybę ir pareigas. „Aiškiai pasiskirstykite vaidmenimis, netrukdykite vienas kitam. Būtina blaiviai įvertinti vienas kito stipriąsias ir silpnąsias puses“, – C. Bowman. Pavyzdžiui, vienas atsakingas už bendrovės buhalteriją, o kitas – už produkcijos dizainą. Jeigu nesivaržysite, kuris geriau atliks vieną ar kitą užduotį, išvengsite nemalonių ginčų ir trinties.

Nesineškite darbinių problemų namo. Būtina atskirti darbą ir asmeninį gyvenimą. Namuose nepamirškite būti tiesiog vienas kitą mylintis žmonės, o ne kolegos ar verslo partneriai. „Kartais situacija gali tapti itin įtempta. Pajutę, kad reikalai krypsta ne į gera, stipriai apsikabiname ir vėl tampame tiesiog vyru ir žmona. Sąmoningai perjungiame pavarą“, – sako su vyru dirbanti H. Hendershott.

Nebijokite prašyti pagalbos. Pasikonsultuokite su žmonėmis, išmanančiais mokesčius. Yra ne vienas būdas, kaip tvarkyti verslą – galite tapti verslo partneriais, įsteigti įmonę, uždarą akcinę bendrovę, ar net imtis individualios veiklos ir samdyti darbuotoją. Būkite tikri, kad žinote apie gresiančią mokesčių naštą, biurokratinius reikalavimus. Nebijokite klausti patarimų ir ieškoti pagalbos. Niekas negimė žinodamas.

Neignoruokite pinigų klausimo. Greičiausiai be išlygų pasitikite savo antrąja puse, tačiau privalu užsitikrinti, kad abu esame vienodai atsakingi už verslo finansinę pusę. „Turėjau klientę, kuriai kilo rimtų nemalonumų dėl nesumokėtų mokesčių. Skolų prisikaupė, kai prieš ketverius metus ji su buvusiu mylimuoju turėjo bendrą verslą“, – sako Sh. L. Simmons. Abu partneriai turi tiksliai žinoti, kas vyksta su jų pinigais, ar laiku sumokami mokesčiai ir vykdomi kiti finansiniai įsipareigojimai.

Neperlenkite lazdos. Svarbiausia, kad bendras verslas netaptų svarbiausiu gyvenimo tikslu. „Dažnai į verslą stačia galva pasineriančios poros pamiršta, kad jie ne tik verslo partneriai, bet ir mylimieji, šeima, individai. Visą save vien verslui atiduodantys sutuoktiniai po kelerių metų susivokia, kad jų daugiau niekas nebesieja“, – perspėja K. Marshack.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)