Prieš daugiau nei savaitę „Delfi“ rašė apie tai, kad iš 150 mln. Eur verslui pirmajame pagalbos pakete žadėtų pinigų buvo pervesti vos 2,1 mln. Eur. Tada Ekonomikos ir inovacijų ministerija teigė, kad paskelbus paraiškų startą pirmieji pinigai verslą pasiekė jau po savaitės.

Nuo sausio 20 dienos, kada įmonės galėjo pradėti pildyti paraiškas subsidijoms gauti, vasario 18-osios duomenimis pinigai pasiekė 8489 įmonių sąskaitas, o išmokėtų pinigų suma subsidijoms sudaro 17,8 mln. Eur.

„Delfi“ susisiekė su įmonėmis, gavusiomis paramą ir pasiteiravo, kur šios planuojančios išleisti gautus pinigus bei kokia šiandien situacija yra turizmo, prekybos bei statybos darbus atliekančiose įmonėse.

Užteks 3 mėnesiams

Turizmo bendrovės „Kelionių laikas“ vadovė Ilona Jozienienė – viena iš tų, kurios įmonę jau pasiekė žadėtos subsidijos. Kaip pasakojo, gauta suma sudarė kiek daugiau nei 13 tūkst. Eur.

Ji pasakojo, kad bendrai pandemija šiam sektoriui kirto itin skaudžiai, o iki tol turėtas rezervas buvo išleistas dar žiemą, prieš pirmąjį karantiną, nes būtent tuo metu buvo pervedami avansiniai mokėjimai už vasarai klientams užsakytus viešbučius, skrydžius.

„O tada nutiko pandemija ir supranti, kad atsiduri aklavietėje. Kreipėmės į partnerius, bet niekas nenorėjo grąžinti į priekį sumokėtų pinigų.

Klientai tada buvo pikti, kreipėsi norintys atgauti savo pinigus. Viskas suprantama. Jie gi nežinojo ir neįsivaizdavo, kokia laukia situacija ir ar šios įmonės išsilaikys, jie gal ir šiaip įsivaizdavo, kad mes viską sudedame į banką ir tie pinigai ten stovi. O pas mus viskas apmokama iš anksto, pinigai kažkur yra pervedami ir t.t. Buvo labai daug negatyvo, vadino plėšikais, kad nenorime atiduoti pinigų, kurių neturėjome“, – pasakojo ji ir teigė, kad įmonei kiek išsilaikyti padėjo ir vasarą siūlytos kelionės po Lietuvą.

„Mums kaip įmonei, šios kelionės padėjo per vasarą sukaupti šiokį tokį pinigų rezervą gyventi toliau, bet tai buvo labai trumpas laikotarpis, o ir kelionės nėra brangios, o sąnaudos nemažos.

Didelių pinigų iš kelionių po Lietuvą nelabai sukaupsi ir uždirbsi“, – atviravo ji.

Visgi, kaip teigė, be lengvatinių paskolų, kurias suteikė valstybė, apsieta nebuvo.

„Bankai į mūsų pusę net nežiūrėjo, todėl tai mums buvo didelė parama. Tokiu būdu mes savo klientams galėjome grąžinti visus įsiskolinimus. Tai tikrai buvo ne 10 tūkst., buvo ženkliai didesnės sumos.

Tiesa, tik reikia nepamiršti, kad paskola yra paskola ir ją reikės grąžinti, o nuo Naujų metų pradeda eiti sąskaitos paskolos grąžinimui. Niekas nesitikėjo, kad pandemija taip užsitęs“, – kalbėjo I. Jozienienė.

13016 Eur – tiek įmonė pinigų sulaukė iš pirmojo verslui valstybės numatyto pagalbos paketo.

„Galima įvardinti, kad valstybė davė tuos pinigus, bet iš esmės tai yra mūsų sumokėti mokesčiai nuo darbuotojų atlyginimo už 2019 metus. Tai, ką sumokėjome, dabar 25 proc. tos sumos atgavome.

Šie pinigai dabar mums labai svarbūs dėl to, kad stengiamės išlaikyti patalpas, kurias nuomojamės, visą struktūrą, kur įeina mokesčiai už telefonus, šildymą ir t.t. Na, mes paramos tikėjomės dar prieš Naujuosius, ką žadėjo buvusi valdžia, bet tuo metu buvo rinkimai.

Dabartiniai gauti 13 tūkst. mums padės maždaug tris mėnesius ir bus didelė parama. Džiaugiamės, kad mums tuos pinigus davė, bet tai laikome trumpalaike parama ir pinigus norime užsidirbti patys, taip pat tikimės antrojo paketo pinigų. Žinoma, vien tik iš paramų įmonė neišgyvens, reikalingas judėjimas“, – sakė ji.

Tiesa, kol kas kelionės, anot jos, atsigauna nežymiai. Nors klientai jomis domisi, kaip aiškino, perkančių nedaug.

„Daugiausiai sprendimai būna neigiami, nes reikia testų, skiepų arba laukia saviizoliacija, paskui žmonės negali sugrįžti į darbus.

Iš tiesų žmonės daug nekeliauja, daugiau tokių, kurie išvyksta mėnesiui su šeima, išsinuomoja apartamentus ir gyvena taip, kaip gyventų Lietuvoje.

Vasarą tikimės, kad jei žmonės ir nekeliaus į labai tolimus egzotiškus kraštus, kelionės vyks bent Lietuvoje, į artimas kaimynines šalis. Labai laukiame apribojimų nuėmimo“, – kalbėdama apie būtiną 14 dienų saviizoliaciją sakė vadovė.

„Minusas“ – didesnis

Kauno mieste įsikūrusios ir daugiausia daugiabučių renovacija užsiimančios įmonės „Fasadena“ direktorius Ridas Tutinas taip pat pasakojo, kad įmonę, kurioje dirba apie 30 darbuotojų, neseniai pasiekė beveik 12 tūkst. Eur parama.

Jo teigimu, pirmojo karantino pradžioje dalis užsakymų, susiję su darbais vidaus patalpose, buvo nukelti vėlesniam laikui, o darbai lauke tęsiami toliau, tačiau bendrai situacija labai prasta nebuvusi.

„Vasarą pandemija jautėsi, bet situacija nebuvo tragiška, nes vasarą daugiau dirbame išorės darbus, nereikia fiziškai kontaktuoti su užsakovu ir pan. Stojo tie darbai, kurie turėjo būti atliekami viduje“, – sakė jis.

Tiesa, gauta parama šiandien, anot direktoriaus, įmonei labai reikšminga, tai, pasak jo, galima laikyti ir išgyvenimo klausimu, nors, kaip teigė, patirti nuostoliai ir „minusas“ – daug didesnis.

„Bet subsidija vis į kišenę, o ne iš jos“, – pridūrė jis ir tikino, kad viskas nuguls į bendrą įmonės katilą, iš kurio bus mokama tiek už medžiagas darbui, tiek darbo užmokestis, mokesčiai.

„Kol kas jokio atsigavimo nejaučiame, vasarai daugiau užsakymų nėra. Pas mus, jei yra didelis užsakymas, nes dažniausiai mūsų užsakovas – valstybė, tada jis būna tęstinis, tęsiasi pusmetį, metus. O vasarai planų turime, bet kaip čia bus, nežinome.

Mūsų lūkesčiai – kad nebūtų pasaulinės krizės, kad pas užsakovus nestotų pinigų srautai. Mes visi esame betarpiškai susiję, kad būtų gerai, jei nebūtų kataklizmų, kas liečia finansų sektorių“, – sakė R. Tutinas.

Pinigus panaudos išmokėti atlyginimams

9,149 Eur subsidija pasiekė ir plytinių fasadų tvirtinimo sistemomis prekiaujančią UAB „Bautopas“, kuri turi 9 darbuotojus.

Jos vyr. finansininkė Gražina Matijošienė pasakojo, kad prasidėjus karantinui užsakymų įmonėje mažėjo ir nors drastiško kritimo ir nebuvo, apyvartos kritimas fiksuotas.

„Ir bendrai tikėjomės, kad apyvarta 2020 m. bus didesnė nei 2019 m., bet nebuvo. Per pandemiją krito mūsų eksportas į Rusiją“, – sakė ji.

Paklausta apie gautus paramos pinigus, G. Matijošienė aiškino, kad jie bus skirti darbuotojų atlyginimams bei subsidijoms už prastovas padengti.

„Jeigu nebūtų subsidijos, nežinau kaip mums būtų pasibaigę.

Pernai priėmėme dar vieną naują darbuotoją, o ir darbo užmokestis pernai didėjo, bet, žinote, paskaičiuokite to vieno naujo darbuotojo atlygį, kai jam tenka mokėti 12 mėn., tai išeina nemaža suma, minimumo tikrai nemokame“, – sakė ji ir aiškino, kad šiuo metu visi įmonės darbuotojai yra dalinėse prastovose.

„Už tuos pinigus darbuotojams bus išmokėti atlyginimai ir sumokėti mokesčiai, nes sistema yra tokia, kad subsidijos už prastovas yra gaunamos tik po atlyginimų išmokėjimo.

Įmonė šiandien nėra skoloje nei „Sodrai“, nei VMI, neprašėme mokesčių atidėjimo“, – sakė finansininkė.

Kada įmonė atsigaus ir užsakymai grįš į buvusius prieš pandemiją, G. Matijošaitienė sakė nežinanti, mat kol kas atsigavimas nejaučiamas.

„Šiuo metu esame laukime ir galvojame, kad viskas turėtų atsigauti“, – teigė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (174)