Net ir filmų platintojai žino (patyriau tai šiemet), kad, jei filme yra Andrius Užkalnis, tai nėra geresnio būdo pritraukti žiūrovą, negu pažadėti, kad kino juostoje tą bjaurybę užmuša Mantas Stonkus, ir jis (tas prakeiktas maisto kritikas) guli, spjaudydamas dantis ir kraujus ant valgyklos grindų, o velniai nusineša jo sielą, kad amžinai pragare jis stovėtų su ausine ir mikrofonu prie prekystalio ir turėtų milijoną kartų klausti: „gal norėsit didelį kompleksą su didesniu gėrimu ir daugiau bulvyčių?“. Tas Užkalnis, tfu ant jo. Koks tai filmas, pasirodysiantis kitą mėnesį, nesakysiu, kad nebūtų čia reklamos.

O istorija, šiaip, yra žymiai gražesnė ir tyresnė. Yra sakoma, kad visi turi dirbti savo darbą, ir todėl nerekomenduojama valgyti muziejų kavinėse, valgyklose ir kafeterijose, per spektaklių pertraukas skanaujant putokšlį teatro bufete irgi nereik per daug tikėtis iš gėrimo, na ir paprastai prie sporto klubų būna, na kaip čia jums pasakius, labai priešingos pakraipos mitybos įstaigos.

Turiu galvoje, kad vienas žinomas sporto klubas turi prie savęs Azijos maisto restoraną, ir ar gali būti kas nors geresnio po pasimankštinimo ir baseino negu saldžiarūgštė kiauliena, krakmolu tirštinta sriubytė ir tešloje apvolioti kalmarai su saldžiu tirštu padažu? Aišku, gali. Dar geriau po treniruotės tinka keli garuojantys sultingi kibinai ir pora alaus. Aš žinau, kad kai kurie treneriai turi kitokią nuomonę, bet kas čia bus, jeigu negyvensi savo protu ir tik jų klausysi.

Būtent todėl kiti sporto klubai kai kur prie savęs turi piceriją, ir ne šiaip sau kokią nors, bet stebuklingai blogą. Pavadinimo neminėsiu, jie tiek neturi pinigų, kad čia jų vardą kas nors kartotų. Nes jei prisižiūri svorį, tai prisižiūrėk jį su česnakiniu padažu ir dvigubai sūrio, nekalbant jau apie šaldytą ir atšildytą sūrio pyragą desertukui. Su sirupu.

Tačiau jei kiti kažką daro netobulai, tai nereiškia, kad negaliu bandyti vėl ir vėl. Toks yra maisto kritiko darbas: bandai iš naujo ir iš naujo, kol randi kažką geriau nei kitur, ir tada parašai, ir paskui vėl eini tolyn, ir pasakoji, ir daliniesi, ir tada visuomenė būna geriau informuota, ir žino, kur nueiti. Taip net ir su sporto klubų maistu.

Mano sporto klubas šiuo metu yra „Fitus“, šiaurės Vilniuje, ir prie jo irgi yra nedidelė kavinė, kuri vadinasi „QusQus“. Šiaip jau nei didelė, nei maža, pakankamai normali, gal apie 30 vietų, ir jie didžiuojasi, kad ten valgiaraštis optimizuotas taip, kad bent jau nesikirstų su sportu (mitybininkai visada, žinoma, ras prie ko prisikabinti, bet aš visada sakau – jei taip labai nori sviestinio ragelio, imk tą sviestinį ragelį ir nuplauk dar papildomai 200 metrų baseine, susidegins). Geriausias, beje, riebalų deginimas yra ne su štanga, jeigu ką, o nedidelio intensyvumo kardio treniruotė, o baseinas, sako mano treneris, yra išvis gerai, nes vanduo vėsesnis už kūną ir todėl organizmas, nesuprasdamas, kad viso baseino nesušildys, dar papildomai degina energiją, bandydamas užsikaitinti.

Tačiau visgi čia apie tą paprasto interjero kavinę. Pusryčių valgiaraštyje nėra blynų anei klevų sirupo, anei plaktos grietinėlės. Dabar, žinoma, ne pusryčių metas, bet, kaip suprantu, pusryčius jums padarys, jei tik virtuvė atidaryta. Negi gaila. Kiaušinis juk yra kiaušinis ir aštuntą ryto, ir šeštą valandą popiet.

Paėmiau šviežiai spaustų sulčių: apelsinų ir morkų (€3). Vienas iš dalykų, kurių apie mane niekas nežino, yra mano meilė morkų sultims. Praėjusiame gyvenime aš buvau triušis. Manau, kad taip.

Topinambų ir kokosų sriuba su krevetėmis (€4) buvo pakankamai aštri, plaukiojo kelios riekelės čili pipiro (taip, man labai patinka, kai daug aštrumo, vieną sukramčiau ir buvo pakankamai karšta burnoje), kokosai nebuvo per saldūs, tigrinių krevečių buvo daug, o topinambai, tokie gudrūs šakniavaisiai, yra alternatyva bulvėms – daugeliui tai bus atradimas, na, išskyrus tuos, kas topinambus jau žino. Lietuvoje entuziastai juos augino jau prieš trisdešimt metų, tik jie buvo pažįstami labai siauruose ratuose.

Dabar pasakysiu kai ką, ko iš manęs nesitikite. Vištienos salotos (€4), papuoštuos vynuogėmis, spanguolėmis ir saulėgrąžų sėklomis, buvo kažkas tokio, ką aš užsisakyčiau vėl. Žinote, net ruošdamas nuotraukas publikavimui aš vėl pamačiau tas salotas ir vėl jų užsimaniau. Nepadarykite klaidos: nors esu patyręs restoranų kritikas, išmaišęs pasaulio virtuves skersai ir išilgai, iki šiol savo gyvenime aš esu restoranuose žavėjęsis salotomis tik kelis kartus ir tai dažniausiai būdavo Amerikoje. Žinoma, salotos labai skanios namie, kur pažįsta mano skonį, tačiau restoranuose dažniausiai tai būna labiausiai pavargęs ir be meilės pagamintas patiekalas. Tik ne čia. Čia buvo absoliuti sėkmė. Ir dar tos saulėgrąžos: jos suteikia tą riešutinį sodrumą. Eikit sau, kaip gerai. Tikrai.

Pagrindinis patiekalas buvo kalakutiena (€8) kepta ant grotelių. Su tais pačiais topinambais, kuriuos jau minėjome, lazdyno riešutais ir obuoliais su cinamonu. Kalakutiena yra tas produktas, kurį rekomenduoja treneriai. Tikras sporto klubo pagrindinis patiekalas.

Kokios būtų išvados? Tai buvo skanu ir malonu ir, gerąją prasme, nesijautė sveikuoliškai. Valgydamas nesijaučiau kaip kramtydamas kokių žaliavalgių ūglius arba iš kartono drožlių pagamintą sveiką maistą. Sumokėjau €18,45, gal todėl, kad visko užsisakiau labai daug, tikrai būtų užtekę perpus mažiau. Net visko negalėjau suvalgyti, kiek užsisakiau. Manau, kad į „QusQus“ galėčiau važiuoti specialiai dėl maisto, ypač dėl tų vištienos salotų, kurios yra vienos geriausių salotų Vilniuje - tik žinau, kad turbūt atskiros kelionės nereikės, nes tiesiog ten eisiu po baseino.

Keturios žąsys iš penkių.

Qus Qus, sporto klube Fitus, Bieliūnų 1, Vilnius. Tel. +370 689 21292. Tinklalapis. Facebook profilis.

Nuo pirmadienio iki penktadienio: nuo 06:30 iki 22:00, savaitgaliais nuo 09:00 iki 20:00.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (128)