Vienas namo gyventojų prasitarė, kad konkursą laimėjusios įmonės sąmata prieš remontą buvo pateikta be PVM, tad ir taip nemaža suma, baigus namo stogo tvarkymo darbus, dar išaugo. Visi darbų planavimai vyko žodžiu, tad dėl sveikatos būklės dukters į užsienį išsivežta moteris apie remontą sužinojo tik gavusi sąskaitą.

Pandemijos metu netekusi galimybės grįžti į Lietuvą, o ir pablogėjus sveikatos būklei, moteris liko užsienyje. Krizė palietė visus, tad moters dukra suteikti didelės finansinės pagalbos taip pat negali, tačiau visi bandymai ieškoti adekvataus abipusiai priimtino sprendimo, baigiasi biurokratiniais atsirašinėjimais.

Daugiabutį, esantį Jūros gatvėje, administruoja „Vitės valdos“. Elektroniniais laiškais jie pateikė tik sąskaitą. Raštu butų savininkams nei apie planuojamus darbus, nei kas juos atliks, informacija pateikta nebuvo.

„Vitės valdos“ vadovas Vaidas Barakauskas patikino, kad buvo ne vienas susirinkimas ir patys daugiabučio gyventojai atsisakė namo renovacijos, kuri buvo siūloma jau anksčiau (iš dalies renovaciją kompensuoja valstybė, atliekant stogo remontą, gyventojai privalo padengti visą sumą), tačiau avarinės būklės stogą patys prašę tvarkyti.

„Buvo sutvarkytas visas stogas, žmonės apie remontą buvo informuoti. Skelbėme konkursą remonto darbams pirkti, jame dalyvavo penkios įmonės. Laimėjo įmonė BNRG. Stogo remonto kaina – 38202,99 eurų“, – dėstė „Vitės valdos vadovas ir tvirtino, kad žmonės patys nenorėjo kaupti lėšų būsto remonto darbams, tad iškilus būtinybei remontuoti tenka mokėti visą sumą.

3753,56 eurų sąskaitą gavusi pensinio amžiaus moteris gyveno viena, jokių santaupų neturi. Moteris teigia, kad gauna apie 400 eurų pensijos ir mokėti už stogo remontą ji neatsisako, tačiau bandydama ieškoti protingo ir realaus sprendimo, atsidūrė lyg spąstuose – „Vitės valdos“ administracija sprendimo liepia ieškoti be jų pagalbos. Iš pradžių ji gavo nurodymą 3753,56 eurų sumą sumokėti per mėnesį, vėliau – per metus.

Telefonu su „Delfi“ bendravęs V. Barakauskas sakė, kad moteris turi pati pasiūlyti, kiek galėtų mokėti per mėnesį, tuomet esą būtų ieškoma bendro sprendimo. Tačiau garbaus amžiaus moteris neslepia, kad ilgesnio laikotarpio ir realios galimybės sumokėti prašiusi ne kartą ir telefonu, ir raštu. O paskutinis gautas atsakymas prieštarauja V. Barakausko žodžiams.

Klaipėdietė gavo dar labiau sutrikdžiusį laišką: „Daugiabučio gyvenamojo namo bendrojo naudojimo administratorius administruoja bendrojo naudojimo objektus ir neteikia kreditavimo paslaugų“.

Moteriai pasiūlyta ieškoti pagalbos savivaldybėje.

„Delfi“ pasidomėjo, kokia reali pagalba žmogui galima Socialinės paramos skyriuje. Vienkartinė finansinė pagalba galima tik jei asmuo atitinka tam tikrus reikalavimus, tačiau daugiabučio stogo remontas, anot savivaldybės, nepatenka į paramos aprašą.

„Asmenims, gyvenantiems skurdžiomis buities sąlygomis, gali būti skiriama iki 20 valstybės remiamų pajamų (šiuo metu VRP – 125 Eur) dydžio materialinė parama būstui remontuoti, t. y. remonto medžiagoms (įrangai), šildymo įrangai įsigyti, langams, santechnikai, elektros instaliacijai įrengti (remontuoti), darbams apmokėti. Tačiau teikiant minėtą paramą, neapmokama už pagrindinių pastato konstrukcijų (pamatai, stogas, balkonas, terasa, laiptinė ir pan.) remonto darbų atlikimą“, – paaiškino Regina Procykienė, Socialinės paramos skyriaus Socialinių išmokų poskyrio vyr. specialistė.

Prašymus dėl materialinės paramos Klaipėdos miesto gyventojai gali teikti Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Socialinės skyriuje pagal išankstinę registraciją.

Anot socialinio skyriaus atstovų, kiekviena paraiška svarstoma individualiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (92)